Noi reguli si masuri de calatorie in strainatate (LIVE updates)

  • 28 mai 2020


Informatiile se actualizeaza constant, in functie de comunicarea lor pe canalele oficiale!
[28 mai 2020] ROMANIA - de la 1 iunie liber la calatorii


De la 1 iunie se poate iesi din localitate oriunde fara declaratie, se deschid terasele si plajele. Va fi reluat transportul internațional rutier și feroviar. Zborurile, probabil vor fi permise din 15 iunie.

Klaus Iohannis: De la 1 iunie se deschid terasele și plajele. Nu va mai fi nevoie de declarație pentru a ieși din localitate


Sursa: Digi24.ro[20 mai 2020] GRECIA - OFICIAL calatoriile in scop turistic permise incepand cu 15 iunie


In aceasta seara, autoritatile din Grecia au prezentat planul oficial pentru redeschiderea turismului. 

Informatiile principale pentru cei care vor sa calatoreasca in scop turistic in Grecia:

Calatoriile cu masina - vor fi permise din 15 iunie 2020 oriunde in Grecia 

Calatoriile cu avionul - din 15 iunie doar zborurile operate pe aeroportul din Atena, de la 01 iulie 2020 toate aeroporturile din tara.

In ambele cazuri nu va fi nevoie de teste medicale, cei care vor calatori cu masina nu vor avea nevoie de niciun test. Cei care vor calatori cu avionul, probabil se vor face teste rapide in aeroport.[14 mai 2020]
Turiștii români care merg în vacanță în Grecia vor prezenta dovada unui test negativ pentru COVID-19. Nu este însă vorba despre un „pașaport de sănătate”, a spus secretarul de stat în Ministerul Economiei Răzvan Pârjol, la Digi24. 

El a precizat că România are negocieri cu mai multe țări pe tema condițiilor în care românii pot merge în vacanță în străinătate.

Romania, urmează să aibă astăzi (14 mai) o discuție privind conditiile aferente pentru turistii care vin din Romania, și cu ministrul Turismului din Bulgaria.

„Vom avea cu siguranță protocoale cu toate țările cu care vom avea un flux de călători reciproc”, a spus secretarul de stat Razvan Parjol. 

„Grecia va cere un atestat, sub orice formă ar fi el, de test la intrarea în țară și, pe baza propunerii de protocol pe care o vom primi în următoarele zile, vom vedea toate detaliile tehnice legate de retur, carantinare eventuală”

„Nu este vorba despre o hârtie tip pașaport, carnet de sănătate, este adeverința unui test făcut înainte de plecare”, a precizat el.

Sursa: digi24.ro[1 mai 2020]
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat planurl conform căruia restrictiile vor fi ridicate treptat, astfel:

01 iunie

Centre comerciale și magazine mari

Cafenele, baruri, restaurante vor permite clienților să aibă spații în aer liber.

Hoteluri care funcționează 12 luni


15 iunie

Hotelurile care sunt de obicei deschise tot anul, cazare turistică sezonieră.

Deschiderea plajelor organizate

Restaurarea traficului maritim către insule

Unitățile hoteliere de pe insule și din zonele în care nu există o infrastructură sanitară insuficientă, se așteaptă să se deschidă la sfârșitul lunii iunie și la începutul lunii iulie și după rezolvarea problemei transportului aerian.


30 iunie

Deschiderea facilităților de cazare turistică sezonieră din toata Grecia, inclusiv insule. Ramane insa de vazut, cum si in ce conditii vor fi reluate zborurile internationale.

Sursa: GreekNews


[18 mai 2020] ITALIA - se deschide pentru turisti din 03 iunie


Incepand cu data de 03 iunie, toate calatoriile in scop turistic in Italia vor fi permise. Nu va fi nevoie de a ramane in carantina pentru niciun cetatean al tarilor membre UE care va intra in Italia.


Sursa: Deutsche Welle

[18 mai 2020] SPANIA - granitele s-au deschis insa este nevoie de 14 zile auto-carantina


De asemenea, bazată puternic pe turismul străin, Spania și-a redeschis granițele, dar a impus un regulament obligatoriu de auto-carantină de 14 zile tuturor celor care ajung în țară. 

Accesul a fost limitat și la cinci aeroporturi și opt porturi maritime. Noua regulă a intrat în vigoare vineri (15 mai) și va rămâne în vigoare pe durata stării de urgență a țării. În prezent, starea de urgență va expira pe 24 mai, dar se preconizează că va fi extinsă.

Cel mai probabil, calatoriile in scop turistic catre Spania, fara a mai fi nevoie de auto-carantina, se vor putea relua incepand cu 15 iunie.


