Am găsit 15 locuri misterioase în România care ascund povești și fenomene stranii pe care vei fi încântat să le vizitezi

  • 22 februarie 2021


România are o mulțime de obiective turistice care ascund legende misterioase, locuri încărcate de energii sau creaţii ale naturii care au pus pe gânduri inclusiv oamenii de știință. 

Acestea atrag atât turiști români cât și străini în căutare de paranormal și povești incredibile. Mit sau realitate? Lasă-te purtat de curiozitate și descoperă locurile misterioase din țara noastră.


Îți prezentăm 15 locuri misterioase din România 
cu povești și fenomene stranii pe care vei fi încântat să le vizitezi



Cetatea din Ardud


Cetatea Ardud, situată la 18 km de Satu Mare, a fost una dintre cele mai puternice fortificaţii ale Transilvaniei. Aceasta atrage din ce în ce mai mulţi turişti datorită istoriei zbuciumată a locului.

Una dintre legendele locului spune povestea unei fetei blestemate care ar bântui şi astăzi pivniţele cetăţii. Conform legendei, tânărul care vrea să o dezlege de blestem trebuie să sărute de trei ori toate cele trei chipuri ale fantomei ce apare în prima fază în chip de şarpe, apoi în chip de broască şi în final în chip de mireasa plângând. 



După ce a trecut de  ritualul cu cele trei fantome, tânărul trebuie s-o urmeze în pivniţă, unde prinţesa îi arată tot tezaurul compus din arme, aur, argint şi nestemate. 

De la începutul ritualului şi până la sfârşit tânărul nu are voie să privească înapoi pentru că se va preface în stâncă de piatră. Bătrânii povestesc că au existat mulți bărbați care au încercat să o scape de blestem, dar niciunul nu a revenit în viață din pivnița cetății ca să poată relata ce a văzut - Rezervă o cazare în zonă


Conacul Bellu


La marginea orașului Urlați se regăsește Muzeul Conacul Bellu, un monument de arhitectură, realizat în stil vechi românesc care a aparținut familei baronului Alexandru Bellu.

Despre Conacul Bellu se spune că ar fi bântuit de fantoma soţiei lui George Bellu, unul dintre ultimii descendeţi legitimi ai fostului ministru al Culturii şi Justiţiei Barbu Bellu.



Odette Ruffier era o franţuzoaică frumoasă, care a avut o viaţă destul de grea alături de George Bellu. Deşi a murit la o vârstă înaintată, povestea spune că Odette şi-a pus capăt zilelor otrăvindu-se din cauză că nu mai suporta sărăcia şi umilinţa cu care trăise o viaţă întreagă din cauza infidelităţilor soţului.

Părerile despre stafia de la Conacul Bellu sunt împărţite. Unii spun că este doar o invenţie, dar alţii pot băga mâna în foc că sufletul lui Odette locuieşte şi acum în vechea casă a baronilor şi că ea este cea care face ca uneori să se audă tot felul de zgomote ciudate şi sinistre.

Dincolo de legendă, muzeul Conacul Bellu rămâne unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe Valea Teleajănului. 

El adăposteşte un patrimoniu mixt de artă plastică şi decorativă, de etnografie, cărţi rare în ediţii de lux, picturi din secolul al XIX-lea, mobilier stil din diverse epoci, artă orientală şi extrem – orientală, stampe japoneze, icoane, candelabre, sfeşnice şi arme din secolele al XVIII -lea şi al XIX-lea.


Focurile vii de la Andreiașu


Rezervația naturală „Focul viu” se află în satul Andreiașu de jos și se întinde pe o suprafață de aproximativ 40 de hectare. Este o rezervație naturală cu emanații de gaze care se aprind spontan. 

Fenomenul are o conotație religioasă pentru locuitorii din zonă, ce consideră focul ca un protector pentru animalele pădurii. 



Oamenii locului povestesc că focul prevestește un astfel de eveniment prin intensificarea bruscă a flăcărilor. Există declarații arheologice conform cărora au fost scoase la suprafață diverse ustensile pe care s-au găsit urme de roci vulcanice.

