Top 10 cele mai frumoase sate neștiute din România, unde trebuie să ajungi măcar o dată în viață

  • 8 mai 2021

sate frumoase romania

Anul 2020 a fost cu siguranță anul în care am redescoperit România. A fost anul în care cu toții am petrecut mai mult timp în natură, am căutat zone cât mai izolate sau ne-am retras la țară.

Cei mai mulți au pornit la drum pentru a descoperi satele frumoase ale României. Și din acest punct de vedere, țara noastră este extrem de ofertantă. 

În România, mai mult ca în oricare altă țară, încă mai poți găsi sate autentice românești, cu același aer ca acum mai bine de 100 de ani. Unele dintre ele au devenit adevărate muzee în aer liber pentru cei ce le "calcă pragul".


În acest articol, îți vom împărtăși din aventura noastră prin satele din România și nu orice sate, ci cele mai frumoase și mai puțin cunoscute sate din România, unde și tu trebuie să ajungi în această viață.

Cele mai frumoase sate neștiute din România



Satul Eibenthal

Un sat pitoresc din comuna Dubova, județul Mehedinți, in Clisura Dunării.

Din punctul nostru de vedere, este probabil cel mai frumos și interesant sat, de care mulți nici nu au auzit vreodată.

In primul rând, drumul până in sat merită "toți banii". Este un drum ce urcă pe lângă Dunăre sus in deal, vreo 5 km, până ajungi în satul Eibenthal.




Este un sat cehesc, leagănul puținilor cehi care mai sălășuiesc în România. Un loc învăluit în miste care până de curând avea peste 900 de oameni dar, în prezent, au mai rămas în jur de 300. 


Nimeni nu știe cifra exactă. Media de vârstă e undeva pe la 70 de ani. Ținutul lor, aflat la 480 de metri altitudine, arată ca un decor din filmele cu Harry Potter.





În sat te poți caza la o pensiune sau la săteni în casele lor impecabil de frumos aranjate sau poți merge la o cârciumă cehească și savura o bere și bucate tradiționale specifice cehilor.





Satul Biertan

Un alt sat frumos din Romania, ce face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal, atestat documentar în 1283, într-un document alături de localitățile Mediaș și Moșna.

Este situat în judetul Sibiu, la doar 20 de kilometri depărtare de Sighișoara și este o destinație turistică care merită vizitată.



În inima satului există o biserică fortificată de secol XV înconjurată de dealuri, contruită sub forma unei biserici-hală în stil gotic târziu. Aceasta şi-a păstrat aspectul până în zilele noastre.



Una dintre cele mai interesante clădiri ale întregului complex este camera de divorț sau ”închisoarea matrimonială”, un loc în care cuplurile care voiau să divorțeze erau forțate să petreacă câteva săptămâni împreună, împărțind tot timpul doar o cameră, un scaun, un set de veselă și un pat.

Satul Pietrișu - Băile Olănești


Parte componentă a stațiunii Băile Olănești, statul Pietrișu reprezintă o oază autentică tradițională unde natura se îmbină perfect cu viața satului.

Acest cătun pitit după dealuri, poate fi accesat la o scurtă plimbare de 2-3 Km din centrul stațiunii.





Satul încă păstrează stilul autentic tradițional românesc, cu căsuțe olteneși cu pridvor și soclu din piatră. Vizitând acest sat, ai senzația că te afli într-un muzeu în aer liber.

Unde, pe ulițele satului, poți face drumeții și admira casele oltenești neschimbate din secolul trecut.
 




Unele dintre ele au fost transformate în unități de cazare, păstrând farmecul de odinioară.

În zonă poți face diverse trasee turistice, de la cele mai simple prin Cheile Folea la unele mai complexe către masivul Buila Vîtnturarița.





Satul are un farmec aparte in orice anotimp, insă cel mai frumos este toamna. Așadar, pregătește-te să descoperi un sat și o privelișe, parcă desprinse din provești.


Satul Charlottenburg

Satul rotund din România. Un loc unicat, pitit după dealuri ce fascinează turiștii din toată lumea.

Parca e desprins din povesti. Satul unicat in Romania, aflat la doi pasi de Timisoara, ce fascineaza turistii din toata lumea.



Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca cealaltă, și nici cu un picior mai distantață una față de cealaltă, având un stil simetric desăvârșit; la fel și cele patru intrări în sat - sunt la aceeași distanță una față de alta.




Charlottenburg, cunoscut și ca Șarlota, este un sat micuț, cu numai 124 de locuitori, din vestul țării.


Situat în județul Timiș, satul ascuns între dealuri este unul extrem de pitoresc, iar în ultimii ani a început să atragă tot mai mulți vizitatori curioși să vadă cu ochii lor localitatea.


Satul Runcuri

Runcuri este un sat în comuna Bistra din județul Alba. 

Un sat izolat așezat pe platoul cu același nume nu adăpostește mai mult de o mână de case înghețate în timp cu fânețe răsfirate pe coline apusene.



Acest sat frumos din Romania, te va cuceri pe viață încă de la prima vizită.


Satul Drăguș

Drăguşul, supranumit si satul Zmeilor. Satul a fost declarat în 2013, Cel mai frumos sat din România, într-o competitie organizată de Asociatia Cele mai frumoase sate din România si o companie aeriană.

La poalele Muntilor Fagaras, intr-un peisaj mirific, se afla un sat enigmatic ale carui povesti se pierd in negura timpului.



La Drăguş, poveştile şi basmele populare prind viaţă în Labirintul de Porumb, unde vă puteţi întâlni cu Ileana Cosânzeana sau Făt Frumos, dar şi cu Zmeul sau Baba-cloanţa. Dacă totuşi veţi reuşi să ieşiţi din labirint, puteţi porni pe drumuri de munte pe Muchia Drăguşului sau Valea Sâmbetei.


Satul Meșendorf

Meșendorf este un sat săsesc atestat documentar încă din anul 1289, ce face parte din comuna Buneşti, alături de Criţ, Roadeş, Buneşti şi Viscri.



Meșendorf, împreuna cu satele din regiune, a fost întemeiat de sașii din Transilvania undeva în secolul XIII și este organizat după un model de așezare specific, păstrat încă din Evul Mediu târziu, ce gravitează în jurul unei impunătoare bisericii fortificate.


Foto: Ana A. Negru

Satul face astfel parte din regiunea săseasca a Transilvaniei care adăpostește în prezent un număr foarte mare de biserici fortificate ce datează din secolele XIII - XVI. Șapte dintre cele peste 150 de biserici fortificate atent conservate din regiune, împreună cu satele din care fac parte, sunt înscrise în patrimoniul mondial al UNESCO. 


Rimetea

Comuna Rimetea (sau Torockó), aflată în judeţul Alba, la graniţa cu judeţul Cluj, este prima localitate rurală din România distinsă cu premiul ”Europa Nostră” al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.


Istorie, arhitectură rurală și peisaje mirifice se regăsesc în acest sat de la poalele Munților Trascău.



Chiar de la intrarea în sat se pot admira casele albe cu ferestre verzi de lemn, neschimbate de câteva secole. La marginea satului Rimetea există o moară de apă, despre care se spune că este cea mai veche din zona (1752), și o biserică unitariană, amplasată chiar în centrul satului 


Satul Cârlibaba

Un alt sat frumos din Romania, aflat in comunca cu același nume din judetul Suceava.

Este locul în care a descălecat Bogdan Vodă, care a ocupat Moldova, pornind din Maramureş. O veche legendă spune că în aceste locuri trăia demult o vrăjitoare, vestită prin împrejurimi pentru practicile sale. Ea locuia pe valea unui râu pe care oamenii l-au numit Gârla Babei şi care a derivat în timp în Cârlibaba, iar satul actual ar fi luat numele acestei ape.




Satul Măgura

Este un sat superb din Romania, aflat la aproximativ 30 de kilometri de Brasov, in comuna Moieciu. Magura a devenit cunoscut datorita mai multor documentare straine filmate aici.

Este un sat unde linistea si aerul tare de munte te va coplesi. Poti strabate satul pe potecile cu peisaje pitoresti si admira muntii Piatra Craiului.




Satul Pleșa

Pleșa este un sat extrem de frumos din Bucovina aproape de Gura Humorului.

Satul este locuit de polonezi aproape exclusiv de aproape 180 de ani. Plesa este un sat peste care pare ca timpul nu a trecut aproape deloc.

Limba română nu se aude decât de sărbători şi e folosită doar atunci când vin musafiri români.








SOURCE AND TAGS