[18 mai 2020] CROATIA - calatoriile in scop turistic permise din 15 iunie


Ministrul croat al Sănătății, Gari Cappelli, a declarat într-un interviu acordat radiodifuzorului de stat HRT că turiștii din Slovenia vecină vor avea voie să treacă granița în următoarele zile, „pentru că situațiile noastre epidemiologice sunt similare”.

Turiștii germani, care frecventează multe insule ale Croației în Marea Adriatică, li se va permite să viziteze Croația cel târziu pe 15 iunie, a spus Cappelli.

Guvernul croat a negociat un acord cu Slovenia care va vedea turiștii sloveni scutiți de o carantină obligatorie de 14 zile după ce s-au întors din străinătate, dacă au venit din Croația. Cappelli a spus că se așteaptă ca în curând să ajungă tranzacții similare cu alte națiuni ale UE.


[18 mai 2020] GERMANIA - calatoriile in scop turistic permise din 15 iunie


Ministerul de Interne a declarat miercuri că unele treceri de frontieră cu vecinii Austria, Elveția și Franța vor începe deschiderea sâmbătă (16 mai) în condiții strict controlate. 

Incepand cu 15 iunie Germania va redeschidte total granițele pentru călătoriile dintre tarile UE.

Germania va ridica, de asemenea, sâmbătă controalele de frontieră stricte cu Luxemburg. S-a ajuns la o înțelegere similară cu Danemarca, deși încă nu a fost anunțată o dată.


Sursa: Deutsche Welle[07 mai 2020]
Guvernul German extinde restrictiile de călătorie „până la o notificare ulterioară”, dar cel puțin până la 14 iunie. "Încă nu am ajuns la punctul în care putem recomanda călătoriile fără griji", a declarat miercuri ministrul de externe, Heiko Maas, care a adăugat că, prin urmare, este necesar să se extindă avertismentul de călătorie la nivel mondial până la jumătatea lunii iunie.

Potrivit Biroului de Externe, sunt încă de așteptat restricții drastice asupra traficului aerian internațional și a interdicțiilor de intrare la nivel mondial sau a reglementărilor de carantină.

Sursa: thelocal.de[18 mai 2020]  FRANTA - Palatul Élysée anunță că nu va exista carantină pentru persoanele din UE


Sosirile în Franța din zona de frontieră Schengen, care include Elveția, vor fi scutite de carantină. 

Franța își va păstra în continuare granițele inchise în cea mai mare parte până la 15 iunie, cu excepția persoanelor care au nevoie să călătorească și să plece frecvent pentru muncă.


Franța nu va impune carantina "nici unei persoane, indiferent de naționalitatea ei, care provin din Uniunea Europeană, din zona Schengen sau din Regatul Unit", a anunțat duminică Palatul Elysée.

Fără carantină obligatorie pentru toate persoanele „din Uniunea Europeană, din zona Schengen sau din Marea Britanie”. Acesta este anunțul făcut duminică, 3 mai, de președinția franceză. Cu o zi înainte, ministrul Sănătății Olivier Véran afirmase, totuși, că măsurile de carantină, prevăzute în proiectul de lege privind extinderea stării de urgență pentru sănătate, se vor aplica „persoanelor care intră pe teritoriul național sau care sosesc în un teritoriu de peste mări ". Sursa france24.com 


[18 mai 2020] AUSTRIA - permite calatoriile in scop turistic din 15 iunieViena a dat, de asemenea, data de 15 iunie ca dată oficială pentru redeschiderea frontierelor inter-UE ale țării - dar a redeschis miercuri două treceri în Ungaria din cauza dificultăților cu care se confruntă persoanele care locuiesc pe o parte a frontierei, dar lucrează pe cealaltă.

Austria a deschis, de asemenea, vineri granița cu un trafic din Germania. Turismul alpin austriac se bazează foarte mult pe vizitatorii germani, deoarece stațiunile montane sunt foarte populare cu vecinii.
[08 mai 2020]
Calatoriile terestre

Călătorii care doresc să intre printr-o frontieră terestra, trebuie să aibă un certificat medical pentru a intra. 

Certificatul trebuie: să indice că călătorul nu este afectat de COVID-19; să fie datat cu cel mult patru zile înainte de sosire; și să fie în engleză, franceză, germană sau italiană. 

Excepții de la interdicție sunt: ​​cetățeni austrieci, rezidenți, persoane care tranzitează prin Austria fără oprire, trafic comercial și vehicule de urgență. Autoritățile sanitare pot impune examene de sănătate oricărei persoane care intră sau călătoresc prin Austria.

Verificările sanitare au loc la frontierele cu Republica Cehă, Germania, Italia, Liechtenstein, Slovenia și Elveția; numai trecerile de frontieră limitate/monitorizate sunt deschise. 

