TOP 15 Locuri de vizitat în Craiova și împrejurimi - un oraș cu numeroase obiective turistice ce merită vizitate

  • 18 noiembrie 2022

Locuri de vizitat în Craiova

Ce să vizitezi în Craiova


Deși nu este la fel de populară ca alte orașe din țară, Craiova este totuși o destinație turistică unică și merită vizitată.

Haideți să descoperim împreună ce poți vizita în Craiova, capitala Olteniei.

Știați că, de Craiova sunt legate multe nume istorice ale marilor domnitori și boieri: precum Neagoe Basarab, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu, Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu sau Constantin Brâncuși?


Probabil cel mai frumos oraș din sudul României, Craiova, a cunoscut o dezvoltare uimitoare în ultima perioadă și este tot mai căutată de turiști. 

Atrage prin arhitectura clădirilor-monument din centrul istoric, prin unicul Parc Romanescu și prin muzeele sale interesante.

În continuare, vă prezentăm 15 cele mai interesente obiective turistice de vizitat in Craiova. Sperăm sa vă inspire pentru weekend sau următoarea vacanță cu prietenii ori familia.




Top 15 Locuri de vizitat in Craiova



Casa Băniei


Nu întâmplător începem seria atracțiilor turistice din Craiova cu acest monument de arhitectură medievală și cu o mare încărcătură istorică.

Este cea mai veche construcție civilă din Craiova și un obiectiv turistic care nu trebuie ratat, mai ales dacă vă aflați în vizită și cu copiii. Rezervă cazare în zonă



Clădirea în sine este cu adevărat spectaculoasă și este înconjurată de un parc frumos.

Știați că, în forma actuală Casa Băniei a fost ridicată de Constantin Brâncoveanu pe locul unei clădiri mai vechi ce fusese reședința lui Mihai Viteazul?

O vizită în acest loc din Craiova poate fi, pe cât de frumoasă, pe atât de copleșitoare.


Parcul Nicolae Romanescu


Despre Parcul Nicolae Romanescu este imposibil să nu fi auzit până acum.

Este una dintre destinațiile de top ale orașului Craiova.

Parcul Nicolae Romanescu, o capodoperă peisagistică, este al treilea ca mărime din Europa şi al doilea ca mărime din România, după Parcul Herăstrău. Rezervă cazare în zonă



Ce părere aveți despre o zi petrecută explorând cele 90 de hectare ale parcului?

O plantație de arbori, un hipodrom, un pod suspendat, alei și cărări, o Grădină Zoo și un Castel Fermecat sunt atracțiile principale.


Dacă ajungeți la Craiova, nu ratați o plimbare pe aleile parcului. Există și câteva terase unde vă puteți relaxare și savura ceva de băut sau chiar o gustare.


Muzeul de Artă


Muzeul de Artă este un alt obiectiv turistic din Craiova menit să îi încânte pe toți cei care îi trec pragul. 

Ești un împătimit al muzeelor? Atunci această destinație este locul potrivit pentru a petrece câteva momente unice.

Acesta este adăpostit de o clădire grandioasă, construită în stilul neogotic cu elemente ale barocului târziu în perioada anilor 1898-1907. Rezervă cazare în zonă



În această clădire a fost găzduit regele Carol I și familia sa între 19 septembrie - 9 octombrie 1939.

Tot aici au avut loc tratativele din vara anului 1940 în urma cărora România a semnat Tratatul de la Craiova prin care a cedat Bulgariei Cadrilaterul.

La valoarea memorială a muzeului se adaugă și impresionanate colecții de pictură universală și românească (lucrări care aprtțin unor artiști celebri, precum: Constantin Lecca, Theodor Aman, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Ion Țuculescu, Eustațiu Stoenescu). 

Tot aici se găsesc și șapte sculpturi de Constantin Brâncuși.

V-am stârnit deja interesul?

Este unul dintre cele mai frumoase palate din Oltenia și un loc care trebuie neapărat vizitat.


Grădina Botanică


Pentru iubitorii de liniște, natură și frumos, Grădina Botanică este cu siguranță locul unde trebuie să mergeți atunci când vizitați Craiova.

Aceasta ocupă o suprafață mare în centrul orașului Craiova, și este a patra grădină botanică universitară din ţară. Rezervă cazare în zonă



Grădina Botanică este organizată în următoarele sectoare: ornamental, provinciile floristice ale României, sistematica plantelor, provinciile floristice ale globului, plante cultivate, sere, pepinieră - rosariu.

Dincolo de valoarea sa educativă şi ştiinţifică, grădina este o oază de verdeașă și liniște.

Adaugați acest obiectiv turistic în planul de călătorie și nu veți regreta!


Casa Memorială Amza Pellea


Probabil că știți cu toții de marele actor Amza Pellea, creatorul și interpretul personajului Nea Mărin. 

Cum ar fi să și descoperiți un crâmpei din universul lui Amza Pellea? Rezervă cazare în zonă



Casa Memorială Amza Pellea se află în localitatea Băileşti, și a fost amenajată chiar în casa în care s-a născut şi a copilărit marele actor.

