Top 15 obiective turistice din Baia Mare - un oraș atrăgător de la poalele Munților Gutâi pe care trebuie neapărat să îl vizitați

  • 21 noiembrie 2022

Locuri de vizitat în Baia Mare

Ce să vizitezi în Baia Mare


Despre orașul Baia Mare se știe că este capitala județului Maramureș și un binecunoscut centru minier.

Însă, ce doar puțini știu, este faptul că acest oraș medieval de pe râul Săsar a devenit și un centru turistic important.


Haideți să descoperim împreună ce obiective turistice din Baia Mare merită vizitate, astfel încât, să treceți Baia Mare pe lista voastră cu locuri de vizitat.

Știați că aici se află cea mai mare suprafață împădurită cu castani comestibili din România?

În continuare, vă prezentăm topul nostru cu 15 cele mai frumoase atracții turistice din Baia Mare.
Top 15 Locuri de vizitat în Baia Mare


Muzeul de Mineralogie


Este considerat cel mai mare muzeu de acest fel din Europa.

Multe dintre mineralele, rocile și fosilele expuse sunt unice în lume.

Denumirea neoficială și unanim uzitată este Muzeul florilor de mină - Rezervă cazare în zonăCând ajungeți în acest loc din Baia Mare veți avea ocazia să admirați cele mai frumoase flori de mină.

Dacă vă plac bijuteriile din minerale, merită vedeți și cum arată într-un univers al lor de sub pământ.

Colecția muzeului are peste 19000 de piese, însă doar 1000 de exponate sunt expuse pentru public.


Localul Monetăriei sau Muzeul de Istorie și Arheologie


Monetăria sau baterea de monedă în Baia Mare este cunoscută de la începutul secolului XV lea.

Aici au bătut monedă diverși principi ai Transilvaniei (de exemplu Gabriel Bethlen sau familia Bathory) dar și ai Imperiului Austriac/ Austro-Ungar - Rezervă cazare în zonăMonetăria a funcționat timp de peste 400 de ani, fără întrerupere. Aceasta era un simbol al importanței economice pe care o avea orașul, datorită mineritului.

Instituţia monetăriei din Baia Mare are o istorie lungă pe care vă invităm să o descoperiți vizitând acest monument istoric.


În prezent, clădirea este sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Printre cele mai impresionante descoperiri ale muzeului se numără câteva depozite din Epoca Bronzului, în care s-au găsit inele de aur și câteva toporiști de cupru.

Situate în zona veche a orașului, actuala Piață Millenium, Monetăria și Muzeul reprezintă unul din punctele de atracție din Baia Mare.


Casa Lendvay Marton


Tot în Piața Milenium se află și Casa Lendvay Marton, un alt obiectiv turistic important din Baia Mare.

Este una dintre cele mai reprezentative edificii din acest oraş maramureşean - Rezervă cazare în zonă


foto: calatoriidepoveste.ro

Aici s-a născut și a copilărit, Lendvay Marton, unul dintre cei mai mari actori ai Teatrului Naţional din Budapesta.

Casa este dispusă pe trei nivele, iar ce este cel mai interesant e faptul că cele mai multe încăperi au tavanele bolțite.

Casa Lendvay Marton este la fel de impunătoare ca atunci când a fost construită.

Nu aveți cum să ratați această clădire atunci când vizitați Baia Mare.


Turnul Sfântul Ștefan


Este un simbol al orașului Baia Mare și un punct de atracție important din Piața Cetății.

Turnul Ștefan este turnul-clopotniță al fostei biserici Sfântul Rege Ștefan din Baia Mare. 

Clădirea măsoară circa 50 de metri și, din pridvor, oferă o panoramă deosebită întregului oraș - Rezervă cazare în zonăExistă mai multe intrări decorate în turn, iar etajele prezintă mai multe ferestre ogivale de tipul lansetă. Acestea sunt specifice în special la clădirile care au arhitectură gotică.

Turnul Șefan este o mărturie a ceea ce a rămas din marea Biserică Sf Ștefan și dă impresia unui uriaș ce stă de veacuri în această parte a orașului, ocrotindu-l.

Este şi un reper cultural al oraşului, aici având loc numeroase manifestări, cum ar fi “Poezia din turn”.


Muzeul Satului din Baia Mare


Este un loc unde te cuprinde fără să vrei nostalgia vremurilor de odinoară.

Muzeul în aer liber cuprinde monumente de arhitectură populară care reprezintă cele pentru patru zone etnografice ale județului Maramureș: Chioar, Maramureșul Istoric, Lăpuș și Codru - Rezervă cazare în zonăMuzeul satului este secția în aer liber a Muzeului de Etnografie și Artă Populară Maramureş.