Controalele de frontieră internă în spațiul Schengen cu aceste țări vor rămâne în vigoare până la 31 mai.


Calatoriile aeriene

Cetățenilor non-Schengen / UE li se interzice intrarea în Austria pe calea aerului din afara spațiului Schengen. 

Regula nu se aplică personalului diplomatic, angajaților organizațiilor internaționale, membrilor familiei lor care trăiesc în aceeași gospodărie și lucrători umanitari. 

De asemenea, sunt exceptate profesioniștii din domeniul sănătății și medicale, pasageri de tranzit, transporturi comerciale, lucrători sezonieri (în sectorul agricol și forestier), membri ai familiei cetățenilor austrieci (și ai UE / SEE / CH) care locuiesc în aceeași gospodărie și deținători ai unei vize D sau permis de ședere eliberat de Austria.

Cetățenii țărilor terțe exceptate, precum și cei care sosesc cu avionul din interiorul spațiului Schengen vor avea voie să intre în Austria numai după prezentarea certificatului medical menționat anterior. 

Celor care nu au certificat li se va refuza intrarea sau vor fi supuși carantinei obligatorii.

Cetățenii austrieci / UE / SEE / CH și membrii familiei lor care locuiesc în aceeași gospodărie, precum și deținătorii unei vize D sau ai unui permis de ședere eliberat de Austria care intră în Austria pe calea aerului din afara spațiului Schengen, vor fi supuși unui 14- carantină de zi acasă, cu excepția cazului în care plecarea imediată a acestora în altă țară (de exemplu cu mașina sau trenul) este asigurată sau furnizează certificatul medical menționat anterior.

Călătorii care sosesc pe aeroportul din Viena care nu au certificatul medical de mai sus pot efectua un test biologic molecular COVID-19 și să obțină rezultatul în două-trei ore. 

Acest lucru le va permite să evite confruntarea cu carantina, în cazul unei călătorii de afaceri sau urgente în țară. Testul disponibil la testele aeroportului a costat 190 de euro (209 USD). Pasagerii care pleacă din Viena pot, de asemenea, să-l ia pentru a demonstra că sunt fără virus la destinație.

Zborurile din / din China, Franța, Iran, Italia, Olanda, Rusia, Coreea de Sud, Spania, Elveția, Regatul Unit și Ucraina au fost suspendate.

Toate serviciile feroviare de călători către / dinspre Italia, Republica Cehă, Slovacia și Elveția au fost suspendate până la cel puțin 22 mai. Traficul de trenuri între Austria și Germania este restricționat și oprit între Tirol și Germania.
Austrian Airlines a prelungit suspensiile de zbor până la 31 mai.

Wizz Air a reluat zboruri limitate din Viena, care deservesc 20 de destinații, inclusiv spre Portugalia, Germania, Grecia și Norvegia. Alte destinații din luna mai vor include Italia și Spania, dacă situația sanitară o va permite.
[14 mai 2020] BULGARIA - inlocuieste starea de urgenta cu una "epidemica"


[14 mai 2020] Bulgaria declară "stare de urgenţă epidemică" până pe 14 iunie

Măsura stării de urgenţă, înlocuită acum cu una de "urgenţă epidemică", impunea restricţii de călătorie, socializarea în spaţii publice, închiderea şcolilor, a restaurantelor şi barurilor.

Bulgaria a început să relaxeze aceste măsuri şi să permită călătoriile între localităţile din ţară, accesul la parcuri, dar le cere oamenilor să poarte măşti de protecţie în transportul public şi să păstreze distanţarea socială.

În prezent, Bulgaria interzice cetățenilor din toate țările din afara Uniunii Europene, precum și a multor state membre ale blocului cu focare grave de COVID-19, și necesită carantină de 14 zile pentru cei care au voie să intre.

Ca parte a planurilor de repornire a sectorului turistic, Bulgaria va purta discuții cu Grecia, Serbia și România vecine pentru a încerca să ajungă la un acord privind reducerea restricțiilor de călătorie, incepand cu data de 01 iunie.

Sursa: reuters.com
[12 mai 2020]
Un comunicat  recent din partea holierilor bulgari, anunta ca primele hoteluri de pe litoralul bulgaresc se vor deschide incepand cu data de 15 mai (pe 13 mai se va ridica starea de urgenta in Bulgaria).

Fiecare hotel se va putea deschide pentru turisti, de indata ce-si vor putea indeplini noile norme privind siguranta turistilor impuse de autoritatile bulgare. Sunt hoteluri care se vor deschide din 15 mai, altele de la 01 iunie, 15 iunie, iar altele de la finalul lunii iunie.

