Obiective turistice din Băile Olănești - Stațiunea renumită străbătută de o vale pitorească și înconjurată de păduri

  • 19 iulie 2022

Ce să vizitezi în Băile Olănești


Stațiunea Băile Olănești este situată în județul Vâlcea, la 20 km distanță de Râmnicu Vâlcea, într-o vale scăldată într-un verde intens vara și în pasteluri toamna. 

Din punctul nostru de vedere, toamna este anotimpul perfect pentru a vizita Băile Olănești dar mai ales satele ascunse după dealuri, ce fac parte din această stațiune.

Ocupă primul loc printre stațiunile balneoclimaterice din România și, pe lângă proprietățile sale balneo-climaterice renumite, stațiunea mai este cunoscută și prin câteva obiective turistice deosebite.

Băile Olănești reprezintă o destinație ideală de vacanță, întreaga zona fiind foarte frumoasă și oferă numeroase posibilități de relaxare, inclusiv drumeții în locuri deosebite.

În continuare vă prezentăm 10 obiective turistice din Băile Olănești, pentru o vacanță autentică în România.


10 locuri de vizitat în Băile Olănești



Parcul Central și Aleea Izvoarelor


Aflat chiar în mijlocul stațiunii, Parcul Central din Băile Olănești este un loc de relaxare, recent modernizat, demn de o stațiune balneară.

Parcul are loc de joacă pentru copii, loc pentru jucătorii de șah, loc cu aparate de fitness, mese de ping-pong, leagăne, tobogane, bănci, Wi-Fi gratuit, un ceas decorativ din plante și o fântâna cântătoare cu lumini.



Aleea Izvoarelor este o promenadă deosebită ce te poartă prin natura vie din stațiune, având tot timpul râul lângă tine. Toamna, este anotimpul ideal pentru o plimbare pe această alee.

În ceea ce privește apele minerale din Olănești, acestea sunt sunt comparabile cu apele de la Vichy, Ems sau Bourboule și  sunt menţionate prima dată în 1760, fiind numite ape tămăduitoare.



Tratamentul balnear din stațiune cuprinde principalele obiective ale terapeuticii moderne: profilactic, curativ și recuperațional și se împarte în crenoterapie (tratament cu ape minerale) și tratament auxiliar (hidroterapie, electroterapie, fototerapie, aeroterapie).

În stațiune se găsesc numeroase surse hidrominerale, atât ca izvoare naturale, cât și ca rezultat al unor lucrări de foraje miniere. Acestea sunt sunt grupate în mai multe categorii după compoziția chimică și acțiunea lor asupra organismului: 14 izvoare iodurate, 6 izvoare sulfurate și clorurat sodice, 4 izvoare cu ape diuretice, 1 izvor bicarbonat, cu emanații abundente de gaze, 2 izvoare purgative, 2 izvoare feruginoase și 2 izvoare având compoziție mixtă.


Satul Pietrișu și satul Comanca


Pentru iubitorii de natură și simplitate, Olănești oferă și altceva: satele sale satelit, locuri desprinse parcă din altă lume. O lume din secolul 19, de pe vremea regilor, aici ulițele și casele încă sunt la fel.

Printre acestea se numără satul Pietrișu și Comanca, adevărate povești rurale, departe de agitația din stațiune, la 700 metri altitudine, pe Cheile Folea. Un drum ce serpuiește printre dealuri și munți.



Când ajungi în cele două sate, te cuprinde un sentiment de liniște, în care toate gândurile sunt mai limpezi, iar poveștile celor câtorva localnici sunt impresionante. 

În cele două sate se poate ajunge și cu mașina, însă doar mergând pe jos turiștii se pot bucura de peisajul superb și de sălbăticia munților. La finalul drumului turiștii vor descoperi raiul, înconjurat de păduri și oameni la care nu mai ajunge aproape nimeni.

