Lista țărilor unde poți călători fără restricții și fără test covid, dacă te-ai vaccinat

  • 7 aprilie 2021

Află unde poți călători dacă esti vaccinat


Articol actualizat la 24.06.2021


Din ce în ce mai multe țări aderă la planul standard de incurajare a mobilității cetățenilor, in special in scop turistic, fără restrictii, teste covid și carantină pentru cei care s-au vaccinat, dar si pentru cei care nu au vaccinul facut, dar au trecut prin boala in ultimele 6 luni si s-au vindecat.

Dacă te-ai vaccinat poți descărca adeverința de vaccinare de aici.

In acest moment sunt 28 țări care au anunțat noile reguli de călătorie pentru a putea călători fără restricții in baza certificatului de vaccinare.


Unde poți călători dacă te-ai vaccinat?


Polonia

Polonia are deja implementată această măsură, prin urmare, dacă ai vaccinul făcut, inclusiv a doua doză, poți intra fără nicio restricție. 

La fel și pentru returul în România, ești exceptat de la carantină, indiferent dacă Polonia se va afla sau nu pe lista galbenă.

De asemenea, poti intra in Polonia fara carantina si daca ai avut COVID si poti dovedi asta in ultimele 6 luni de la intrarea in Polonia.

Site-ul Ministerului Afacerilor Externe, detaliază acest aspect:

Pentru călătoriile în Polonia, sunt exceptate de la obligaţia intrării în carantină, precum și de la cea a prezentării unui rezultat negativ al unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2, următoarele categorii de persoane care se deplasează în Polonia, indiferent dacă statul de provenienţă se află sau nu în spațiul Schengen: 

- persoanele care au fost vaccinate pentru COVID-19, cu un vaccin autorizat în UE (prin administrarea ambelor doze), 
- persoanele care deţin un document care să ateste că au fost plasate în carantină, izolate la domiciliu sau spitalizate în urma confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în ultimele şase luni anterioare datei trecerii frontierei Republicii Polone, 


Croatia

De la data de 01 aprilie 2021, Croatia a stabilit noile reguli si conditii de intrare in tara pentru cetatenii straini.

Si in Croatia persoanele care au vaccinul facut pot intra fara nicio alta restrictie si fara test negativ covid. 

De asemenea, in aceleasi conditii, precum persoanele vaccinate, pot intra si cei care pot dovedi ca au trecut prin boala in ultimele 6 luni. Pentru acest lucru va fi necesara o testare rapida de tip antigen.

Site-ul Ministerului Afacerilor Externe, detaliază acest aspect:

Cetățenii străini, care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, trebuie să prezinte la intrarea în Republica Croația:

 - un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, dacă au trecut cel puțin 14 zile de la cea de-a doua doză de vaccin sau de la doza unică (n cazul vaccinului care se administrează într-o singură doză);

 - un test molecular tip PCR cu rezultat pozitiv sau un test rapid antigen prin care se confirmă că persoana a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2, efectuate în ultimele 180 de zile anterioare intrării în Republica Croația și pentru care au trecut cel puțin 11 zile de la data confirmării până la intrarea pe teritoriul croat.

- Copiii cu vârsta până la şapte ani care călătoresc însoţiţi de părinte/tutore sunt exceptați de la obligaţia de a prezenta un test negativ dacă părintele/tutorele prezintă un test PCR negativ, test rapid antigen negativ, un certficat de vindecare COVID-19 sau un certificat de vaccinare împotriva COVID-19 .


UPDATE 18 IUNIE:Cetățenii străini care sosesc din zone sau state membre UE sau ale Spațiului Schengen și state asociate Spațiului Schengen, care se află pe lista verde a Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement), inclusiv România, sunt exceptați de la măsura prezentării unui test molecular negativ (PCR) sau a unui test rapid antigen negativ sau a unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19.


Muntenegru

Si Muntenegru, permite intrarea in tara a cetatenilor straini, fara test covid, carantina si nicio alta restrictie, pentru cei care au vaccinul facut.

Site-ul Ministerului Afacerilor Externe, detaliază acest aspect:

Documentele prezentate de cetățenii muntenegreni și cetățenii străini care doresc să intre în Muntenegru, prin toate punctele de trecere a frontierei, trebuie să îndeplinească următoarele condiții, în funcție de tipul documentului ales:

1) Testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie să fie eliberat de un laborator înregistrat și să aibă o valabilitate de 48 de ore.