Spectacolul focurilor vii este magnific, mai ales în timpul nopţii. Turiştii rămân plăcut impresionaţi de frumuseţea luminii degajate de flacăra dansând, la poalele brazilor. Această zonă este și cea mai extinsă din țară, atât din punct de vedere al suprafeței cât și ca debit de gaze emanate, în jur de 50 tone de metan pe an. 


Biserica Fortificată de la Cisnădioara


Biserica fortificată Cisnădioara, situată la circa 10 km de Sibiu, este unul dintre cele mai cele mai vechi și mai reprezentative monumente ale stilului romanic din Transilvania. A fost construită din piatra între anii 1162 şi 1223.

Două legende s-au păstrat la Cisnădioara: prima dintre acestea arată că, pe vremuri, orice flăcău din sat, înainte de însurătoare, trebuia să urce la Cetate cu un bolovan pentru a-şi dovedi puterea.




O a doua legendă, mult mai interesantă, arată că atunci când un cuplu dorea să divorțeze, era încuiat în micuța casă din interiorul fortificației și, în cazul în care cei doi nu găseau împăcarea, nu mai ieșeau niciodată de-acolo.

Astăzi biserica din Cisnădioara a devenit un obiectiv turistic extrem de interesant, un monument încărcat de o istorie remarcabilă, într-o stare de conservare foarte bună - Rezervă o cazare în zonă


Satul Geamăna


Satul Geamana, din județul Alba, a ajuns o atracție turistică pentru cei mai mulți dintre noi și mai ales pentru străini. 

În urma operațiunilor miniere de la Roșia Poieni, satul a fost transformat în lac de decantare și acoperit de steril, printr-o serie de evenimente cunoscute drept dezastrul natural de la Geamăna.



Turla bisericii este încă vizibilă fiindcă biserica a fost construită pe cel mai înalt deal din sat – aflat la 100 de metri mai sus față de vatra satului.

Deşi poate fi considerat un loc sinistru, mulţi oameni vor să ajungă aici pentru a vedea dezastrul creat în urmă cu mai bine de 30 de ani - Rezervă o cazare în zonă


Mânăstirea Frăsinei


Mănăstirea Frasinei, aflată la doar 17 kilometri de Râmnicu Vâlcea este singura din România în care viața monahală se desfășoară la fel ca pe Muntele Athos. 

Accesul femeilor la mănăstire este interzis, regulă ce vine de la un blestem aruncat în urmă cu sute de ani de un călugăr.

De-a lungul timpului, pe seama legământului lui Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, au apărut şi câteva legende. 



Localnicii susţin că printre femeile cele care şi-au pierdut viaţa ajungând la mănăstire, se numără şi o fată de 16 ani care, profitând de neatenţia tatălui ei, şofer pe camion, a călcat pe pământul sfânt. Pe drumul de întoarcere, camionul în care se afla fata s-a răsturnat. Oamenii povestesc că adolescenta a murit strivită de buşteni, în timp ce tatăl şi fratele ei au scăpat ca prin minune.

O altă legendă vorbește despre o tânără frumoasă şi bogată, care ar fi intrat în mânăstire îmbrăcată în straie bărbăteşti. Fata şi-ar fi găsit sfârşitul într-o prăpastie de pe marginea drumului, în timp ce se întorcea acasă - Rezervă o cazare în zonă


Castelul Iulia Hașdeu


Aflat la Câmpina, Prahova, castelul Iulia Hașdeu atrage vizitatorii dornici de misticism sau pur și simplu pe cei curiosi. 

Castelul Iulia Hașdeu a fost construit între anii 1894 și 1896 de către tatăl acesteia, scriitorul Bogdan Petriceicu-Hașdeu din durerea unui tată care și-a pierdut fiica puțin înainte ca ea să împlinească 19 ani.



Este un castel încărcat de mister, despre care se mai spune și că ar fi unul dintre cele mai bântuite din ţara noastră. Conform legendelor, noaptea, Iulia Hașdeu poate fi auzită cântând la pian, în aplauzele tatălui sau, iar în unele nopţi, bătrânul Hașdeu iese pe geam şi urlă ca un lup. Mai mult, se mai spune si că toate detaliile castelului din Câmpina,,au fost transmise de Iulia tatălui ei, la ședințele de spiritism”.