Este împărţită în două camere, denumite sugestiv „Camera omului Amza” şi „Camera lui Nea Marin”.


În casă, pot fi văzute în jur de 25 de obiecte personale ale actorului, pe lângă alte fotografii şi documente.

Este un loc în care energia și amintirile mareului actor au rămas încă vii.

Nu ratați acest obiectiv turistic din Craiova!


Water Park Craiova


Water Park Craiova este locul unde veți găsi aventură și distracție pentru toate vârstele.

Cel mai mare complex de distracție din Craiova este prevăzut cu clădire pentru bazine acoperite, bazine exterioare și terenuri pentru practicarea sporturilor pe plajă. Rezervă cazare în zonă



Două dintre pavilioanele acoperite sunt destinate copiilor și conțin cascade, tuneluri, piste Multislide, și o piscină "Piratii din Caraibe".

Pentru adulți există o zonă cu 5 tobogane (Magic Hole cu lungimea de 126,81, Black Hole cu lungimea de 115,36 m, Aquatube cu lungimea 80,21m şi 2 tobogane Body Slide cu lungimea de 80,61m), toate fiind lansate de pe platforma aflată la înălţime.

Acest loc este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Craiova, pe care trebuie neapărat să îl vizitați dacă un fan al parcurilor acvatice.


Parcul Tineretului


Parcul Lunca Jiului, sau Parcul Tineretului, este situat în Vestul orașului Craiova, în apropierea râului Jiu. 

Cu o suprafaţă de aproape 60 ha, acesta oferă numeroase activităţi de recreere și are o mare biodiversitate de vegetaţie. Rezervă cazare în zonă



Prin urmare, dacă petreceți mai multe zile în oraș, este bine să vă rezervați câteva ore și pentru această destinație din Craiova. 

În Parcul Tineretului găsiți de toate: de la terenuri de tenis, minifotbal, tenis de masa, pistă de role și skate, până la teatru de vară în aer liber și alei amenajate pentru amatorii de jogging.

Luați-vă cu voi haine și încălțări lejere și explorați acest loc pentru relaxare și joacă.


Centrul Vechi Craiova


Și acum, vă invităm să zăboviți puțin pentru a vă delecta ochiul și spiritul cu imagini din Craiova veche.

Centrul istoric al Craiovei este considerat unul dintre cele mai frumoase din țară. Rezervă cazare în zonă



Arhitectura deosebită a caselor atrag prin pitorescul dat de vechimea locurilor. La fel de frumoase sunt și prispele cu geamlâc sau ferestrele cu obloane din lemn care încă mai există.

Centrul istoric este pietonal, cu băncuţe, plăcuţe cu denumirile străzilor de ieri şi de azi, felinare și spaţiile verzi sunt umplute cu flori.

Magazine cochete, bistrouri, restaurante cu terase atrag turiștii ca un magnet.

O vizită în Centrul Vechi  este  ceva ce trebuie neapărat să faceți atunci când vizitați Craiova.

Este locul ideal pentru a petrecere timpului cu prietenii sau familia, într-un cadru atemporal.


Muzeul Olteniei


Muzeul Olteniei este găzduit într-o clădire monument de arhitectură datând din 1926 și conține numeroase colecţii de istorie (arme medievale, steaguri, costume de epocă, artă medievală), arheologie (ceramică, arme, unelte, un depozit din epoca bronzului descoperit la Ghidici, lapidarium roman şi medieval etc.), numismatică, medalistică şi sigilografie, etnografie, ştiinţele naturii, carte veche, facsimile. Rezervă cazare în zonă



Plateriul se numără printre cele mai apreciate segmente din muzeu, mai ales în rândul copiilor.

De asemenea, este bine reprezentată perioada în care Craiova a înflorit (în timpul lui Mihai Viteazul).

Muzeul este extraordinar de bogat (dată fiind și bogăția culturală a zonei), astfel că o vizită durează câteva ore bune.

Nu contează câți ani aveți, o vizită în acest loc este ceva ce trebuie neapărat să faceți atunci când vizitați Craiova.


Casa Memorială Elena Farago


V-ați îndrăgostit deja de orașul Craiova?

Este imposibil să spui Elena Farago fără să îți vină în minte versurile unor poezii celebre, cum ar fi: Cățelușul Șchiop sau Gândăcelul.

În centrul orașului Craiova, în aceeași curte cu sediul central al Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman” a locuit poeta Elena Farago. Rezervă cazare în zonă



Clădirea adăpostește o expoziție memorială ce cuprinde 396 exponate: scrisori, documente originale, fotografii ale familiei, fotocopii, reviste și cărți, obiecte personale, piese de mobilier și alte obiecte care au aparținut poetei și familiei sale.

Aici timpul pare că a stat în loc. Orcine alege să viziteze Casa memorială Elena Farago va fi cu adevărat încântat.

Alături de tablourile de familie ce împodobesc pereții holului se află înrămate scrisori primite de poeta Elena Farago de la personalități ale vremii, colegi de breaslă, rude și prieteni.