2) Rezultatul pozitiv al unui test serologic - anticorpi clasa IgG trebuie să fie eliberat de un laborator înregistrat, iar valabilitatea acestuia să nu fie mai mare de 30 de zile.

3) Dovada privind administrarea celei de-a doua doze de vaccin împotriva COVID-19 trebuie să fie eliberată de o instituție medicală și să rezulte că vaccinul a fost administrat cu cel puțin 7 zile înainte de intrarea în Muntenegru.


Estonia

Incepand cu data de 02 februarie 2021, poti calatpri in Estonia fara a sta in carantina si fara obligativiatea prezentarii unui test covid negativ daca:


- ai efectuat vaccinarul impotriva Sars-Cov-2
- ai trecut prin boala si te-ai vindecat in ultimele 6 luni de la intrarea in Estonia

Site-ul Ministerului Afacerilor Externe, detaliază acest aspect:

Începând cu data de 2 februarie a.c., autoizolarea timp de 10 zile și testarea nu sunt obligatorii pentru persoanele fizice (inclusiv cele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sau dintr-un stat terț – din afara UE) care:

- nu mai prezintă simptome ale infecției cu virusul SARS-CoV-2 și nu au trecut mai mult de 6 luni de când au fost declarați vindecați;
- au efectuat vaccinul complet împotriva virusului SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.


Slovenia

In acest moment, in Slovenia, persoanele vaccinate sau care au trecut prin boala, pot calatori fara test pcr negativ si fara obligativitatea de a sta in carantina.

Site-ul Ministerului Afacerilor Externe, detaliază acest aspect:

La intrarea în Slovenia, persoanele cu reședința într-un stat aflat pe lista roșie sau pe lista suplimentară trebuie să se supună unei perioade de carantină de 10 zile la adresa de domiciliu declarată.

Pot fi exceptate de la această obligație persoanele care prezintă la intrarea în Slovenia:

- un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 ore de la recoltare, efectuat într-un stat membru UE, al spațiului Schengen sau în Slovenia, de către o entitate/persoană recunoscută/ acreditată de Institutul de Microbiologie și Imunologie și Laboratorul Național pentru Sănătate, Mediu și Alimentație (https://www.nlzoh.si/);

- un test rapid de antigen efectuat numai într-un stat membru UE/spațiul Schengen, cu o valabilitate de 24 de ore de la recoltare;

- un test molecular tip PCR cu rezultat pozitiv efectuat cu cel puțin 21 de zile anterior intrării, dar nu mai mult de șase luni, sau o adeverință medicală (numai din statele membre UE și ale spațiului Schengen) care atestă vindecarea persoanei de COVID-19 și absența simptomelor, eliberată cu maximum 6 luni anterior sosirii;

- un certificat de vaccinare anti-COVID-19, cu menționarea unui termen de cel puțin 7 zile de la vaccinarea cu a doua doză de vaccin Pfizer/Biontech, cel puțin 14 zile de la a doua doză de vaccin Moderna sau cel puțin 21 de zile de la prima doză de vaccin AstraZeneca


Lituania

In acest moment, orice persoana poate calatori in Lituania, fara carantina si test pcr, daca are vaccinul facut.

De asemenea, ca si in celelalte state, pot intra fara restictii si cei care nu au vaccinul facut, dar pot dovedi ca au trecut prin boala si s-au vindecat.

Site-ul Ministerului Afacerilor Externe, detaliază acest aspect:

Sunt exceptați de la măsura prezentării testului negativ, efectuat cu până la 72 de ore anterior intrării în Lituania: membrii echipajelor care operează vehicule de transport comercial autorizat de pasageri, persoanele cu vârsta sub 16 ani, persoanele care tranzitează Lituania, persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu ambele doze (și pot prezenta un certificat medical care să ateste vaccinarea) și persoanele care au fost confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat (în acest caz trebuie prezentată dovada testului pozitiv, tip PCR sau antigen, tradus în limba lituaniană, engleză sau rusă) .


Albania

Pentru a calatori in Albania, cetatenii romani pot intra fara nicio restrictie. Albania nu solicita nici macar test covid. Nici vaccin, nici test anticorpi. 

Cetățenii români pot efectua deplasări între Albania și România, pe cale terestră, tranzitând Macedonia de Nord, Serbia și Bulgaria.



Malta

Malta a anuntat ca va deschide sezonul turistic la 1 iunie. Persoanele vaccinate sau cele care au trecut prin boala si au anticorpi vor putea călători fără restricții.