Pe o stradă aparent simplă şi plină de case, n-ai gândi că poţi pătrunde printr-o poartă care să te ducă într-o minunată grădină plină de arbori, unde se înalţă Castelul Iuliei Hașdeu.


Mănăstirea Cârța


Mănăstirea Cârța este situată pe malul stâng al Oltului, între municipiile Sibiu și Făgăraș, în vecinatatea localităților Cârța și Cârtișoara. Este o fostă mănăstire cisterciană și una dintre cele mai vechi construcții de acest gen din Europa de Est.

 

Potrivit legenedelor, acest loc este bântuit de călugării care locuiau aici în vremurile medievale și care, din cauza modului de viață auster mureau destul de tineri (35-40 de ani). Unii povestesc ca aici se întâmplă lucruri stranii, cum ar fi faptul că în odaile de la parter și în beciuri se mișcă scaunele și tremură zidurile.

Mănăstirea a fost menționată ca sursă de inspirație pentru filmul de groază ”The Nun/Călugărița”. În prezent, mănăstirea nu mai deține toate clădirile și anexele inițiale, multe dintre acestea prăbușindu-se.


Pădurea Hoia-Baciu


Pădurea Hoia Baciu este considerată una dintre cele mai înfricoșătoare din lume. Aceasta poate fi întâlnită la marginea orașului Cluj – Napoca și este întinsă pe circa 300 de hectare.

Se crede că numele pădurii, vine de la un cioban care a dispărut fără urmă, împreună cu cele 200 de oi ale sale. Această pădure mai este numită de către vizitatori și localnicii din împrejurimi „Triunghiul Bermudelor din România”.



Pădurea Hoia Baciu a fost inclusă de cotidianul spaniol El Mundo pe lista principalelor destinații pentru cei doritori de fenomene stranii, greu de explicat. 

Pădurea a fost luată în vizor și de mai mulți jurnaliști britanici de la cunoscutul ziar ( Independent) care s-au hotărât să petreacă o singură noapte în pădure ca mai apoi să o denumească ca fiind cea mai înfricoșătoare pădure din lume - Rezervă o cazare în zonă


Conacul Zarifopol


Conacul Zarifopol, situat în satul Cârligi din județul Bacău este un conac construit în anul 1850 de către boierul moldovean Ștefan Catargiu, ajuns mai târziu în proprietatea familiei grecești Zarifopol.



În urma poveștii despre un proprietar care s-a sinucis, construcția a ajuns sa fie considerată loc bântuit, localnicii numind-o „Casa Diavolului”. Oamenii locului povestesc cum stafia celui care s-a sinucis apare doar pe înserat pe balconul conacului, în nopțile cu lună plină, bântuind locul propriei tragedii cu un sfeșnic în mână. 

Conacul Zarifopol este o clădire impunătoare care înfruntă tăcută vremurile. În zilele ei bune arăta ca o adevărată reşedinţă boierească. În prezent conacul adăpostește Școala de arte și meserii din localitate.


Șinca Veche


Complexul monahal de la Șinca Veche se află la 45 de km de Brașov și 22 Km de Făgăraș și se înscrie în lista celor mai vechi monumente feudale românești.

În jurul acestui complex există câteva legendele şi mistere, care spun că aici au avut loc fenomele paranormale, vise premonitorii şi tot felul de viziuni. 



Localnicii susţin că în acest loc visele se îndeplinesc, dacă ai inima curată şi plină de dorinţă. Alții afirmă că aici se aud, în preajma unor sărbători mari, coruri parcă venite din cer, care le încântă auzul. Spre întărirea misterului, se spune că pe fotografiile care se fac aici apar sfere albe, invizibile în momentul fotografierii.

O altă legendă amintește de apa izvorului aflat în apropiere, apă ce ar avea puteri tămăduitoare. Deosebit în acest loc mai este și turla săpată în grotă, în formă de spirală, pe unde pătrund razele soarelui - Rezervă o cazare în zonă


Peştera Tăuşoare


Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor din Munţii Rodnei, județul Bistrița Năsăud, are o întindere de 20 de kilometri pe diferenţă de nivel de 413,5 m și constituie subiectul unei continue explorări din partea speologilor năsăudeni.