Acest loc îți creează un sentiment de „acasă”, astfel că este un obiectiv turistic din Baia Mare pe care trebuie neapărat să îl vizitați.


Vă puteți relaxați împreună cu cei dragi într-un cadru tihnit și pitoresc admirând gospodării de agricultor din Tara Lăpuşului, gospodării de viticultor din subzona Baia Mare, gospodării de pomicultor din Țara Maramureşului, precum și alte exponate uimitoare.

Muzeul este situat pe Dealul Florilor, astfel că în apropiere există mult spațiu verde și alei pentru plimbare.

Explorați această destinație uimitoare pentru o experiență autentică!


Hanul Vulturul Negru


Hanul Vulturul Negru este emblematic pentru centrul vechi din Baia Mare.

Istoria clădirii este fascinantă. Pe vremuri, aici erau cazaţi negustori veniți la târgul din piață, cu mărfuri în tranzit, călători sosiți din toate părțile, și au fost găzduite personalități importante ale vremii - Rezervă cazare în zonăDe asemenea, în han erau organizate baluri şi spectacole teatrale.

Vechiul han Vulturul Negru este unul dintre cele mai importante atracții turistice din Baia Mare.

Clădirea impozantă ascunde și câteva lucruri interesante, cum ar fi hornul din mansardă, sau gura de evacuare liberă în canalizare din pivniță, atestând vechimea clădirii

Așa că, pășește și tu pragul acestui monument istoric de mare însemnătate pentru orașul Baia Mare.
Planetariul și Observatorul Astronomic


Una dintre cele mai importante atracții turistice, culturale și științifice din Baia Mare, este primul planetariu public deschis în România (în 1969).

Prin urmare, dacă vizitați orașul Baia Mare, nu ratați o plimbare până la Centrul Astronomic - Rezervă cazare în zonăVeți avea ocazia să învățați câte ceva despre stele și planete, într-o manieră amuzantă și potrivită pentru toate vârstele.

De ce este cerul albastru ziua și întunecat noaptea?

Este doar una dintre întrebările la care veți găsi răspuns vizitând acest loc magic.

Complexul este compus din Microplanetariul propriu-zis, Cupola rotativă (care adăpostește un telescop „Cassegrain” și un dispozitiv pentru fotografierea Lunii și a planetelor), Stația solară și Platforma în aer liber.

Descoperiți acest obiectiv cultural-științific, educațional și turistic,  un ”must see” atunci când vizitați Baia Mare.


Piața Libertății


Atunci când vreți să vedeți arhitectură medievală, clădiri vechi și monumente istorice, Piața Libertății este destinația perfectă pentru voi.

Practic fiecare clădire de aici este o operă de artă gotică medievală.

În plus, fiecare străduță are ceva unic de oferit - Rezervă cazare în zonăPiața Libertății centrul orașului medieval, locul unde se desfășurau târgurile acelor vremuri.


Astăzi, piața este un spațiu expozițional, dominat de terasele restaurantelor și de o fântână arteziană - loc ideal pentru promenadă.

Rezervați-vă suficient timp pentru acest loc unic din Baia Mare, unde veți observa la fiecare pas câte o ușă interesantă și clădiri restaurate recent, păstrându-le astfel frumusețea de odinioară.


Parcul Municipal Regina Maria


Este cel mai mare parc din Baia Mare și un punct de referință în istoria orașului.

De-a lungul vremii, acesta era locul ideal de promenadă, evenimente culturale, întâlniri și manifestări - Rezervă cazare în zonăÎn prezent, parcul se mândrește cu vegetația densă și numeroase activități pentru copii și adulți.

Parcul Regina Maria este un obiectiv turistic care trebuie adăugat pe itinerariul vostru pentru o vacanță completă în Baia Mare.

Este o oază de liniște și locul ideal pentru a vă încărca bateriile după o zi plină petrecută în agitația orașului.

Monumentul Ostașului Român


Monumentul Ostașului Român” este dedicat militarilor români care au căzut pe câmpul de luptă în Al Doilea Război Mondial.

Opera comemorativă, înaltă de 10,65 m și lungă de 16 m, a fost realizată de Andrei Ostap din piatră și beton - Rezervă cazare în zonăScenele de luptă și reconstrucție sunt realizate în tehnica meplat.

Monumentul Ostașului Român poate fi vizitat pe Câmpul Tineretului în apropierea Parcului Municipal „Regina Maria”.

Este unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Baia Mare.
Bastionul Măcelarilor


Vreți să aflați mai multe despre viața locuitorilor din Baia Mare din perioada medievală?