Persoanele care nu au anticorpi si nici vaccin, vor putea intra in baza unui test pcr-negativ.

Islanda

Toti cetatenii UE care sunt vaccinati sau prezinta un test pcr negativ sau pot face dovada ca au trecut prin boala si au anticorpi sunt scutiti de la masura carantinarii.

Conform MAE: 
Persoanele care pot prezenta un certificat eliberat în baza unui test molecular tip PCR sau de anticorpi, efectuat într-un stat membru UE/AELS, conform căruia au fost infectați și s-au vindecat de infecția cu SARS-CoV-2 și persoanele care furnizează dovada validă a vaccinării complete împotriva COVID-19 sunt scutiți de a prezenta un test PCR cu rezultat negativ.

Moldova


Persoanele care au certificat de vaccinare pot intra fara test pcr si fara obligativitatea de carantinare.

Madeira

Pentru calatoriile in scop turistic, cei care vor sa ajunga in regiunea autonoma Madeira si s-au vaccinat sau pot dovedi ca au avut covid si s-au vindecat in ultimele 90 de zile, nu mai trebuie sa prezinte un test pcr-negativ.

La fel si copiii cu vasta sub 12 ani. Pentru cei care nu se afla in aceste 3 categorii, intrarea in Madeira se poate face in baza unui test pcr-negativ.

Cipru


La ultima actualizare a listei semafor, Cipru a trecut Romania pe lista verde. Aceasta inseamna ca se poate intra in Cipru fara nici o conditie (teste pcr sau vaccin, nemaifiind obligatorii pentru tarile din zona verde). Singura conditie este sa completezi on-line Cyprus Flight Pass. Totusi, inainde de a calatori in Cipru, este important sa verifici informatiile la zi, deoarece listele se actualizeaza permanent.

Punta Cana


Punta Cana, la fel ca si Albania, nu solicita test pcr-negativ, nici vaccina, nici test anticorpi. Practic, oricine poate mege in Punta Cana, fara nicio retrictie.

Grecia


Cetățenii români pot intra in Grecia cu oricare dintre următoatele opțiuni: Adeverință vaccin cu minim 14 zile de la rapel, test pcr prelevat in ultimele 72h, test rapid antigen prelevat in ultimele 48h, dovada ca ai trecut prin boala in ultimele 9 luni. Aceste măsuri sunt valabile pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani împliniți.

De asemenea, este necesară completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat.


Bulgaria


La data de 23 aprilie 2021, Ministerul Sănătății din Bulgaria a anunțat regulile de intrare în țară de la 1 mai.

Începând cu 1 mai, începutul oficial al sezonului de vacanță de vară al Bulgariei, intrarea în țară va fi posibilă dacă va fi îndeplinită una dintre cele trei cerințe, a declarat ministrul sănătății, Kostadin Angelov, într-o conferință de presă din 23 aprilie:

1. Certificat de vaccinare impotriva Covid-19

2. Test PCR negativ sau test rapid antigen (ambele prelevate la clinici autorizate)

3. Certificat medical din care sa reiasa ca ai avut covid-19 in ultimele 6 luni

Copiii cu varsta pana la 5 ani vor fi exceptati de la aceste reguli.

UPDATE 27.05.2021 - Incepand cu data de 27 mai 2021, turistii romani pot calatorii in Bulgaria fara obligativitatea prezentarii la granita a unui test negativ PCR, test rapid antigen sau dovada a vaccinarii.

Sursa: https://bnr.bg/en/post/101473932/romanian-citizens-to-enter-bulgaria-freely-as


Danemarca


Începând cu data de 1 mai 2021, autoritățile daneze aplică noi reguli de călătorie în contextul pandemiei de COVID-19

Persoanele care s-au vaccinat complet, pot intra in Danemarca fara a fi necesara prezentarea unui test pcr-negativ

Persoanele care nu s-au vaccinat sau nu s-au vaccinat complet, pot intra in Danemarca in baza unui test pcr-negativ

Danemarca impune carantina obligatorie de 10 zile pentru cei care nu sunt vaccinati, chiar daca prezinta un test pcr-negativ.

Copiii cu varsta de pana la 13 ani sunt exceptati de la obligativitatea prezentarii unui test pcr-negativ

Austria

Incepând cu data de 19 mai 2021, Austria renuntă la restrictii si permite accesul turistilor, inclusiv al celor din România.

