Noile liste ale României: Află cum vei putea călători în funcție de noua clasificare a țărilor

  • 15 mai 2021


Ce este important să cunoști

Incepând cu data de 15 mai 2021, România clasifică țările în funcție de 3 liste (verde, galbenă și roșie) pe care le actualizează la fiecare 2 săptămâni.

Situația prezentată acum este valabilă până la următoarea actualizare, asta înseamnă că dacă intenționezi să călătorești peste un timp, ce este valabil acum este posibil să nu fie valabil și atunci.

Pentru cine este vaccinat, nu se mai aplică nicio regulă, indiferent pe ce listă va fi țara respectivă, la returul în România este scutit de carantină.

Sunt exceptate de la test PCR si carantina, persoanele care au trecut in ultimele 90 zile prin boala. Acest lucru se pot certifica cu: test PCR pozitiv nu mai vechi de 90 zile de la intarea in tara, scrisoare de externare din spital nu mai vechi de 90 zile, test anticorpi facut cu maximum 14 zile inainte de intrarea in Romania

Sunt exceptati de la carantina si toti cei care se afla in tranzit in Romania pentru 24 de ore.

Alte exceptii adoptate in 27 mai:

- Copiii sub 3 ani sunt scutiti de carantina sau prezentare test PCR indiferent de unde vin

- Copiii intre 3 – 16 ani sunt scutitit de carantina daca prezinta un test PCR facut cu maximum 72 ore inainte de urcarea intr-un mijloc de transport in comun cu destinatia Romania sau cu maximum 72 ore inainte de intrarea in tara daca vin cu un mijloc de transport propriu dintr-o tara rosie sau galbena.

Cum interpretezi listele:

1. Lista verde - include țările pentru care nu se va aplica nicio restricție la returul în România. Indiferent dacă ești vaccinat sau nu, când vei reveni în țară nu vei fi obligat la carantină.

2. Lista galbenă - călătorii care vin din țări aflate pe lista galbenă în momentul returului, aceștia vor fi obligați să intre în carantină. 

Excepții: ca o noutate, de acum, cei care sunt vaccinați dar și cei care nu sunt vaccinați dar prezinta un test pcr-negativ efectuat cu 72h inainte de revenirea in România dintr-o țară aflată pe lista galbenă, nu vor mai fi obligați să stea în carantină.

3. Lista roșie - cei care se vor intoarce in România dintr-o țară aflată  pe lista roșie la momentul returului, vor fi obligați să stea în carantină. Excepție de la carantină o au doar cei care au vaccinul făcut si pentru care au trecut 10 zile de la rapel.

Lista țărilor din Zona Roșie în vigoare (18 iulie)

Seychelles, Cipru, Tunisia, Spania, Portugalia, Olanda, Mongolia, Columbia, Marea Britanie, Argentina, Cuba, Africa de Sud, Costa Rica, Maldive, Brazilia, Nepal, India.

Lista țărilor din Zona Galbenă în vigoare (18 iulie)

Grecia, Uruguay, Paraguay, Irak, Emiratele Arabe Unite, Iran, Luxemburg, Chile, Bolivia, Rusia.

Lista țărilor din Zona Verde în vigoare (18 iulie)

Orice altă țară care nu se află pe listele de mai sus


Esti vaccinat sau ai trecut prin boală și ai anticorpi?

Vezi lista țărilor care permit deja intrarea fără nicio restricție și fără test pcr-negativ pentru cei vaccinați sau cu anticorpi - vezi țările

SOURCE AND TAGS