Bastionul Măcelarilor a făcut parte din sistemul de fortificații medievale ale orașului Baia Mare și datează din perioada secolelor XIV - XV - Rezervă cazare în zonăBreasla Măcelarilor era una din cele mai puternice bresle din Baia Mare. Ea era responsabilă pentru apărarea și întreținerea turnului. 

Bastionul Măcelarilor are o înălțime totală de 13 m și este contruit pe două niveluri. Primul servea la depozitarea muniției, iar al doilea avea goluri care serveau drept metereze.

Turnul Măcelarilor este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Baia Mare, destinație pe care nu ar trebui să o ratați dacă vă aflați în oraș.

Legenda spune că din acesta s-a tras glonțul care l-a ucis în 1703 pe faimosul haiduc Pintea Viteazul, conducătorul răscoalei împotriva stăpânirii habsburgice.


Biserica reformată


Biserica este unul dintre cele mai importante monumente neoclasice din Baia Mare.

Monumentala biserică se înalţă în partea nordică a centrului istoric, aproape de râul Săsar.

Biserica Reformată reprezintă un punct de reper atât pentru locuitorii orașului cât și pentru turiștii care ajung pentru prima dată aici - Rezervă cazare în zonăBaia Mare a trecut la credința reformată în 1547, iar bisericile din oraș au trecut și ele de la catolicism la noua religie. A urmat diverse scindări, lupte politice și sosirea austriecilor catolici care au schimbat componența religioasă a orașului.

Actuala biserică a fost construită între anii 1792–1809. Faţada impozantă vestică este definită de turnul înalt şi zvelt, terminat în 1836. 

În urma restaurării, biserica a căpătat aspectul din prezent, turnul ei cu cupolă și steguleț roșu devenind al doilea turn-simbol al orașului.

Indiferent dacă sunteți sau nu pasionați de vizitarea lăcașurilor de cult, acest loc din Baia Mare merită atenția oricui, în special pentru valoarea sa cultural-istoric-parimonială.


Centrul Spa DruRelax


Situat la 7 km de Baia Mare, Resortul DruRelax este o destinatie perfectă pentru cei caută o combinație de relaxare, reîncărcare și recuperare.

Așa că, dacă alegeți să petreceți mai multe zile în Baia Mare, nu ratați această experiență - Rezervă cazare în zonăExistă o mulțime de lucruri de făcut atât pentru cupluri, cât și pentru familiile cu copii sau pentru persoane mai varstnice. 

Piscine interioare, piscine exterioare, aquapark cu tobogane, zona wellness, saloane de masaje si kinetoterapie, sunt doar o parte dintre activitățile de care puteți avea parte dacă vizitați acest obiectiv turistic.

Alegeți să petreceți câteva ore în acest centru de sănătate, un generator de energii extraordinare. 


Muzeul de Etnografie și Artă Populară


Am trecut deja în revistă Muzeul Satului, secția în aer liber a Muzeului de Etnografie și Artă Populară Maramureş.

Însă, nu este de trecut cu vederea nici Secția paivilionară a muzeului, adăpostită în clădirea fostului Teatru de vară - Rezervă cazare în zonăAceasta cuprinde tezaurul creației populare materiale din cele patru zone etnografice ale județului: Maramureșul istoric, Chioar, Lăpuș și Codru

Cu o suprafață de peste 500 metri pătrați, expoziția pavilionară de etnografie și artă populară are trei părți distincte, în care sunt prezentate: ocupațiile tradiționale, meșteșuguri și instalații tehnice, obiecte aparținând artei populare, ceramică, mobilier, obiecte de uz casnic, elemente de arhitectură populară, port și textile de interior.

Sunteți curioși să descoperiți aceste obiecte muzeale cu o valoarea artistică deosebită?

Aici veți putea găsi inclusiv câteva cruci vechi de la Cimitirul Vesel din Săpânța.

Dacă iubiți tradiția și obiceiurile vechi, acesta este locul în care trebuie să mergeți atunci când vizitați Baia Mare.


Parcul Central


O scurtă oprire în Parcul Central este ceva obligatoriu când vă aflați în Baia Mare. Nu este un parc foarte mare, însă acesta prezintă o importantă colecție de cactuși și suculente.

Este alcatuit dintr-un Centru Expozitional de cactuși,  alei pietonale, precum și un labirint verde, o fântână arteziană din piatră, o zonă de picnic și spațiu de joacă pentru copii - Rezervă cazare în zonăEste locul potrivit pentru a vă trage sufletul după ore de mers și vizitat obiectivele turistice importante din Baia Mare.

Despre labirintul verde se spune că ar avea în jur de un kilometru și este unic în România.


Descoperă cele mai frumoase locuri de vizitat din Baia Mare și crează itinerariul perfect pentru tine și prietenii tăi!

Caută cazare în Baia Mare
SOURCE AND TAGS