Pentru a intra in Austria, poti opta la alegere pentru:

1. Adeverinta vaccinare

2. Dovada ca ai trecut prin boala in ultimele 6 luni

3. Test pcr-negativ

Copiii cu vârsta de până la 10 ani nu au nevoie de un test.

Sursa: austria.info/ro

Italia

Premierul Italiei a anuntat ca Italia se deschide pentru turism incepand cu 15 mai 2021.

Italia va permite intrarea turistilor in baza unui permis de calatorie fara a fi obligati la carantina dacă: prezinta dovada vaccinarii, dovada ca au trecut prin boala si s-au vindecat sau in baza unui test pcr-negativ.

Update: Decizia anuntata anterior de catre premierul Italiei a fost amanata. In acest moment, chiar daca detii o adeverinta de vaccinare, este necesar si un test pcr-negativ.

Franta

Franta anunta intentia de a deschide turismul incepand cu data de 09 iunie 2021.

Guvernul francez va ridica treptat restrictiile aplicate pe plan national, ultima etapa fiind data de 30 iunie, cand vor fi ridicate majoritatea restrictiilor existente.

Conform informatiilor comunicate de guvernul francez, incepand cu data de 09 iunie 2021, turistii vor putea intra in Franta fara carantina daca prezinta o adeveritna de vaccinare sau in baza unui test pcr-negativ.

Germania

Incepand cu data de 13 mai 2021 Germania se aliniaza si ea la noile tendinte europene. Astfel, accesul in Germania se va putea face, prezentand oricare dintre optiunile de mai jos:

- Adeverinta de vaccin, inclusiv doza a doua. Trebuie sa treaca 14 zile de la administrarea ultimei doze

- Test pcr-negativ prelevat in cu 72h sau test rapid antigen prelevat cu 48h inainte de intrare

- Daca ai trecut prin boala in ultimele 6 luni poti prezenta dovada unui test pcr-pozitiv, prelevat in ultimele 28 zile - 06 luni.

Inainte de a calatori in Germania este necesar sa va inregistrati calatoria online aici.

UPDATE: Incepand cu data de 23 mai, Romania a fost excluza din categoria tarilor cu risc, prin urmare poti intra in Germania fara a prezenta un test pcr sau dovada de vaccinare
Obligația de a face dovada testării, vaccinării sau vindecării revine tuturor persoanelor cu vârsta de peste 6 ani care intră pe teritoriul german pe cale aeriană (indiferent din ce zonă sosesc!).

Ungaria

Începând cu data de 22 mai 2021, restricţiile de intrare în Ungaria au fost ridicate pentru cetăţenii români care prezintă adeverința de vaccinare împotriva COVID-19.

Astfel, cetățenii români care dețin un certificat de vaccinare împotriva COVID – 19 eliberat de autoritățile competente din România, care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare, respectiv a celor două doze (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică), pot intra pe teritoriul Ungariei, fiind exceptați de la măsura carantinei sau de la prezentarea unui test molecular tip PCR sau antigen cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba română și în limba engleză (document bilingv), să fie eliberat de centrul de vaccinare din România, fără a mai fi necesară îndeplinirea altei formalităţi.

Restricţiile de intrare în Ungaria au fost ridicate şi pentru minorii nevaccinaţi în vârstă de până la 18 ani, fără a mai fi necesară îndeplinirea altei formalităţi, dacă sunt însoţiţi la trecerea frontierei de părintele/părinții care deţine/dețin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, eliberat de autoritățile competente din România, care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare.

Turcia

De la 1 iunie 2021, la intrarea în Turcia, vor fi acceptate certificatele de vaccin și vor fi scutite de prezentarea testului sau scutite de la regula carantinei acele persoane care prezintă un certificat de vaccinare și pentru care au trecut 14 zile de la doza de rapel.

Vor fi scutite de la regula carantinării acele persoane care prezintă rezultatul unui test negativ PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Turcia sau cele care prezintă rezultatul unui test negativ rapid antigen, efectuat cu maxim 48 ore înainte de intrarea în Turcia.

Vor fi scutite de la carantină și persoanele care pot prezenta dovada faptului că au fost infectate cu Sars-cov-2 în ultimele 6 luni.

Copii minori cu vârsta de până la 6 ani nu trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Minorii care au vârsta de peste 6 ani (inclusiv) trebuie să prezinte fie un test molecular tip PCR cu rezultat negativ, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării în Turcia, fie un test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore înaintea sosirii, chiar dacă sunt însoțiți de părinți care prezintă dovada vaccinării împotriva COVID-19.