In cazul in care planuiti o calatorie in scop turistic in statiunile din Bulgaria, verificati cu operatorul turistic data de deschidere a hotelului dorit. Daca aveti deja o rezervare cu intrare in luna iunie, verificati statusul acesteia impreuna cu agentia/hotelul.UPDATE [07 mai 2020] - Nu sunt impuse restrictii de calatorie la granita cu Bulgaria pentru turistii romani. Insa, daca vei calatori inainte de 13 mai, va trebui sa intri in carantina, Bulgaria fiind sub stare de urgenta pana la data de 13 mai. Calatoriile in scop turisticvor fi permise, daca hotelul este deschis. Pentru ca hotelurile sa fie deschise, acestea trebuie sa indeplineasca anumite reguli impuse de autoritatile bulgare. Odata indeplinite, hotelul poate fi deschis. Prin urmare, sunt hoteluri care vor deschide la 01 iunie, altele la 10 iunie, samd. Este important sa verificati cu hotelul/furnizorul serviciilor daca hotelul va fi deschis in perioada rezervarii.

Bulgaria se afla in stare de urgenta pana la data de 13 mai 2020.

Nu exista restrictii de calatorie pentru cetățenii țărilor UE sau Schengen (Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia sau Suedia).

Insa, in acest moment toți călătorii, indiferent de naționalitate, sunt supuși unei carantine obligatorii de 14 zile daca vor intra in tara pana la data de 13 mai 2020.

Relaxarea restricțiilor:

Un proiect de lege pentru a prezenta o ridicare a stării de urgență este gata să fie prezentat pe 4 mai

Din 4 mai, activitățile individuale de sport în aer liber au voie să reia, dar nu și competiții.

De la 6 mai, autoritățile intenționează să ridice interdicția persoanelor care călătoresc în afara comunităților lor locale. Punctele de control care controlează călătoriile interioare sunt probabil eliminate din această dată, deși guvernul trebuie să fie confirmat încă de momentul potrivit.

În următoarele zile, autoritățile vor anunța un plan de redeschidere pentru hotelurile, plajele, restaurantele și barurile în aer liber, în urma inspecțiilor efectuate de inspectoratele regionale de sănătate și de agenția de siguranță alimentară.[14 mai 2020] Noile reguli pentru pasageri impuse pe Aeroportul Otopeni, dupa 15 mai


Incepand cu 15 ma,i pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti se vor impune anumite masuri pentru protectia pasagerilor si a personalului.


- La sosirea la aeroport, debarcarea pasagerilor se va face la distanță față de terminal, aceștia urmând a fi dirijați direct către corturile de așteptare. Întreg traseul pasagerilor este marcat în mod vizibil.

- Stația de autobuz și peronul de debarcare din taxi/autoturism au fost repoziționate. Accesul autoturismelor în parcarea Plecări se face, de asemenea, pe un flux modificat. Acestea sunt semnalizate în mod vizibil. Atenție, din cauza lucrărilor la conexiunea feroviară cu  Gara de Nord, circulația în zona aeroportului este în continuare deviată!

- Permanent, sunt obligatorii atât purtarea măștii de protecție, cât și păstrarea unei distanțe fizice de 1 metru față de cei din jur.

- De la corturi către terminalul de pasageri se va pleca în grupuri organizate de către angajații aeroportului, în funcție de destinație și ora programată a cursei.

- În terminalul de pasageri este permis accesul doar pentru pasagerii care sosesc în mod organizat, venind de la corturile de așteptare. Pentru păstrarea distanței de 1 metru, vor fi respectate indicațiile autocolantelor amplasate pe pardoseală.

- În zona publică a terminalului de pasageri nu este permisă staționarea. În acest sens, au fost eliminate toate banchetele din zonă.

- După efectuarea formalităților de check-in, pasagerii vor urma fluxul obișnuit, păstrând distanța de 1 metru față de cei din jur. Purtarea măștii este obligatorie inclusiv la efectuarea formalităților de acces și la controlul de securitate.

- În zona de îmbarcare este asigurat spațiul necesar păstrării distanței de 1 metru față de cei din jur.

- Autobuzele de transfer la/de la avion vor fi ocupate la maximum 50% din capacitate.

- Îmbarcarea în aeronavă se va face începând cu rândul cel mai îndepărtat față de ușa avionului. Debarcarea se va face începând cu rândul de lângă ușă.

- Fluxul de sosiri nu se modifică, fiind însă interzis accesul în terminal al altor persoane decât pasagerii. Râmân valabile obligativitatea purtării permanente a măștii de protecție, precum și păstrarea unei distanțe de 1 metru față de cei din jur.

- Pentru motive justificate (acces la grupurile sanitare, supermarket, achiziție de bilete de avion etc.), va fi permis accesul în terminal și pentru alte persoane decât pasagerii.

