Descoperă Covasna: Lista cu cele mai frumoase 15 locuri de văzut în Covasna și împrejurimi

  • 18 septembrie 2021

locuri de vizitat covasna

Ce poți vizita în Covasna


Booking.com
Covasna, județul aflat în sud-estul Transilvaniei, în curbura internă a Carpaților, este cel mai renumit centru balneo-climateric pentru problemele cardiovasculare din România.

Acesta beneficiază de un relief variat și peisaje montane deosebite. Judeţul Covasna are un potenţial turistic valoros, atât datorită peisajului său pitoresc, bogăţiilor de ape minerale, mofetelor, precum şi datorită vestigiilor numeroase, monumente valoroase.

Este o zonă care merită descoperită și vizitată inclusiv prin prisma diverselor statiuni din Covasna.

În continuare vă prezentăm 15 locuri si statiuni de vizitat în județul Covasna, atrăgătoare pentru orice tip de turist.

Te-ar mai putea interesa:




Top 15 locuri de vizitat în județul Covasna, atracții și obiective turistice



Muzeul Etnografic Haszmann Pal



Muzeul Etnografic „Haszmann Pál” a fost amenajat în Cernatul de Sus, în conacul lui Gyula Damokos, respectiv în parcul şi grădina ce îl înconjoară. 

Acesta deține peste 8000 de exponate, reprezentând colecții zona spirituală, etnografică, istorică, industrială și geologică a secuilor din această zonă.

Elementul cel mai valoros al acestui muzeu este colecţia de porţi secuieşti. La fel de importantă este și colecţia de pietre funerare cioplite din lemn precum şi expoziţia maşinilor agricole, expoziţie unică în Ardeal. Muzeul are o gradină imensă, fiind și o oază de liniște, de verde și de frumos - Rezervă cazare în zonă


Stațiunea Balvanyos


sursa foto: booking.com

Băile Balvanyos este o statiune balneo-climaterică permanentă, situată la 67 km nord-est față de reședința de județ,  Sfântu Gheorghe. Stațiunea s-a format din contopirea a trei colonii de băi care au funcționat odinioară.


Aici este aer ozonat, te bucuri de linişte şi peisaj încântător. Staţiunea are posibilităţi de tratament foarte bune cu izvoare de ape minerale bune de băut şi alţi factori curativi naturali. Apele minerale de aici au proprietăţi curative recunoscute de mult timp.

Printre obiectivle  turistice de la Băile Balvanyos se numără și  Ruinele Cetatii Balvanyos (sec XIII), aflate la o altitudine de 1029 m pe dealul Cetate, deasupra staţiunii. De pe turnul cetăţii se întrevede o privelişte inedită asupra întregii zone - Rezervă cazare la Balvanyos Resort


Orașul Sfântu Gheorghe



Sfântu Gheorghe este municipiul de reședință al județului Covasna, acesta are în administrare și stațiunea balneoclimatică Șugaș Băi, considerată o atracție turistică tot anul deoarece dispune și de o pârtie de schi.

Sfântu Gheorghe este un oraș cu tradiție, cu o cultură vie, un loc în care atât locuitorii, cât și turiștii pot găsi ceva pe placul lor.

Dintre instituţiile culturale fac parte teatrele Tamási Áron şi Andrei Mureşanu, Biblioteca Judeţeană „Bod Péter”, Casa de Cultură Municipală, Galeria de Artă „Gyárfás Jenő” şi Casa „Míves”.

Dintre obiectivele turistice din zonă, merită o vizită Biserica Reformată Fortificată Sfântu Gheorghe, Biserica Catolică Sfântu Iosif, Casa cu Arcade sau Muzeul Național Secuiesc - Rezervă cazare în zonă


Biserica fortificată Sf. Emeric din Ghelința



Biserica fortificată Sf. Emeric din Ghelința este prima și cea mai veche biserică din partea superioară a regiunii Trei Scaune. Este un monument istoric unic atât din punct de vedere architectural cât și din punct de vedere a istoriei artelor.

Clădirea simplă a bisericii este înconjurată de un zid prevăzut cu un turn ale cărui pasaje de ieşire şi intrare se deschid înspre nord-vest şi sud-est. 

Biserica are trei clădiri anexe și reprezintă o atracție turistică deosebită, fiind o adevărată Mecca pentru persoanele interesate de arhitectură și de istoria artelor. Aceasta a fost declarată monument UNESCO - Rezervă cazare în zonă


Târgu Secuiesc 



Târgu Secuiesc este al doilea cel mai mare centru urban al județului Covasna, după reședința Sfântu Gheorghe. Este numit și orașul breslelor, cizmarilor și al curțiilor, după Orbán Balázs sau ”Parisul” ținutului Trei Scaune.