Informatii publicate de Ambasada Romaniei in Turcia.

Spania


Începând cu data de 21 iunie 2021, cetățenii care sosesc din România în Spania pe cale aeriană NU mai trebuie să prezinte la intrarea în Spania: certificat care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19, test negativ PCR sau antigen sau certificat de recuperare post-Covid.

Rămâne valabilă obligația ca toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet https://www.spth.gob.es/ . În situația în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va recepționa și un e-mail care poate fi imprimat.

Belgia


La data de 14 iunie, Belgia a inclus Romania pe lista verde. Acest lucru presupune ca orice persoana care intra in Belgia dintr-o tara verde, nu mai este necesar sa prezinte un test pcr sau adeverinta de vaccinare.

Toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze, cu cel mult 48 de ore înainte de sosire, indiferent de modalitatea de transport, statut, statul de proveniență, formularul online Passenger Locator Form (PLF), disponibil la https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form. Autoritățile belgiene încurajează completarea formularului PLF online.

Cehia


Începând cu data de 14 iunie 2021, cetățenii români, persoanele cu reședința în România și persoanele care s-au aflat mai mult de 12 ore pe teritoriul României pot călători în Republica Cehă fără restricții. Rămâne obligatorie purtarea unei măști respiratorii tip FFP2 sau echivalent în locurile publice și respectarea măsurilor restrictive pe plan intern adoptate de autoritățile cehe.

Slovacia


Începând cu data de 31 mai 2021, toți cetățenii români care intră pe teritoriul Slovaciei trebuie:

- să se înregistreze pe pagina de internet: http://korona.gov.sk/ehranica, cel mai târziu la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace și să prezinte, la solicitarea autorităţilor, dovada înregistrării;

- dacă sosesc pe cale aeriană, să completeze un formular electronic pentru zbor, anterior sau la momentul sosirii, acesta fiind disponibil la pagina de internet: https://www.mindop.sk/covid/;

La intrarea în Slovacia din state incluse în categoria verde (statele membre UE, inclusiv România), persoanele sunt obligate să intre în carantină/izolare la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile. Măsura carantinei se încheie la primirea unui rezultat negativ al unui test RT-PCR sau antigen (testul poate fi efectuat imediat după intrarea în țară, din prima zi de izolare).

Dacă persoana nu se supune testării, măsura carantinei se încheie la finalul celei de-a 14-a zile, dacă nu prezintă simptome specifice COVID-19. Regimul de carantină se aplică și persoanelor care locuiesc în aceeași gospodărie. Dacă persoana care sosește dintr-un stat inclus în categoria verde a vizitat și alte țări, încadrate în categoria roșie sau neagră, se aplică regimul cel mai strict.

Excepțiile de la măsura obligatorie a izolării sunt aplicabile:

- persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 (14 zile după a doua doză de vaccin ARNm, 28 de zile după prima doză de vaccin vector sau 14 zile după prima doză a oricărui vaccin, dacă este administrată în termen de 180 de zile de la recuperarea după COVID-19);

- persoanelor care s-au vindecat de COVID-19, cu maximum 180 de zile anterior;

- persoanelor cu vârsta de până la 18 ani.

Olanda


Începând cu luna mai 2021, România a fost plasată de către autoritățile olandeze pe lista statelor „galbene”. Astfel, persoanele care sosesc din România în Olanda nu mai trebuie să prezinte un test molecular tip PCR/antigen înainte de îmbarcare și nici nu vor mai intra în carantină.

Egipt


Incepand cu 24 iunie 2021, Egipt va elimina masura obligativitatii prezentarii unui test PCR-Negativ pentru persoanele care sunt vaccinate si au trecut cel putin 14 zile de la rapel. Se mentine in continuare masura obligatorie de a prezenta un test PCR-Negativ pentru orice persoana nevaccinata cu varsta mai mare de 6 ani. Sursa: Reuters.com

Tunisia


Cetățenii români care ajung pe teritoriul tunisian în cadrul unei călătorii rezervate printr-o agenție de turism, care implică preluarea organizată de la aeroport către hotel, sunt exceptați de la măsura autoizolării, având obligația de a prezenta un test tip PCR negativ.

Copiii cu varsta pana la 12 ani sunt exceptati de la masura prezentarii testului RT-PCR negativ.

(articol in curs de actualizare)

SOURCE AND TAGS