- Pe întreg fluxul de pasageri plecări/sosiri sunt amplasate dispensere cu soluții dezinfectante - recomadăm utilizarea acestora în special după efectuarea controalelor. Infrastructura de terminal din zonă este dezinfectată de minimum 10 ori/zi.


[12 mai 2020] CROATIA - Restrictii de calatorie pentru cetatenii straini pana la 15 iunie


In Croatia, nu a fost impusa starea de urgenta. In acest moment, restrictiile au fost ridicate aproape in totalitate, iar hotelurile sunt deschise sau urmeaza sa fie deschise. Inclusiv, cafenele, baruri, muzee, obiective turistice, etc.

Totusi, Croația restrictioneaza intrarea tuturor călătorilor straini, cu excepția cetățenilor croați și a rezidenților naționali străini care se întorc acasă, cetățeni străini care pleacă în țările lor de origine, diplomați, forțe de ordine, lucrători medicali, expedieri controlate de mărfuri și altele, de la caz la caz. Această restricție de intrare este  în vigoare până la 15 iunie.

Croația și-a închis granițele pentru cetățeni străini, cu excepții limitate până pe 15 iunie. Pana la data de 15 iunie, Croatia poate fi tranzitata de calatori spre locul de destinatie. 

Dacă vi se permite intrarea, orice cetățeni străini, care călătoresc în Croația, li se poate cere să se auto-izoleze sau să petreacă 14 zile în unitățile oficiale de carantină ale guvernului. 

Plasarea în carantină este în detrimentul călătorului. Măsurile de auto-izolare sau carantină nu se aplică persoanelor care tranzitează Croația. Dacă treceți 

Croația într-o țară vecină, trebuie să aveți dovezi privind statutul și eligibilitatea dvs. pentru a intra în țara respectivă înainte ca Croația să vă permită intrarea în tranzit.[11 mai 2020] CEHIA - Restrictii de calatorie


Czech Airlines, reia operațiunile pe rutele sale între Praga și orașele selectate, după mai bine de o lună și jumătate de întrerupere temporară a serviciilor. 

Amsterdam, Frankfurt, Paris și Stockholm sunt printre primele destinații către care vor pleca aeronavele de la Praga în această lună. 

Începând cu 24 mai 2020, transportatorul intenționează să reia operațiunile pe ruta sa de la Kiev, cu zborurile Odessa urmând a doua zi, cu condiția ca restricțiile obligatorii de carantină să fie încheiate în Ucraina, așa cum este programat în prezent. 

Pe 25 mai 2020, zborurile către București, România, vor fi de asemenea reluate.

Reînnoirea treptată a operațiunilor pe rute se realizează în conformitate cu normele și reglementările în vigoare și înlăturarea restricțiilor valabile în prezent în țările respective. Drept urmare, pot fi modificări suplimentare la programul de zbor.

Biletele pentru mai și iunie, precum și datele ulterioare pentru destinații suplimentare pot fi deja rezervate.
Restricții internaționale:

Reintroducerea temporară a închiderilor de frontieră cu Austria și Germania s-a prelungit până la cel puțin 15 mai.

La 27 aprilie, autoritățile au anunțat extinderea interdicțiilor de intrare. Politica actualizată oferă celor cu un motiv întemeiat să intre în țară capacitatea de a face acest lucru, în condițiile în care furnizează o testare PCR. 

Se fac excepții pentru:
Posesorii de permise de ședere permanente sau de lungă durată (mai mult de 90 de zile);
Cetățenii UE care călătoresc în Republica Cehă pentru afaceri;
Studenții universităților UE în anumite condiții (a se vedea site-ul Ministerului de Interne pentru detalii);
Cetățenii țărilor terțe care lucrează în sectoarele cheie (a se vedea site-ul web pentru detalii)
Persoanele care tranzitează Republica Cehă în țările de origine;
Lucrătorii transfrontalieri care trebuie să depună toată documentația relevantă la trecerea frontierei naționale și să furnizeze un test negativ pentru COVID-19 la fiecare 14 zile pentru a putea intra în țară.

Guvernul a ridicat interdicția asupra mișcărilor neesențiale și a călătoriilor în străinătate. Acest lucru se aplică numai cetățenilor cehi și rezidenților care doresc să părăsească țara; turismul în țară nu este permis încă din cauza stării de urgență în curs. 

La întoarcerea din străinătate, va trebui să producă un certificat negativ pentru COVID-19 (testul nu trebuie să depășească patru zile) sau auto-carantină pentru o perioadă de 14 zile. Străinii care sunt scutiți de restricții de intrare sunt, de asemenea, obligați să prezinte un certificat valabil sau o auto-carantină.[11 mai 2020] TURCIA - cand putem calatori in Turcia?