Este un oraș fermecător din valea Râului Negru, în care piața centrală are un stil unic în Europa: din el ies în forma razelor soarelui așa-numitele "udvarterek", niște străduțe înfundate (există 72 asemenea "străduțe"). 

Alte obiectivele turistice în zonă sunt: Biserica romano-catolică, în stil baroc, Mănăstirea minoriţilor, Casa în care a locuit revoluţionarul Gábor Áron sau Biserica romano-catolică din secolul al XV-lea, cu unele refaceri din secolul al XIX-lea din satul Lunga - Rezervă cazare în zonă




Castelul Kalnoky de la Micloșoara


sursa foto: blogulmeudecalator.ro

Muzeul Vieții Transilvănene este amenajat într-un castel nobiliar din Micloșoara – Castelul Kálnoky. Muzeul reprezintă o alternativă la oferta culturală și turistică a zonei și un loc în care obiectele expuse arată ce însemna viața nobililor din zonă.


Vizitatorii pot admira de la arme autentice rămase din luptele duse de Kálnoky cu turcii, la scrinuri, sobe spectaculoase, reconstituiri ale vestimentației de epocă, sau chiar un pian Streicher original, același model pe care îl folosea și Johannes Brahms. Subsolul castelului găzduiește o cafenea-vinărie.

În apropierea satului Micloșoara merită de vizitat și Castelul Daniel din Tălișoara, Casa Memorială „Benedek Elek” din Bățanii Mici sau Cheile Vârghișului - Rezervă cazare în zonă


Orașul Covasna



Oraşul Covasna este situat în curbura Carpaţilor Orientali, la poalele munţilor Breţcu în depresiunea Târgu Secuiesc. 

Este una dintre cele mai importante stațiuni balneoclimaterice ale României, dispunând de un potențial turistic deosebit. Bogăţia şi varietatea resurselor hidrominerale şi carbogazoase au valoare terapeutică excepţională. 

Aici se găsesc o serie de izvoare de apă minerală carbogazoasă, bicarbonatată, clorurat-sodică, feruginoasă, calcică, magneziană, hipotonă si hipertonă.

Datorita climatului blând și a cadrului natural deosebit, stațiunea Covasna este cunoscută și sub denumirea de „stațiunea celor 1000 de izvoare de sănătate”.

Principalele atracții turistice din oraș sunt: Cetatea Dacică, Vulcanul Balta Dracului, Biserica reformată, Ozun – biserica fortificată sau Turbaria – monument al naturii - Rezervă cazare în zonă




Peștera Puturosu din Covasna


sursa foto: planiada.ro

Peștera Puturosu este situată la 1.052 metri altitudine în județul Covasna, în comuna Turia. Prin gura grotei iese la suprafață o cantitate imensă de gaz mofetic, fiind cunoscută ca locul cu cea mai mare concentrație de sulf de pe întreg teritoriul României și cea mai eficientă mofetă naturală uscată din Europa.

Mai este numită și Grota Sinucigașilor, deoarece se spune că mulți oameni și-au pus aici capăt zilelor - Rezervă cazare în zonă


Castelul Mikes din Zăbala



Castelul Mikes este un conac unguresc de prin secolul al XVI-lea, situat la șase kilometri de Covasna, în satul Zăbala (Zabola e denumirea satului în limba maghiară). Este un punct de atracție atât pentru cei din zonă cât și pentru turiștii din toată țara.


Castelul și-a schimbat funcția de mai multe ori fiind la început sat de vacanță al presei comuniste, apoi preventoriu, mai târziu orfelinat, școală și sanatoriu. Este unul dintre puţinele domenii istorice în care mai traiesc chiar urmaşii familiei care l-au clădit.

Castelul are un decor deosebit, încărcat de istorie, unde unde timpul pare că a stat în loc. În plus, este înconjurat de un parc superb, grădina fiind compartimentată de pâraie, lacuri, alei, teren de tenis, terase şi grupuri de flori - Rezervă cazare la castel


Dealul Pivnițele Mari din Moacșa



Dealul Pivnițele Mari (sau Pivnița Mare, Pivnița Uriașă, Pivnița Uriașilor) se află la Moacșa, Județul Covasna și adăpostește Parcul memorial al maghiarilor. 

Numele acestuia provine, probabil de la mormintele din piatră descoperite în urmă cu zeci de ani, din epoca de bronz.

