Top 15 obiective de vizitat în Lisabona, o destinație vibrantă și plină de culoare

  • 27 februarie 2021

locuri de vizitat lisabona

Ce să vizitezi în Lisabona


Lisabona, considerată una dintre cele mai frumoase capitale europene, este un oraș cu un farmec propriu și un amestec de stiluri arhitecturale. 

Este o destinație foarte accesibilă și un loc care își păstrează istoria printre bulevarde romantice, străduțe înguste, în pantă, pavate cu piatra cubică, cartiere maure, monumente baroce sau gotice. 


Situată pe malurile râului Tejo (Tagus) aproape de vărsarea acestuia în Oceanul Atlantic, Lisabona oferă o atmosfera hippie-tinerească întrepătrunsă cu aerul istoric și poveștile marilor descoperiri geografice. 

Este un oraș al contrastelor, unde te molipsești atât de melancolia și nostalgia muzicii fado, pe care o poți asculta într-un bar din cartierul Alfama, de pildă, cât și de exuberanța și pasiunea petrecerilor de pe străzile din Bairro Alto.




Dacă acest oraș nu ți-a atras atenția până acum, ne dorim ca după ce parcurgi acest articol cu 15 obiective de vizitat, să consideri una dintre cele mai inspirate alegeri pentru următoarea vacanță in Lisabona.


Top 15 Locuri de vizitat în Lisabona



Turnul Belem


Turnul Belem,  construit pe o insulă de pe râul Tagus (Tejo), în zona cu acelaşi nume a oraşului Lisabona, este unul dintre cele mai simbolice edificii din Lisabona, făcând parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Turnul are înălţimea de 35 de metri şi este construit în stil gotic târziu (Manuelin – stil arhitectural bogat ornamentat), caracteristic pentru Portugalia - Rezervă cazare în zonă





Turnul este interesant de explorat şi de admirat atât pe dinafară, cât şi pe dinăuntru. Intrare în turn se face pe un pod de lemn, uneori o aventură în sine pentru turiști. Atracția principală este terasa superioară.


Mănăstirea Jeronimos


Dintre toate atracțiile Lisabonei, Mănăstirea Jeronimos (Mosteiro dos Jerónimos) este, probabil, cea mai strâns legată de istoria Portugaliei - Rezervă cazare în zonă





Acest loc merită văzut atât ca obiectiv turistic, cât și ca monument de arhitectură.

Superba mânăstire a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO împreună cu Turnul Belem.




Acvariul din Lisabona


”Oceanário” din Lisabona este al doilea ca mărime din lume și  a fost catalogat drept cel mai frumos acvariu din lume în cadrul premiilor Traveller’s Choice 2015 - Rezervă cazare în zonă





Suprafața totală ocupată este de 20.000 de metri pătrați și se află în ‘Parque das Naçoes‘ (Parcul Națiunilor).

Acesta este reflectat într-o întindere mare de apă și se poate ajunge la el prin intermediul unui pod cu două etaje. În apele sale coexistă peste 15.000 de exemplare din 500 de specii. 


Podul Vasco da Gama


Cu o lungime de 12,3 km, fiind cel mai lung pod din Europa, construcția este un pod suspendat care traversează râul Tagus și a fost numit în cinstea exploratorului Vasco da Gama - Rezervă cazare în zonă





Construcția a fost inaugurată în 1988 și este ridicat la înălțimea de 155 de metri. 

A fost proiectat să reziste unui cutremur de 4,5 ori mai puternic decât cutremurul care a lovit Lisabona în 1755 (estimat la 8,7 pe scara Richter) și poate rezista unei viteze a vântului de 250 km/h.

Cartierul Alfama


Cea mai mare parte a autenticității pe care o veți găsi în Lisabona se află în cartierele sale istorice - Rezervă cazare în zonă





Acolo, veți cunoaște cei mai autentici oameni, veți gusta cele mai tipice mese și, de ce nu, veți profita de ocazie pentru a auzi adevăratul fado de la Lisabona.

Cartierul Alfama este un cartier în formă de mușuroi, aflat pe deal, cu străduțe înguste, pavate cu piatră cubică și este unul dintre cele mai vechi din oraș. 





Acesta este cu siguranță una dintre cele mai tipice locații pentru a descoperi cultura portugheză. Există și alte cartiere istorice în Lisabona care merită vizitate, cum ar fi Bairro Alto, dar Alfama este cu siguranță unul dintre cele mai autentice.


Palatul Fronteira


Cunoscut si sub numele de Palatul Marchizilor de Fronteira, este o proprietate privată, însă anumite părți ale sale sunt deschise vizitelor - Rezervă cazare în zonă





Palatul este situat în Benfica, în partea de nord-vest a orașului. A fost construită în 1640 și este încă una dintre cele mai frumoase reședințe din Lisabona, cu plăci decorative din secolele XVII și XVIII, panouri cu fresce și picturi în ulei, redând episoade religioase, cadre de pe câmpul de bătălie și scene de vânătoare.




Monumentul descoperirilor


Este un momument relativ recent construit după modelul unei caravele – un vas care la început nu avea mai mult de 30 m lungime și care, cu cele 50 de tone, atingea o viteză de aproape 10 km/h.



Monumentul Descoperirilor este un monolit impresionant care înfățișează pe laturile sale figurile proeminente din era portugheza a descoperirilor – Vasco da Gama, Pedro Alvares Cabral, Magellan (Fernando Magalhaes)


Noaptea, monumentul este cu atât mai spectaculos, întrucât este iluminat pentru un efect impresionant.