Turcia stabilește măsuri de precauție împotriva virusului, si se pregătește pentru revenirea turistică

Pas cu pas, oamenilor li se va permite treptat să călătorească în țară începând de la sfârșitul lunii mai, a declarat Esroy pentru o transmisiune în direct a CNN Türk. În iunie, zborurile internaționale vor începe treptat, a adăugat el. Calatoriile terestre vor fi permise in prima parte a lunii iunie.

Guvernul a dezvoltat un program de certificare pentru hoteluri și restaurante care vor fi supuse unor reglementări stricte, a spus Esroy. Programul are 132 de criterii, inclusiv asigurarea respectării reglementărilor de igienă și practicarea distanțării sociale. 

Membrii personalului trebuie, de asemenea, să fie instruiți în măsuri de prevenire a răspândirii infecției

Personalul va aduce oamenilor la mese mancarea și băutura. Ministrul culturii și turismului din Turcia a spus că sezonul turistic al Turciei este de așteptat până la sfârșitul lunii mai.

Mehmet Nuri Ersoy a spus: „Sperăm că vom vedea că activitățile turistice vor începe din nou în timpul Sărbătorii de la Ramadan”.

Ministrul a mai menționat că se așteaptă ca programele de zbor să revină la normal până la sfârșitul lunii iunie, după ce companiile aeriene au anulat majoritatea zborurilor pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Ersoy a spus că probabil că traficul aerian din Asia va fi deschis mai întâi, urmat de Rusia, apoi de Balcani și Europa. Prin urmare, putem spera la calatorii in Turcia in scop turistic, incepand cu finalul lunii iunie.

[08 mai 2020] TUNISIA - starea de urgență s-a ridicat la 3 mai


Zborurile comerciale din si spre Tunisia sunt acum suspendate. Momentan nu a fost anuntata oficial o data pentru reluarea acestor zboruri. Probabil ca incepand cu 15 iunie, dar vom reveni cu update.

 Reducerea treptată a restricțiilor din 04 mai:

- 4 mai, faza 1: redeschiderea a până la 50% din activitățile comerciale, serviciile financiare și întreprinderile pentru unități care angajează mai mult de 10 persoane, servicii publice (municipalități și organe de justiție)

- 24 mai, faza 2: reluarea activităților menționate până la 75%, pe lângă redeschiderea cafenelelor, sălilor de ceai și a restaurantelor

- 4 iunie, faza 3: reluarea activităților de mai sus până la 100%, reluarea activităților culturale, rugăciuni colective, redeschiderea locurilor religioase și grădinițe.

Reluarea treptată a activităților universitare stabilite pentru 1 iunie. Purtarea măștilor de față va fi obligatorie în transportul în comun.
[06 mai 2020] CIPRU - cand se va deschide pentru turisti?

Ministrul adjunct al turismului din Cipru, tare care a inregistrat un număr relativ redus de cazuri de coronavirus, în total 874 (la data de 4 mai), spune că țara se va deschide pentru turisti incepand cu 15 iunie.

Savvas Perdios a declarat pentru Sun Online Travel: „Rezultatele au fost foarte bune in legatura cu masurile aplicate in combaterea pandemiei. Iar acum, ca parte a acestei strategii de ieșire, suntem pregătiți pentru deschiderea completă a insulei ca destinație turistică la jumătatea lunii iunie. Aceasta este viziunea."


[06 mai 2020] EGIPT planul de masuri privind redeschiderea turismului


Autoritatile Egiptene, permit hotelurilor să se redeschidă pentru turiștii autohtoni, cu condiția ca acestea să funcționeze cu o capacitate de cel mult 25% până la sfârșitul lunii mai și să pună în aplicare o serie de alte măsuri de sănătate pentru a se proteja de noul coronavirus, a declarat cabinetul primului ministru.

Pentru ca hotelurile să reia operațiunile trebuie să aibă o clinică cu un medic rezident, să efectueze regulat teste de temperaturi turistilor, și să instaleze echipamente de dezinfectare, a declarat cabinetul primului ministru, într-un comunicat de presa.

Oaspeții trebuie să fie înregistrați online, iar lucrătorii trebuie să fie supuși unor teste rapide de coronavirus la intrarea în stațiuni, în timp ce etajul unui hotel sau o alta cladire separata, va  trebui să fie atribuita ca zonă de carantină pentru cazurile potentiale de coronavirus pozitive sau suspectate.

De la 1 iunie, hotelurilor li se va permite să lucreze cu o capacitate maximă de 50% din gradul de ocupare, a spus cabinetul.

Stațiunile nu au voie să găzduiască nunți sau petreceri, să organizeze activități de divertisment sau să ofere bufeturi deschise. Restaurantele hotelului vor depinde în schimb de meniuri prestabilite și spații mai largi între mese.