Parcul are o suprafață de peste 3 hectare și este locația anuală a Galopiadei Secuiești, eveniment la care se realizează curse de cai și atelaje care au loc în jurul turnulețului de lemn de lângă drum.

Dacă ești pasionat de natură și cauți să te relaxezi, o plimbare până pe Dealul Pivnițelor Mari îți oferă ocazia de a petrece câteva momente de liniște în natură - Rezervă cazare în zonă


Castelul Szentkereszty din Arcuș



Satul Arcuș se află la 6 km de municipiul Sfântu Gheorghe, castelul fiind situat aproape de intrarea în localitate.

Castelul îmbină elementele stilului neobaroc şi neorenascentist, fiind compus din două aripi: aripa principală cu o faţadă cu zece axe și o aripă mai scurtă, acoperită cu un acoperiş-mansardă cu caracter baroc.

În jurul Castelului Szentkereszty a fost amenajat un parc englezesc, elementul cel mai important al parcului fiind un lac artificial, care se remarcă în special prin forma întortocheată pe care o are.

În prezent, în castel funcţionează un centru de cultură, unde se organizează, în primul rând, audiţii şi concerte de muzică clasică şi expoziţii de arte plastice.

În afară de castel, în satul Arcuș se mai pot vizita două biserici monumente: biserica fortificată unitariană din secolul al 13-lea și biserica reformată construită în secolul al 18-lea - Rezervă cazare în zonă


Mestecănișul de la Reci



Mestecănișul de la Reci, rezervație naturală situată pe teritoriul județului Covasna, este desemnat sit de importanță comunitară, fiind  caracterizat de o mare complexitate floristică, faunistică și geologică. 

Această arie naturală are o suprafață de peste 2.100 ha, fiind cea ma întinsă rezervație a județului Covasna. Frumusețea rezervației este dată de pădurea de mesteceni, farmecul mlaștinilor și varietatea de plante și animale care trăiesc aici.

Biodiversitatea sitului cuprinde șapte tipuri de habitate existente, cu lacuri și mlaștini eutrofe, păduri și pajiști aluviale, comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile și multiple cursuri de apă.

Aici au fost filmate scene din filmul Cold Mountain, premiat cu Oscarul în 2004 - Rezervă cazare în zonă


Stațiunea Biborțeni



Aflată la doar 45 de km de Sfântu Gheorghe, la o altitudine mai mică de 500 de metri, Stațiunea Biborțeni este unul dintre cele mai accesibile locuri pentru o vacanță care să îmbine tratamentele balneare cu liniștea și relaxarea.


Apele minerale de aici sunt exploatate din anul 1890 și sunt cunoscute sub marca Biborțeni. Acesta sunt considerate printre cele mai bune, în tratarea mai multor tipuri de afecțiuni, printre care și afecțiuni ale tubului digestiv ale rinichilor, ale căilor urinare, endocrine și în tratarea afecțiunilor cardiovasculare.

În zonă mai pot fi vizitate și Biserica Reformată, Casa cu Arcade sau Lacul de agrement Pădureni - Rezervă cazare în zonă


Stațiunea Bodoc



Statiunea Bodoc din judetul Covasna, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Tinutul Secuiesc, obiectiv care nu ar trebui ratat dacă vă aflați în zonă.

Bodoc este o stațiune balneoclimaterică aflată la poalele Munților Bodocului, la o altitudine de 550 m, iar apele minerale de la Bodoc sunt cunoscute în întreaga țară sub numele de Bodoc sau Bodoc-Matild. Acestea sunt utilizate atât ca apă de masă cât și pentru tratarea unor afecțiuni ale tubului digestiv și a celor hepato-biliare.

În zonă pot fi parcurse și câteva trasee montane, cu grade diferite de dificultate - Rezervă cazare în zonă


Valea Zânelor din Covasna



Valea Zanelor este un obiectiv turistic important, situat în partea estică a orașului Covasna. Este o zonă de agrement cu peisaje naturale și locul unde se găsește un monument unic în Europa, denumit de localnici „șiclău”.

În zonă se află și o mocăniță care transportă turiști la cerere și o cetate dacică, despre care se spune că este printre cele mai bine conservate din țară.

Există și o cascadă, nu foarte înaltă dar deosebit de frumoasă situată în apropierea Planului Înclinat (Șiclăul) din Valea Zânelor.

Pe lângă peisajele pitorești, aici vă puteți bucura de aerul puternic ionizat și foarte curat cu numeroase beneficii pentru sănătate. Dacă vă doriți o experiență mai aproape de natură, Campingul Valea Zânelor oferă locuri de cazare în căsuțe, locuri pentru campare rulote sau corturi.





SOURCE AND TAGS