În satul Pietrișu, situat la 3 km de centrul stațiunii, vei găsi case vechi, tradiționale, transforme în mici refugii autentice, unde te poți retrage pentru a te bucura de viața simplă de la sat. Dacă vizitezi Băile Olănești, neapărat trebuie să urci și în acest sat. Sunt câteva căsuțe ce pot fi rezervate pentru o cazare rurală autentică cu vedere la masivul Buila Vânturarița.



În cătunul Comanca, aflat la 6 km de centrul stațiunii, Gigi Becali a cumpărat câteva hectare de teren unde a ridicat o mănăstire și mai multe chilii.


Biserica Sfântul Pantelimon


Cunoscută și ca Biserica lui „Horea” din Albac, biserica din lemn se află în centrul stațiunii Băile Olănești și datează din anul 1752.



Biserica este unul dintre cele mai frumoase exemple de construcții în lemn din Transilvania și se remarcă prin măiestria artistică a execuției, cât și prin valoarea istorică deosebită.

Biserica de lemn din Albac a fost prima biserică de lemn ardelenească salvată ca monument istoric în România. 


Lacul cu nuferi


Lacul cu nuferi din Băile Olănești se află aproape de centrul stațiunii și reprezintă un important obiectiv turistic pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în stațiune.



Zona este frumoasă, iar verdele se îmbină perfect cu celelalte culori florale. Aici pot fi admirați nuferi de culoare albă și galbenă, care, în condiții normale, înfloresc în luna mai și rezistă până în septembrie sau octombrie.

În zonă Lacului cu nuferi turiștii se pot bucura de liniște și relaxare, după o plimbare prin stațiune.


Satul Tisa și Schitul Bradu


Tisa este o localitate componentă a orașului Băile Olănești, așezată pe Dealul Tisei la 712 m altitudine, într-o zonă superbă unde se poate vedea toată cresta Masivului Buila-Vânturarița.

Satul are doar câteva case, însă peisajul este minunat și aerul foarte curat. Este singurul sat din țară care a avut eliport, acum terenul însă este abonadonat.



În Tisa se poate ajunge pe jos, sau chiar și cu mașina. Drumul spre sat pornește mai sus de lacul cu nuferi, imediat după ce treci de o poartă pe care se face intrarea spre Vila Dictatorială de la Olanești (accesul spre vilă este interzis).
Satul TISA este și locul ideal de pornire pentru pasionații de drumeții, ciclism sau de expediții off-road.

Schitul Bradu este situat în satul Gurguiata, la aproximativ 5 km de Tisa și are o istorie tulburătoare, asemănătoare cu povestea păsării Pheonix. Până în 1999 a fost schit de călugări, iar după acest an s-a stabilit aici o comunitate de 10 maici.

Biserica schitului este zidită în formă de corabie și păstrează hramul "Sf. Ioan Botezatorul", de la sfinţirea ei, şi este ctitoria părintelui Sava ieromonah şi a preotului Grigore, din anul 1784.



Drumul până la schit pornește din satul Tisa și poate fi străbătut cu maşina doar în condiții de vreme bună, altfel se poate ajunge la schit ur¬când la pas coasta muntelui, prin pădure.

Drumul până la schit este unul foarte relaxant, aerul e din ce în ce mai tare, iar liniştea din ce în ce mai adâncă.


Schiturile Pahomie și Pătrunsa


Schitul Pahomie este situat în comuna Bărbătești, la aproximativ 30 km de Râmnicu Vâlcea, sub crestele Munților Căpățânii și este unul dintre cele mai izolate schituri sihăstrești din țara nostră.

Este un lăcaș superb, zidit în apropiere de "Izvorul Frumos", construit în stâncă și aflat într-o perfectă uniune cu natura.



Bisericuța fără turlă este impresionantă și te duce imediat cu gândul la meteore. Biserica în forma de astăzi este reconstruită în anul 1952, păstrându-se forma originală.

Schitul Pătrunsa este un locaș monahal ortodox de o frumusețe aparte, așezat pe o poiană la adăpostul muntelui, sub Curmătura Builei. Aceasta este o mănăstire de călugări, izolați în munte pentru a fi mai aproape de Dumnezeu, asemenea monahilor de la Muntele Athos.



La schitul Pătrunsa nu se poate ajunge cu mașina, iar locul oferă o liniște atât de benefică celor încărcați cu grijile cotidiene.


Parcul Național Buila-Vânturarița


Parcul Național Buila-Vânturarița este o arie protejată de interes național, situată în Subcarpații Getici, pe teritoriul administrativ al județului Vâlcea. Este cel mai mic parc național din România cu o suprafață de 4.186 hectare.

Aria protejată reprezintă o zonă montană (relief carstic cu vârfuri ascuțite, creste calcaroase, peșteri, cheiuri, văii, păduri, pajiști și fânețe) ce adăpostește o gamă floristică și faunistică variată, specifică Meridionalilor.



Masivul Buila – Vânturarița se intinde de la vest de Cheile Bistriței și până la est de Cheile Olăneștilor (Folea). Creasta Buila – Vânturarița are o lungime de circa 14 km și altitudinea absolută este în Vârful Vanturarița Mare (1885 m).

Principalele varfuri ale masivului sunt: Arnota (1183,7 m), Muntele Cacova (1525,1 m), Muntele Piatra (1643 m), Muntele Albu (1658,9 m), Buila (1848,6 m), stevioara (1847 m), Vânturarița Mare (1885,2 m), Vioreanu (1866 m), Vânturarița Mică (1655 m), Stogu (981 m).

Existentă și numeroase obiective cultural-istorice, precum: mănăstirile Arnota, Bistriţa, Horezu, Frăsinei, schiturile Pătrunsa, Pahomie, Iezer, Bradu, Jgheaburi, bisericile fostelor schituri 44 Izvoare, Păpuşa, Peri, bisericile rupestre din Peştera Liliecilor, bisericile din localităţile din zonă, precum şi tradiţiile, obiceiurile şi arhitectura tradiţională din satele de la poalele muntelui. 


Rezervația Lacul Frumos sau Mlaștina Mosoroasa  


La 5 km de stațiunea Băile Olănești se află o rezervație mai puțin cunoscută, Rezervația Lacul Frumos din Mosoroasa. Lacul se află la o altitudine de 700 de metri și aici trăiește o plantă carnivoră din genul Drosera, cunoscută sub numele de Roua Cerului.



Planta carnivoră Drosera înfloreşte în perioada iunie-iulie și are flori de culoare albă, iar frunzele prezintă pe suprafaţa lor numeroşi peri glandulari, care secretă substanţe lipicioase cu rol în digerarea insectelor. ”Roua Dimineții” este înaltă de 10 - 15 cm și turiştii au şansa de a o putea vedea în propriul habitat.


Piatra Scrisă


Piatra Scrisă este un punct de belvedere care oferă turiștilor posibilitatea de a admira un peisaj superb asupra stațiunii Băile Olănești.



La Piatra Scrisă se ajunge trecând pe lângă Biserica lui Horea, pe drumul care urcă abrupt spre pădure. Traseul este unul scurt, de circa un kilometru, care se parcurge în aproximativ 20 de minute.

Piatra Scrisă este o rocă moale pe care turiștii au făcut scrijelituri, dar această este mai valoroasă din punct de vedere al peisajului.


Mănăstirea Tuturor Sfinților Comanca


Mănăstirea, situată la o distanță de trei kilometri de Băile Olănești, se află într-un cadru pitoresc, înconjurată de păduri și este o oază de liniște pentru turiștii care îi trec pragul. Fix la intrarea în satul Pietrișu.



Arhitectura micii biserici Comanca încântă prin simplitate şi armonie. Zidurile albe ale bisericuţei sunt încinse într-un brâu de formă cilindrică, împodobit cu zugrăveală şi mărginit de un chenar în formă de zimţi.

În interior se găsesc feluritele nişe practicate în zidurile pronaosului, naosului şi altarului, împodobite cu pictură.





SOURCE AND TAGS