De la data de 01 iulie, se asteapta o revenire pe scara mai larga vis a vis de gradul de ocupare al hotelurilor. Premierul Mostafa Madbouly a spus că țara va începe să revină la viața normală treptat după sarbatoarea Ramadanului.

Sursa:Skift

[06 mai 2020] PORTUGALIA se deschide total de la 1 iunie!


Restricții internaționale:

Toate legăturile terestre, aeriene și maritime cu Spania sunt suspendate până la cel puțin 15 mai. 

Călătoria interioară în Portugalia va fi posibilă numai pentru cetățenii, rezidenții și lucrătorii portughezi. 

Trecerea de frontieră va fi posibilă numai în nouă localități (Valença, Quintanilha, Vilaverde (regiunea Norte), Vilar Formoso, Termas de Monfortinho, (regiunea Centro), Marvão, Caia, Vilaverde de Ficalho (regiunea Alentejo), Vila Real de Santo António ( Regiunea Algarve).

În spațiul Schengen, Portugalia și-a extins introducerea temporară a tuturor controalelor de frontieră internă până la 5 mai.

Accesul în aeroporturile portugheze este permis doar pasagerilor care au dovada plecării în aceeași zi. Biletele nu pot fi cumpărate în cabinele aeriene ale aeroportului.

Pasagerii navelor de croazieră care nu sunt resortisanți sau rezidenți portughezi nu au voie să debarce în porturile portugheze. Pasagerii pot debarca doar pentru a se întoarce în țara de origine și după ce au completat o autocarerantă de 14 zile la bord, începând cu ziua în care nava a intrat în apele teritoriale portugheze.

Toți cetățenii care ajung în raionul Faro din străinătate trebuie să fie supuși unei carantine de 14 zile.

Restricții interne:

Majoritatea unităților neesențiale rămân închise.

Adunarea a mai mult de cinci persoane este interzisă, cu excepția persoanelor din aceeași gospodărie. De la 4 mai vor fi interzise adunările a peste 10 persoane.

Școlile și universitățile sunt închise până la o notificare ulterioară.

Toți străinii cu cereri de rezidență pendinte vor fi tratați ca rezidenți permanenți până la cel puțin 1 iulie.


Relaxarea restricțiilor

Stare de urgență s-a încheiat pe 2 mai.

Restricțiile vor fi ridicate treptat la fiecare 15 zile începând cu 4 mai.

Autobuzele publice vor relua operațiunile, însă utilizarea măștilor de față pe transportul public va fi obligatorie.

Un număr de unități neesențiale, inclusiv magazine mici de cartier, coafoare, ghișee pentru clienți și birouri fiscale, vor fi autorizate să se redeschidă. Sporturile individuale din afara vor putea de asemenea relua.

Începând cu 18 mai, mai multe unități neesențiale, inclusiv unele școli, magazine mai mari, restaurante, hoteluri, muzee și cafenele, li se va putea redeschide capacitatea redusă.

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, restricțiile la adunările religioase pot fi ridicate, iar meciuriloe de fotbal pot fi jucate fara spectatori.

De la 1 iunie se așteaptă o revenire totală la viața de dinainte!

Sursa: The Telegraph
[02 mai 2020] ALBANIA - Restrictii de calatorie


Restrictii internationale:

Toate zborurile către și de la aeroportul Tirana sunt suspendate, cu excepția zborurilor umanitare ale Air Albania către și dinspre Istanbul.

Toate feriboturile spre / dinspre Italia de Nord și toate zonele roșii rămân suspendate.

Toți călătorii care intră în țară care au călătorit în regiunile OMS cu risc ridicat pentru COVID-19 în cele 14 zile anterioare sosirii au primit ordin să se auto-carantineze timp de 14 zile. Toți călătorii din Italia au interdicție de intrare până la o notificare suplimentară. 

Există controale sanitare la toate controalele de frontieră (terestre, aeroporturi, porturi).

Toate frontierele terestre sunt închise, cu excepția transportului de mărfuri cu țările vecine.

Planul de relaxare a restricțiilor

Centrele comerciale, saloane de infrumusetare și stomatologii se vor redeschide, iar persoanelor li se va permite să circule cu mașina, începând cu 11 mai.

Barurile și restaurantele se vor deschide, dar vor servi doar în spațiile lor în aer liber, respectând distanțarea socială până la ora 17.30, începând cu 19 mai.

Liceele vor fi deschise începând cu 18 mai și 5 iunie pentru studenții absolvenți. Nu mai mult de 15 elevi pe clasă

Pana in acest moment, nicio informatie oficiala despre redeschiderea hotelurilor pentru turstii straini.


[01 mai 2020] MUNTENEGRU - Planul de măsuri privind ridicarea restrictiilor 


Guvernul Muntenegrului intenționează să redeschidă începând cu 18 mai hoteluri și restaurante închise de restricțiile de coronavirus introduse luna trecută, a declarat premierul Dusko Markovic.