Peştera este cunoscută pentru “Sala bilelor” şi “Sala Sunetelor”, locul unde se aud zgomote ciudate, despre care pasionaţii de paranormal au spus că ar fi de fapt vocile unor copii şi femei. Pe seama acestui loc circulă tot felul de poveşti, cea mai cunoscută fiind a unui bărbat din Timişoara care şi-a petrecut noaptea în aeastă peşteră, dar s-ar fi trezit câteva ore mai târziu în Bucegi.



Peștera este una de mare dificultate, care necesită o bună condiție fizică. Aceasta ascunde câteva minunății rare, printre care, depozitul fosilifer din Sala Oaselor de Urs, mirabilitul din Sala de Mese, oulofolitele din Galeria gipsului, și, mai cu seamă, Bilele de Tăușoare. Recent a fost descoperită o cascadă de 15m. 


Mănăstirea Chiajna


Ruinele mănăstirii Chiajna sunt un monument istoric aflat la marginea cartierului Giulești.

Legenda spune că biserica ar fi blestemată, poveste dată de faptul că aceasta a fost atacată de otomani înainte de a fi sfințită și fără ca vreo slujbă să fi avut loc între acești pereți. 



Tocmai din această cauză un blestem s-a abătut asupra ruinelor mănăstirii. Localnicii sunt cei care alimentează zvonurile, unii dintre ei afirmând că au văzut fantome, umbre și tot felul de chestii ciudate. Cel mai adesea se vorbește însă despre clopotul îngropat, care bate din când în când. 

Reputaţia acestui loc este dată și de o serie de evenimente negative. În primăvara anului 1967, aici a fost descoperit cadavrul unui elev de doar 16 ani, a cărei moarte a fost considerată la acea vreme suspectă. Necropsia a relevat faptul că băiatul a avut parte de o moarte violentă.

O altă întâmplare vizează povestea unui cetăţen elveţian care, orbit de gelozie, şi-a asasinat aici fosta iubită, pe mama şi pe fostul soţ al acesteia.


Vârful Gugu


Vârful Gugu sau muntele Gugu este cel mai înalt vârf al masivului Godeanu, cu o altitudine de 2291m și este cel mai ascuns vârf din Carpați, fiind situat la o distanță apreciabilă de orice infrastructură.  

Este un spațiu înconjurat de mistere, unde au fost semnalate tot felul de fenomene luminoase stranii.



Există și o legendă care spune că pe Muntele Gugu ar fi locuit Zamolxe și acesta este motivul pentru care muntele este considerat un loc sfânt, dar și un punct cu o încărcătură energetică mare.

Se mai zvonește că muntele dispare subit la anumite ore din zi sau că Decebal și-ar fi ascuns comoara undeva pe Muntele Gugu sperând ca spiritului Marelui Preot să o păzească de vremurile grele.

Vârful Gugu este menționat de Victor Kernbach în lucrarea ”Enigmele miturilor astrale”, care spune că această zonă din România este centrul unui punct esențial energetic al planetei, fapt care explică longevitatea locuitorilor de la baza muntelui, numiți ”gugulani”.


Mănăstirea Corbii de Piatră


Mânăstirea Corbii de Piatră din județul Argeș este un loc plin mister. Se spune că, în vremurile demult apuse, pe aceste pământuri au călcat uriașii. Fragmente pietrificate care seamănă izbitor cu resturi umane, dar la dimensiuni foarte mari, vin să întărească legenda conform căreia, în stâncă poate fi îngropat un uriaș.

Tot legendele spun că Ioan Corvin ar fi copilărit prin acele locuri, iar castelul tatălui său, Voicu Corvin, ar fi fost tot pe acolo.



După unii, Mănăstirea Corbii de Piatră ar fi cel mai vechi locaș de cult din Țara Românească. Nu se știe exact când a fost cioplită în stâncă și de către cine, însă acolo poate fi văzut cel mai vechi ansamblu de pictură (700 de ani) și este singurul lăcaș de cult din România cu două altare pe același naos.



SOURCE AND TAGS