Top 15 locuri de vizitat în Muntenegru care te vor uimi și vor intensifica plăcerea de a călători

  • 27 mai 2020

locuri de vizitat muntenegru

Ce să vizitezi în Muntenegru


Muntenegru, destinația de vacanță te uimește prin frumuseţea rară a peisajelor, prin farmecul micilor oraşe medievale şi prin remarcabila sa moştenire culturală, la care se adaugă ospitalitatea şi gustul bun al specialităţilor muntenegrene.

Dacă plănuești o vacanță aici sau dacă nici nu te gândeai la asta, după acest articol, cu siguranță îți vei dori o vacanță în Muntenegru. Facem pariu?

Te-ar mai putea interesa:


Top 15 Locuri de vizitat în Muntenegru



Sveti Stefan - punct de atracție pentru numeroase celebrități


Aflata la 6 km de Budva, insula Sveti Stefan este o micuță insuliță fortificată, ocupată de un complex hotelier (Aman Resort) și o stațiune la Marea Adriatica.

Insula cu casele tradiționale și străzi înguste s-a conservat perfect de secole, reprezentând astăzi un punct de atracție pentru numeroase celebrități, precum Sophia Loren, Sylvester Stallone, Queen Elizabeth II.

Stațiunea de lux Sveti Stefan a fost odată un sat pentru pescari și a devenit astăzi un ansamblu uimitor de plaje întinse, construcții vechi și o vegetație luxuriantă - Rezervă cazare în zonă





Plaja Miločer este lungă de 280 m, iar în spate are pădurea Miločer care cuprinde specii rare de arbori exotici. Plaja Miločer este una dintre plajele nisipoase de înaltă categorie și mai este numită și Plaja Regelui.

Plaja Reginei, mai mică decat Miločer, este situată într-un golf, nisipul ei este roz și este la fel de exclusivistă ca Miločer.

Plaja Reginei este locul în care jucătorul de tenis Novak Djokovic s-a căsătorit cu Jelena Ristic în iulie 2014.



Petrovac - orașul înconjurat de pini și măslini


Petrovac este un mic oraș turistic de pe litoralul muntenegrean, între stațiunile Budava și Bar, unde vechiul drum montan de la Podgorica ajunge pe coastă. 

Are o plajă cu nisip de 600 m lungime și este o destinație turistică populară, ceva mai liniștită, în contrast cu orașele vii și dezvoltate din apropiere Budva și Sutomore - Rezervă cazare în zonă





Două dintre cele mai importante puncte la care trebuie să ajungi aici sunt Kastio (o mică fortăreață venețiană) și moziacul roman (care datează din secolul IV și care a fost găsit abia în 1902 într-o livadă de măslini).


Plaja Lucice din Petrovac, curată și intimă, are forma unui mic golf și este înconjurată de pini și plantații de măslini. Intrarea lină în mare o face să fie preferata familiilor cu copii.


Ulcinj - așezarea ascunsă a Adriaticii


Ulcing este una din cele mai mari așezări de pe coastra adriatică, situat la granița cu Albania. Zona este cunoscută pentru plaja sa lungă de 12 km, Velika plaza.

Înainte de perioada medievală, Ulcinj a fost cunoscut ca locul cel mai râvnit de bandele de pirați și pentru o bună perioadă a fost chiar capitala acestora din zona Mării Adriatice - Rezervă cazare în zonă





Vechiul oraș Ulcinj este o comunitate medievală asemănătoare cu un castel, foarte bine conservat ce se află pe vârful unui munte cu vedere spre țărm.

Orașul nou este o aglomerare urbană de case, hoteluri și vile ridicate în stiluri arhitecturale diferite, unele dintre ele țin înca linia clasică.

Regiunea Ulcinj este bogată în excursii, distracţii şi activităţi recreative de-a lungul coastei Muntenegrului, cum ar fi excursii pe lacul Sasko, scuba diving sau sporturi extreme.



Becici - orășelul cochet din Muntenegru


Bečići  este un orășel de coastă, cochet și modern cu numeroase cafenele, restaurante, terase și magazine ce satisfac orice gust.

Plaja din Bečići este considerată una dintre cele mai frumoase și mai lungi plaje din sudul Mării Adriatice, cu o lățime de până la 100 metri, înconjurată de munți și de apele albastre. Este situată la 3 km de Budva - Rezervă cazare în zonă





O parte din plajele din Bečići  sunt acoperite cu mici pietricele multicolore, ceea ce le face unice în Europa.

Mai multe scene din Casino Royale, celebrul film din seria James Bond, au fost filmate aici.

Pentru iubitorii de sporturi nautice, există o varietate de activități, de la windsurfing, snorkeling sau scufundări, până la parasailing, ski nautic sau kitesurfing.



Golful Kotor - frumoasa întâlnire între pământ și mare


Kotor este una dintre cele mai căutate destinații din Muntenegru, mai ales pentru excursiile de o zi din Dubrovnik (Croația). 

Kotor nu are plaje întinse cu nisip fin, dar are câteva drăguțe și intime împrăștiate în jurul golfului. 

Vechiul port  din Kotor este înconjurat de un zid impresionant construit în timpul Republicii Veneției care reflectă influența venețiană în rândul arhitecturii - Rezervă cazare în zonă





Golful Kotor (Boka Kotorska), unul dintre cele mai mari din Marea Adriatică, este numit uneori cel mai sudic fiord din Europa (deși aceasta este de fapt un canion scufundat) și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Golful Kotor creează un cadru natural uluitor, având pe o parte și alta munții stâncoși Lovćen și Orjen, ce creează un contrast cu albastrul Mării Adriatice.

Castelul San Giovanni din Kotor este locul ideal pentru o priveliște uimitoare asupra Golfului.




Satul Perast - Veneția de lângă Kotor


Unul dintre locurile de neratat din Golful Kotor este Perast, un oraș vechi, fascinant, cu o bogată istorie maritimă, situat la 12 km de Kotor. 

Are  o singură stradă principală care merge de-a lungul mării și cu alte câteva străduțe înguste, care urcă și coboară printre casele de piatră. 

Perast a fost la origine un sat pescăresc și a aparținut până în sec. al XVIII-lea, Republicii Venețiene. Rezervă cazare în zonă





Nu departe de mal, se găsește insula Our Lady of the Rocks, singura insulă construită artificial din Marea Adriatică.

Există și o legendă care spune că numele insulei Our Lady of the Rocks provine de la doi marinari care au găsit o icoană pe o stâncă și au considerat lucrul acesta un semn divin. 

Astfel au construit împreună cu localnicii insula și biserica exact în locul în care au găsit icoana.




Lacul Skadar - locul potrivit pentru iubitorii de natură


Este cel mai mare lac cu apă dulce din Peninsula Balcanică, amplasat între Albania și Muntenegru. 


Adăpostește peste 260 specii de păsări și e unul dintre puținele locuri din Europa unde mai sunt pelicani. Malul nordic al lacului este un ținut mlăștinos întins.





Lacul s-a format într-o depresiune, umplută de apele unor izvoare subterane,îin  număr de 30. Cel mai adânc se află la 60 m sub nivelul lacului și poartă numele Radus.

Lacul e presarat cu insule și insulițe. Pe multe dintre ele se găsesc mănăstiri, fortificații sau mici așezări pescărești.

Grmožur, “Alcatrazul Muntenegrului”, o fostă închisoare construită de turci, e o ruină albă, strălucitoare, pe ale cărei ziduri stau de gardă zeci de pescăruși.



Canionul Tara - plimbare prin sălbăticie


Canionul Tara face parte din Parcul Național Durmitor și este unul dintre cele mai spectaculoase canioane. 

Pe trasul defileului, râul Tara are cascade care pot atinge o înălțime de 60 m, fiind o atracție pentru amatorii sportului nautic. 

Canionul este format din terase stâncoase, mici porțiuni de nisip, vegetație abundentă și are peste 80 de peșteri câteva dintre ele fiind deschise și turiștilor. 





Construit în perioada 1937-1949, Podul Tara era cel mai mare pod de beton de pe continent, iar astăzi, de la cei 172 de metri înălțime, oferă o priveliște extraordinară a canionului și a râului, care parcă se pierde între munți.

De pe valea adâncă a canionului puteți face rafting pe apele repezi sau puteți porni în drumeții pe traseele potrivite. 


Mănăstirea de la 2000m Ostrog


Mănăstirea Ostrog este una dintre cele mai cunoscute și impresionate mănăstiri ortodoxe din Muntenegru, dar și din lume. 

Ea se află așezată pe o stâncă a muntelui Ostrog, care se ridică la o altitudine de 2.000 de metri, între orașele Danilovgrad și Niksic. Mănăstirea adăpostește o peșteră, unde a trăit Sfântul Vasile de Ostrog.





Adesea, mănăstirea din coasta Muntelui Ostrog este catalogată ca fiind una dintre cele mai vizitate mănăstiri ortodoxe din lume și cel mai important loc de pelerinaj din întreaga Peninsulă Balcanică.

De pe zidurile mănăstirii se poate vedea o priveliște miniunată a câmpiei Bjelopavlići.



Cetinje - capitala istorică  a Muntenegrului


Acest orăşel  cochet este amplasat într-o depresiune în munţii Lovcen, o rezervaţie naturală frumoasă plină de verdeaţă şi vestigii. 

Numele provine de la râul Cetina care străbate localitatea, și este situat la distanţe mici de principalele destinaţii turistice, 31 km de Budva şi 36 km de Podgorica. Orașul are numeroase monumente istorice, biserici și piețe. Rezervă cazare în zonă





Palatul Albastru, construit între anii 1894-1895, este reşedinţa oficială a preşedintele Muntenegrului,.

Palatul Regal sau Palatul Regelui Nikola este una dintre atracțiile principale cu care se poate lauda capitala antică a Muntenegrului.


Clădirea în stil Art Nouveau abundă cu detalii decorative și forme originale, fiecare dintre sălile sale fiind realizate în stil individual.