"Pe 18 mai vom pune în funcțiune hoteluri, restaurante, cafenele, cluburi și credem că în acest fel începem să readucem la viață întreaga țară", a declarat Markovic într-o declarație a guvernului marți.

"Înțelegem că există o campanie pentru deschiderea frontierelor între Croația, Austria, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria. Dacă se întâmplă asta, Muntenegru va profita de această oportunitate. Mai ales că suntem într-adevăr o țară sigură în ceea ce privește epidemia, "a remarcat el
[01 mai 2020] Emirarele Arabe Unite - Restrictii de calatorie 


Restricții internaționale:

Tot traficul aerian internațional rămâne suspendat până la o notificare ulterioară; interdicția se aplică și zborurilor de tranzit prin Abu Dhabi și Dubai. 

Restrictii la intrare in Emirate

Autoritățile au implementat restricții de intrare pentru cetățenii non-EAU, inclusiv rezidentii străini care dețin vize de reședință valabile care se aflau în prezent în țară și cetățenii Consiliului de Cooperare din Golf (CCG). În timp ce rapoartele mass-media locale indică faptul că unele excepții au fost făcute de la caz la caz, de la intrarea în vigoare a restricțiilor, Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Emiratele Unite a solicitat acestor persoane să ia următoarele măsuri:

Călătorii care se află în prezent în țara lor de origine ar trebui să contacteze misiunea diplomatică din Emiratele Arabe Unite din țara respectivă pentru sprijinul necesar și să-și eficientizeze întoarcerea în Emiratele Arabe Unite.

Călătorii care sunt în prezent în afara Emiratelor Arabe Unite pentru afaceri trebuie să ia legătura cu angajatorii din Emiratele Arabe Unite, precum și cu misiunea diplomatică din Emiratele Arabe Unite în țările gazdă pentru sprijinul necesar și pentru a facilita revenirea lor în Emiratele Arabe Unite.

Călătorii care sunt în vacanță ar trebui să contacteze misiunea diplomatică din Emiratele Arabe Unite în țările gazdă, pentru sprijinul necesar pentru a facilita revenirea lor în Emiratele Arabe Unite.

Oficialii de pe aeroportul Abu Dhabi au spus că toate zborurile operează prin terminalul 1 al instalației până la o notificare ulterioară.


Suspendarea zborurilor

Compania aeriană Dubai Emirates operează zboruri de pasageri limitate către Australia, Canada, Hong Kong (China SAR), Japonia, Malaezia, Filipine, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Elveția, Thailanda, Marea Britanie și SUA.

Transportatorii din Dubai FlyDubai și Abu Dhabi, Etihad Airways, au de asemenea suspendate sau modificate rutele către și dinspre aeroporturile din Emiratele Arabe Unite.

Etihad și Emirates au recompensat un număr limitat de zboruri către un număr restrâns de destinații. Un număr limitat de zboruri de ieșire operează pentru repatrierea rezidentilor din Emiratele Arabe Unite.


Alte masuri:

Persoanele trebuie să poarte măști și să mentina distanța socială atunci când sunt în public. Infracțiunile sunt pedepsite prin acțiune în justiție.

Plajele, cinematografe, parcuri publice și piscine, vor ramane inchise până la o notificare ulterioară;

Vizele de rezidență și ID-ul Emirates vor fi prelungite automat cu trei luni gratuit (doar pentru cei a căror viză și ID au expirat de la 1 martie).

În emiratul Dubai, o directivă de 24 de ore rămase acasă a fost anulată. Începând cu 24 aprilie, aceasta a fost relaxată să coincidă cu Ramadanul - rezidenții sunt acum autorizați să circule între 06.00 și 22.00 fără adeverinta; restricțiile de circulație între orele 22.00 și 06.00 rămân în vigoare și singurele excepții sunt pentru urgențe medicale. 

Restaurantele, centrele comerciale și alte puncte de vânzare cu amănuntul sunt deschise între orele 06.00 și 22.00.

Se pare că și alte emirate rămân sub regimul inițial de 20.00 până la 06.00, inclusiv Abu Dhabi. Sunt exceptate călătoriile pentru achiziționarea de alimente și medicamente și lucrătorii esențiali.

Orice cetățean / rezident care beneficiază de zbor de repatriere va respecta o carantină la domiciliu obligatoriu de 14 zile.

Amenzile pot fi emise pentru cei suspectați de a răspândi informații despre COVID-19, care contrazic declarațiile oficiale, precum și de a neglija cerințele de distanțare socială, conducerea cu mai mult de trei persoane într-un vehicul și participarea la adunări sociale.

SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare