Descoperă 10 castele mai puțin cunoscute din România, dar care merită vizitate

  • 24 septembrie 2020

Castele România


A venit toamna, un anotimp în care peisajele devin mai bogate și plimbările mai romantice. Este momentul în care ne lăsămcuprinși de nostalgia verii și planificăm următoarea vacanță sau escapadă de weekend.

Suntem siguri că până acum ai vizitat cel puțin o dată Castelul Peleș, Bran sau Castelul Corvinilor, așa am creat acest articol prin care te ajutăm să descoperi cele mai interesante și mai puțin cunoscute castele din România, locuri unde istoria se îmbină perfect cu peisaje impresionante și construcții memorabile.

Te invităm într-o călătorie fascinantă printr-un trecut cu povești uimitoare.


Castelele mai puțin cunoscute ale României



1. Castelul Bethlen – Haller

Castelul Bethlen Haller este situat în comuna Cetatea de Baltă, județul Alba și datează de la sfârșitul sec. al XVI-lea – prima jumătate a sec. al XVII-lea. 

Construit în stil renascentist, castelul a fost ridicat după modelul celor mai frumoase castele de pe Valea Loarei. Influențele franțuzești ale acelor vremuri, rafinamentul și farmecul aparte pun castelul transilvanean pe lista celor mai frumoase castele de la noi din țară.





Istoria castelului este una destul de încâlcită, de-a lungul timpului, castelul trecând prin numeroase transformări: construcția actualei clădiri a fost finalizată în anul 1624, iar între anii 1769-1773, castelul a fost reamenajat în stil baroc.

În prezent, castelul păstrează atât principalele elemente arhitecturale renascentiste, cât şi o parte dintre cele baroce.



2. Castelul Bánffy

Aflat la doar la 30 km de Cluj-Napoca, este unul dintre cele mai spectaculoase castele nobiliare din Transilvania, care reprezintă cu desăvârșire Barocul Transilvan. 

Înainte de realizarea lui, pe acest loc a existat o resedință nobiliară, mai exact, un conac, această cladire fiind atestată documentar după anul 1640.





Ultimul locuitor al ansamblului castelar a fost contele Miklós Bánffy, intelectual avangardist, politician, scriitor, grafician și director de operă. A părăsit castelul în octombrie 1944, fugind de trupele germane în retragere, care au jefuit și ars clădirea. Prin urmare, castelul și-a pierdut amenajarea interioară, biblioteca, precum și faimoasa galerie de portrete. În prezent, bogăția interioarelor sale este atestată doar de fotografiile de epocă.

Castelul ,,electric” cum mai este numit astazi ramâne emblematic pentru Transilvania, devenindși mai cunoscut în ultima perioadă, datorită festivalului Electric Castle. Parcul și lacul din spatele castelului sunt ideale pentru picnicuri sau relaxare.



3. Castelul Károlyi

Considerat Peleșul Transilvaniei, castelul Károlyi,  este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul orașului Carei, județul Satu Mare, operă a arhitectului Arthur Meinig. Proiectul lui Meinig Arthur este deosebit de animat, având 7 turnuri, bastioane, balcoane și un șanț cu apă asemeni castelelor cavalerești. 

Curtea interioară de forma pătrată a fost acoperită, dând naștere unui atriu central cu două nivele. Amestecul romantic, baroc și neogotic se îmbinăîn forma eclectică a fostei clădiri baroce, iar exteriorul urmează modelul castelelor medievale.





Acest castel a avut o istorie tumultoasă, fiind inițial reședinta familiei Károlyi, însîdatoritî amplasamentului, a devenit fortăreață de apărare împotriva turcilor. La sfârșitul secolului al XVII-lea, construcția a fost modificatș, dar cutremurul din 1834 a darâmat mare parte din castel. A fost reclădit în 1896. A funcționat ca sanatoriu, iar în timpul războiului este folosit ca școală de cadeți și apoi ca spital militar. 

În zilele noastre, după renovare, se pot vizita interioarele bogate și expoziția de istorie locală.





4. Castelul Strurdza

Situat în Miclăușeni la 65 de kilometri de Iași, cunoscut și sub denumirea de Palatul Sturdza, castelul în stil neogotic a fost construit la sfârșitul secolului al 19-lea ca reședință a lui Gheorghe Sturdza. Blazoanele și stemele ornamentale ce-i împodobesc fațada și turnurile de pază, dau locației un aer de vis.

Influențele neogotice se regăsesc în decorațiuni cum ar fi: turnulețe, armuri medievale, sala de manej, dictoane latinești înscrise pe pereți, turn de intrare cu pod peste șanțul de apă.





Palatul a fost construit pe amplasamentul unui vechi conac ce data din vremurile lui Alexandru cel Bun, fiind o copie a castelelor feudale apusene și amintind de Palatul Culturii din Iași, dar și de Palatul Domnesc din Ruginoasa.

În prezent, se aflăîn proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și este inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015, ca parte a ansamblului Mănăstirea Miclăușeni.



5. Castelul Regal de la Săvârșin

Este un conac deținut de familia regală română și situat pe domeniul de la Săvârșin, din județul Arad. Pe locul clădirii actuale se găsea în secolul al XVIII-lea castelul familiei nobiliare Forray.