Arcul Rua Augusta și Piața Comerțului


Arcul Rua Augusta este o clădire istorică de piatră, asemănătoare cu arcul de triumf, construit pentru a comemora reconstrucția orașului după cutremurul din 1755 - Rezervă cazare în zonă





Este și atracție pentru vizitatori în Praça do Comércio (Piața Comerțului). Numele acestei pieţe indică funcţia economică pe care piaţa trebuia să o îndeplinească, având în vedere situarea sa în proximitatea râului, unul dintre principalele focare comerciale ale oraşului Lisabona. 

Praca do Comercio rămâne, din punct de vedere estetic, una dintre cele mai spectaculoase pieţe publice din Lisabona.


Funicularul Santa Justa


Botezat dupa numele străzii pe care se află, Funicularul sau Elevatorul Santa Justa a fost desenat si construit de francezul Raoul Mesnier de Ponsard, inspirat de lucrarile lui Gustave Eiffel. 



Cabina ascensorului urcă 45 de metri, apoi se urcă pe o scară din fier în spirală până pe terasă, locul de unde se vede tot orașul.




Castelul São Jorge


Castelul, unul dintre cele mai vechi edificii din Lisabona, este un castel maur ce ocupă o poziție privilegiată cu privire asupra orașului Lisabona și a râului Tejo - Rezervă cazare în zonă





Este una dintre cele mai valoroase atracţii turistice din capitala Portugaliei.

Cel mai interesant de vizitat la acest castel este Camera Obscura - 20 de persoane intră alaturi de un ghid într-o cameră intunecată, iar un sistem de lentile și oglinzi le oferă vizitatorilor posibilitatea de a vedea imagini cu obiectivele turistice din Lisabona, în timp ce ghidul  poveșteste câte ceva despre fiecare zonă a orașului.


Turiștii se pot urca în turnuri și se pot plimba pe zidurile de apărare pentru a putea admira cele mai frumoase priveliști din Lisabona.


LX Factory


LXFactory este o zonă modernă pentru cumpărături și loc de luat masa. Un fost complex de fabrici din 1846 a renăscut în 2008 ca o „fabrică” de creativitate și experiențe, în care au fost păstrate spațiile industriale și ulterior au fost dezvoltate magazine, cafenele și restaurante - Rezervă cazare în zonă





Astăzi există un pic din toate, de la modă la cărți, la mobilier de epocă și design contemporan. Interiorul menține multe dintre piesele vechi, în timp ce majoritatea fațadelor sunt acoperite de artă stradală.


Statuia Cristo Rei


Statuia Cristo Rei este o construcție care are ca model Statuia lui Hristos din Rio de Janeiro, situată în Almada, un oraș legat de Lisabona prin Podul 25 Aprilie.





Cardinalul Patriarh al Lisabonei a văzut statuia din Rio în anul 1934 într-o vizită în Brazilia și apoi a răspândit ideea de a avea o statuie asemănătoare ridicată în Portugalia. 

Monumentul este ridicat pe un vârf de stâncă izolată de unde se deschid  vederi uimitoare asupra Lisabonei. Statuia în sine are 28 de metri înălțime, iar  la baza ei se află o mică capelă.


Sintra


Sintra, orașul regal cu palate romantice și grădini luxuriante, se află la douăzeci de minute distanță de Lisabona și e un loc misterios și fascinant. 





Cel mai cunoscut obiectiv din Sintra e Palatul Național Pena cu o arhitectură extravagantă care combină mai multe stiluri arhitecturale și culori vii și o grădină unde riști să te pierzi pe poteci mai puțin umblate.

Din Sintra, sunt doar 20 de km până la Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei.




Cabo da Roca


Aflat în apropierea capitalei, Cabo da Roca trebuie să fie un obiectiv nelipsit din itinerariul pentru Lisabona, fiind totodată extremitatea vestică a Europei. 





Este o zonă superbă, cu munți stâncoși și plaje salbatice, greu accesibile, dar de o frumusețe aparte.


Plajele din apropierea Lisabonei


Plaja Guincho (Praia do Guincho) este una dintre cele mai frumoase plaje din regiunea Lisabona. 

Este situată la numai la 5 kilometri distanţă de Cascais (una din cele mai populare staţiuni turistice din Lisabona) - Rezervă cazare în zonă





Plaja din Sesimbra este caracterizată de ape liniştite, ideale pentru înot. Întinderea nisipoasă este dominată de un fort, iar Sesimbra, micul sat pescăresc situat la sud de Lisabona, este locul ideal pentru a încerca preparate din pește renumite.





Plaja Tamariz din Cascais este populară tocmai prin apropierea ei faţă de capitală. Cadrul este încântător şi se mândreşte cu o faleză largă.





Plaja Ericeira  oferă avantajul de a fi situată în proximitatea Lisabonei. Plaja este recomandată celor pasionaţi de pescuit şi de sporturile nautice, mai ales pentru practicarea surfingului.


Deşi plaja este mică şi pitorească, aici se desfăşoară multe concerte şi petreceri.








Portinho da Arrabida este una dintre plajele unice ale Portugaliei datorită priveliştilor oferite de munte şi mare. Este recomandată celor care vor să petreacă momente de liniştite în apropiere de Lisabona.








SOURCE AND TAGS