Foarte multe personalităţi au vizitat casa memorială. Toţi cei care trec pragul casei, scriu în cartea de impresii, în câteva rânduri opiniile vizavi de casă. 


Mănăstirea Coșuna


Este binecunoscut faptul că mulți turiști au o atracție deosebită pentru lăcășurile sfinte, în special pentru cele foarte vechi, cu o adâncă istorie în spate. 

Mânăstirea Coșuna reprezintă una dintre cele mai însemnate obiective turistice din Craiova, vizitate zilnic de numeroși turiști. Rezervă cazare în zonă



Este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din zona Olteniei, iar de-a lungul timpului nu a avut decât rolul unui lăcaş de cult, dar şi rol de fortăreaţă.

Îmbinarea elementelor bizantine cu cele tradiționale românești creează o arhitectura total aparte, stârnind admirația tuturor celor care o vizitează.

Prin urmare, haideți să descoperiți biserica despre care se spune că a fost construită în doar 75 de zile!


Palatul Vorvoreanu


Palatul "Vorvoreanu" se află în centrul Craiovei, la doar câțiva pași de centrul istoric al orașului. 

Sunteți gata să descoperiți ceea ce monumentaliștii consideră cea mai frumoasă și valoroasă casă din Craiova?

Palatul Vorvorenilor este un obiectiv turistic cu adevărat impresionant și cu o istorie interesantă. Rezervă cazare în zonă



Construit de Gogu Vorvoreanu, unul din cei mai bogaţi craioveni ai vremii, imobilul a fost sediul comandamentului german în timpul ocupaţiei din 1916-1918. 

Acţiunea unui celebru roman al scriitorului Petru Dumitriu se desfăşoară în Palatul Vorvorenilor, iar membrii acestei vestite familii craiovene sunt transpuşi în personajele romanului.

Frumoasa arhitectură interioară se oglindeşte în coloanele cu capitele compozite, în pereţii decoraţi cu lambriuri sau acoperiţi cu mătase, în plafoanele încrustate în stuc aurit sau pictat.

Nu pot trece neobservate nici candelabrele din cristal de Murano şi Boemia, vasele japoneje sau mobilierul marca „Empire” şi „Seccesion”.

Acest palat impunător, cu influențe de renaștere franceză, se află în topul celor mai vizitate obiective turistice din Craiova.


Complexul lacustru Preajba-Făcăi


Adaugă în planul de călătorie și această destinație aflată în apropierea orașului Craiova.

Complexul lacustru Preajba-Făcăi întinde pe o suprafață de circa 21 de hectare și adăpostește diverse specii de floră și faună specifice zonelor umede. Rezervă cazare în zonă



De asemenea, pe cuprinsul complexului lacustru veți întâlni lacuri, mlaștini, păduri, pajiști, cursuri de apă și altele asemenea.

Luați-vă camera de fotografiat!

Aici viețuiesc păsări precum: egreta, barza, cufundacul, rața, lișița sau animale ca broasca țestoasă, nevăstuica, bursucul, șopârle și moluște.

Complexul Lacustru Preajba Făcăi este unul dintre locurile preferate de turiștii din Dolj.


Domeniul Coroanei Segarcea


Nu trebuie să fii un împătimit al vinului pentru a alege să vizitezi această destinație.

Știați că, Domeniul Coroanei este una dintre cele douăsprezece domenii pe care Casa Regală din România le-a avut în administrare în timpul lui Carol I? Rezervă cazare în zonă



Acest loc est situat într-un cadru minunat, viile fiind plantate pe ultimele dealuri care se întind înainte de Dunăre, într-un amfiteatru format de fluviu, Carpaţi şi Munţii Balcani.

Clădirea care adăpostește vinăria și crama este una din primele clădiri din Romania care au folosit beton armat. 


Crama în formă de cruce, păstrează încă frumusețea și magia vremurilor interbelice.

Crama de la Segarcea este considerată cea mai modernă din Europa.

Indiferent dacă alegeți să participați la degustare de vin, sau doar vreți să vă plimbați printr-un cadru mirific cu miros îmbietor, această destinație merită vizitată. 


Palatul Administrativ Craiova


Încheiem topul celor mai frumoase locuri de vizitat în Craiova cu una din cele mai reprezentative clădiri ale orașului.

Aceasta impresionează prin monumentalitatea sa și elementele decorative. Rezervă cazare în zonă



Palatul este situat în zona centrală a orașului, în Piaţa Prefecturii. Piaţa este mărginită de clădiri monumentale vechi şi noi, care-i pun în evidenţă valoarea estetică şi urbanistică deosebită.

Din punct de vedere estetic, decorația fațadelor palatului se remarcă prin numeroasele elemente originale care reinterpretează elementele specifice vechii arhitecturi românești. Interiorul este şi el impresionant. 

Prin urmare, vă invităm să descoperiți istoria și frumusețea acestui obiectiv turistic.


Descoperă cele mai frumoase locuri de vizitat din Craiova și crează itinerariul perfect pentru tine și familia ta!

Caută cazare în Craiova


Booking.com


SOURCE AND TAGS