Refacută la începutul secolului al XIX-lea, în stil neoclasic și prevăzut cu etaj și balcon, clădirea castelului a suferit în cursul deceniilor multiple transformări interioare și exterioare.





„Castelul de la Săvârşin este locul cel mai apropiat sufletului meu pentru că, de fiecare dată, trăiesc sentimentul prezenţei Reginei Elena, care l-a amenajat, l-a îngrijit şi l-a iubit atât de mult.” (Majestatea Sa Margareta a României)

Domeniul Regal se intinde pe o suprafață de aproape 20 de hectare și adăpostește un parc dendrologic, cu specii rare de arbori seculari: sequoia, brad argintiu, magnolii, stejari, pini, larice, tisa, un lac, cu foisor și un debarcader. Atmosfera este foarte placută, iar peisajul te invită la plimbare și relaxare.






6. Castelul Nako

Castelul Nako a fost construit în 1864, in stil neoclasic pentru contele Kalman Nako. Este situat in orașul Sânnicolau Mare, judeţul Timiş. Stilul neoclasic a fost îmbinat cu cel romantic, dar şi cu stilul medieval. 

Dacă elementul neoclasic cel mai vizibil este parcul plin de arbori rari, turnul castelului este elementul stilului medieval. Turnul a fost ridicat pentru a organiza volumetric clădirea, în care au fost construite nu mai puţin de 99 de încăperi.




Castelul Nako începe să aibă o funcţie culturală abia în anul 1975 când se organizează o casă de cultură, prezentă şi în momentul actual. Clădirea a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Timiş.

În prezent, în castelul Nako funcționează Muzeul de Istorie și Arheologie, cât și Casa de Cultură a orașului.



7. Castelul Kemeny

Acest castel este un ansamblu arhitectonic construit de familia Kemeny în localitatea Brâncovenești, județul Mureș. Acest castel a fost construit la începutul secolului al XV-lea de către familia nobilului Losonczi. 





Castelul a fost naționalizat  în 1949, fiind utilizat ca închisoare, școală de corecție și centru de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică.

În jurul castelului există un parc unde se află un monument sculptat în anul 1935, Masa Helikon, în memoria lui Kuncz Aladar.



8. Castelul Cantacuzino

Palatul Cantacuzino, din Bușteni, județul Prahova a aparținut familiei Cantacuzino, fiind construit din piatrăși cărămidă, într-un stil neoromânesc. Se întinde pe o suprafaţă de 3148 mp și a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României între 1899-1900, 1904-1907 și unul dintre cei mai bogaţi oameni ai României.





Curtea castelului este prevăzută cualei cu cascade, fântâni arteziene și chiar o grotă, unde la suprafaţa apei joacă luminiţe ce te urmăresc şi în castel, dar şi pe domeniul acestuia. În interior se pot vizita camere ce altădată erau folosite ca săli de bal sau, ulterior, ca încăperi ale unui sanatoriu.

Este un loc cu cea mai frumoasă panoramă asupra lanțului Bucegilor.



9. Castelul Iulia Hașdeu

Aflat la Câmpina, Prahova, castelul Iulia Hașdeu atrage vizitatorii dornici de misticism sau pur și simplu pe cei curiosi. Castelul Iulia Hașdeu a fost construit între anii 1894 și 1896 de către tatăl acesteia, scriitorul Bogdan Petriceicu-Hașdeu din durerea unui tată care și-a pierdut fiica puțin înainte ca ea să împlinească 19 ani. 





Este un castel încărcat de mister, despre care se mai spune și că ar fi unul dintre cele mai bântuite din ţara noastră. Conform legendelor, noaptea, Iulia Hașdeu poate fi auzită cântând la pian, în aplauzele tatălui sau, iar în unele nopţi, bătrânul Hașdeu iese pe geam şi urlă ca un lup. Mai mult, se mai spune si că toate detaliile castelului din Câmpina,,au fost transmise de Iulia tatălui ei, la ședințele de spiritism”.

Pe o stradă aparent simplă şi plină de case, n-ai gândi că poţi pătrunde printr-o poartă care să te ducă într-o minunată grădină plină de arbori, unde se înalţă Castelul Iuliei Hașdeu.


10. Castelul Tepeș

Construit după planurile arhitecţilor Ştefan Burcuş şi Victor Ştephănescu, clădirea reproduce la scară mică Cetatea Poenari, ctitorită de Vlad Ţepeş în sec. XV. 

Castelul este situat în Parcul Carol din București, însă puțini oameni știu de existența lui din cauza faptului căaccesul în castel se permite doar de două ori pe an, de Ziua Armatei (25 octombrie) și de Ziua Eroilor (Înălțarea Domnului).





După Primul Razboi Mondial, castelul a găzduit cazarma corpului de gardă a Mormăntului Ostașului Necunoscut, iar după ce Mormantul Eroului Necunoscut a fost strămutat la Mărășești, castelul a rămas în continuare sediul unei garnizoane militare care avea ca misiune paza mausoleului din Parcului Carol, inaugurat la 30 decembrie 1963.



SOURCE AND TAGS