Aflată la poalele Muntelui Orlov Krs, Mănăstirea Cetinje,  este cel mai important aşezământ monahal din Muntenegru, fiind scaunul episcopal al Mitropoliei de Muntenegru.



Peninsula Lustica - celebră pentru plajele sale


Peninsula Luštica, aproape 13 km lungime, este alcătuită din 19 sate mititele, 15 bisericuțe din piatră și se află la 15 km de Tivat și la o distanță de doar 6 km, pe apă, față de Herceg Novi.

Toată coasta Peninsulei Luštica este celebră pentru plajele sale, iar unele zone pot fi vizitate doar cu barca - Rezervă cazare în zonă





Plaja Dobrec este celebră pentru cele mai limpezi ape și poate fi accesată de pe mare. Blue Grotto este o plajă celebra pentru efectul incredibil al luminii prin apă. Iar Przno are nisipuri albe, păduri de pini și plantatii de maslini, fiind una dintre cele mai îndrăgite plaje din țară.. Alte plaje celebre sunt Mirista și Zanjice. 

Peștera albastră este una dintre cele mai atractive din seria de peșteri  situate între golfuletul Zlatna Luka si Capul Mokra Gora, la o distanta de 16 km de Herceg Novi, în apele Mării Adriatice.



Herceg Novi  - orașul de pe coastă 


Herceg Novi este un oraș de coastă din Muntenegru și se găsește la o scurtă călătorie cu vaporașul de peninsula Luštica. 

Acesta a fost, pe vremuri, destinația turistică favorită pentru burghezii Vienei din secolul al XIX-lea. 

Orașul nu dispune de plaje de nisip, litoralul fiind constituit de câteva platforme de beton, întrerupte, din loc in loc, de golfulețe stâncoase, ce ascund mici porțiuni de plaje cu pietriș. Rezervă cazare în zonă





La înălțime, deasupra orașului, este fortului spaniol din secolul al XVI-lea, Tvrdava Spanjola, numit așa de spaniolii ce au ocupat pentru o mică perioada de timp orașul.

Tot aici puteți vizita Kanli Kula (Turnul Sangeros), construcție ce a servit ca închisoare în timpul ocupației otomane. În prezent aici au loc spectacole de teatru și mai poate fi folosit ca platformă de observare a întregului oraș și a peninsulei Luštica.


Prokletije -  cel mai “tânăr” Parc Național din Muntenegru


Parcul Național Prokletije este cel mai recent declarat parc național din Muntenegru, prin 2009 și este înzestrat cu o mare frumusețe naturală.

Peisajul său prezintă chei adânci, munți abrupți, văi pitorești ale râurilor, lacuri glaciare, râuri și iazuri de munte. Parcul găzduiește, de asemenea, o colecție unică de floră și faună, incluzând mai multe specii de plante 1,700. 





Mamifere precum ursul brun, mistrețul, râul și cerbul trăiesc în parc, iar râurile și lacurile au o biodiversitate acvatică semnificativă.

Parcul Național Prokletije include, de asemenea, mai multe monumente antice cu semnificație arhitecturală și istorică.



Sutomore, atmosferă romantică la fiecare pas


Sutomore este o statiune mica, renumită din Riviera Barska, care se situează în Golful Sutomor, la doar 6 km de orașul Bar, situat pe coasta Mării Adriatice, având o populație de 1827 de locuitori. Rezervă cazare în zonă





Aerul istoriei nu lipsește din această staţiune, unde cu siguranţă trebuie să vizitaţi cetatea Haj Nehaj, aflată la 230 m deasupra mării.

Sutomore este mai degrabă potrivit pentru cei romantici şi pentru familiile care doresc să aibă parte de o vacanţă liniştită pe malul mării, plimbari si excursii în natură.



Podgorica - capitala dintre munți


Podgorica, capitala și cel mai mare oraș din Muntenegru, îți dă senzația că te afli deasupra munților. 

Datorită istoriei orașului și a întregii țări, Podgorica este o mixtură de stiluri arhitecturale. Din perioada turcă au ramas, în Orașul Vechi, două moschee, Turnul cu Ceas și podul, plus străzile intortocheate. 


Centrul urban s-a schimbat pe celalalt mal al Ribnica, unde orașul s-a dezvoltat în sens european, cu străzi mai largi. TRG REPUBLIKE  este piața centrală a orașului. De aici începe zona pietonală, cu localuri, magazine și cu terase cochete. Rezervă cazare în zonă





Munții din Muntenegru revarsă asupra capitalei apele Niagarei europene, Cascada Cijevna, la doar 10 minute de oraș.

La trei kilometri nord-vest de Podgorica se găsesc ruinele oraşului antic Diocleea, cunoscut în Grecia Antică, dinaintea şi din timpul Imperiului Roman. Împăratul roman Diocleţian îşi are rădăcinile în aceste regiuni.

Zona este recunoscută şi pentru vinul de primă calitate şi deosebit de tămăduitor. De exemplu, aici sunt produse mărcile "Vranac" şi "Prokorden", respectiv cunoscuta ţuică de struguri "lozovaca" sau "apa vieţii", cum i se mai spune. 






SOURCE AND TAGS