Locuri de vizitat in Maramureș - Top 15 obiective turistice cu o experiență autentică

  • 27 octombrie 2022

Atractii turistice Maramures

Ce poți vizita în Maramureș


Maramureșul sau „pământul lemnului” este cu siguranță una dintre cele mai frumoase zone din România și o destinație de călatorie care își poartă turiștii pe meleaguri pitorești, încărcate cu tradiții și legende impresionante.

Maramureș este renumit pentru arhitectura sa specifică, cu porțile sculptate maiestuos, casele și bisericuțele din lemn, precum și pentru gastronomie.



Zona este poziţionată în partea de nord a ţării, învecinându-se cu oraşele Satu Mare, Bistrița Năsăud și Sălaj.

Descoperă topul nostru cu cele mai frumoase locuri de vizitat în Maramureș, obiective turistice pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață.


Top 15 locuri de vizitat în Maramureș



Cimitirul Vesel


Cimitirul Vesel este unul dintre cele mai renumite obiective turistice din Maramureș și un loc unic în România.

Faima sa este datorată crucilor sale intens colorate, care înfățișează scene despre viața celor înmormântați acolo și texte pline de umor. Rezervă cazare în zonă


Devenit faimos în întreaga lume pentru că oferă o abordare diferită despre moarte, Cimitirul Vesel are o estetică aparte.

Motivele decorative folosite la Cimitirul Vesel sunt inspirate din decorațiile porților de lemn sau a țesăturilor textile folosite în regiune. 

Unele cruci sunt pictate pe ambele părți. Pe o parte este plasată o descriere a vieții celui îngropat, iar pe cealaltă — o descriere a motivului morții.

Acest loc merită vizitat datorită energiei pozitive și a poveștilor amuzante.

Memorialul Durerii din Sighet


Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, sau Memorialul Durerii din Sighet este un muzeu amenajat în clădirea fostei închisori și are ca scop reconstituirea și păstrarea memoriei rezistenței din România.

Fiecare celulă a devenit o sală de muzeu în care au fost amplasate obiecte, fotografii, documente, creându-se ambianța și documentația unei săli de muzeu. Rezervă cazare în zonă



În temutul loc de detenție au fost exterminați persoanele nedorite de regimul comunist: foști miniștri, academicieni, economiști, militari, istorici, ziariști, politicieni.

O componentă a Memorialului este și Cimitirul Săracilor, situat la 2,5 kilometri distanță, în afara orașului. După cum spun legendele vremii, aici au fost îngropați în secret, noaptea, cei 54 de morți din închisoarea politică.


Este cel mai important obiectiv turistic al orașului Sighetul Marmației și un loc încărcat de semnificaţii istorice, care duce vizitatorul pe urmele istoriei.

O vizită într-un astfel de loc devine obligatorie pentru oricine vrea să cunoască trecutul apropiat.

Muzeul Satului Maramureșean


Muzeul Satului Maramureșean este situat în Sighetul Marmației și este al doilea cel mai important obiectiv turistic din oraș, după Memorialul Durerii. Se află în aer liber și ocupă o suprafață de 14 hectare. Cuprinde peste 30 de gospodării și 100 de construcții, care datează din secolele XVII, XVIII și XIX. Rezervă cazare în zonă



O vizită în aceste loc vă face să simțiți că vă întoarceți cu câteva secole în urmă. Vizitatorul este transpus într-un univers arhaic, cu miros de iarbă proaspăt cosită și de lemn bătrân, fiecare casă spunând o poveste despre vremuri vechi și oameni care au trăit cu simplitate și credință.

Este locul ideal în care să vă relaxați împreună cu cei dragi într-un cadru tihnit și pitoresc.

Piscină pă Coastă


Situată la la 44 de km de Cimitirul Vesel de la Săpânța, Piscina pă Coastă – este situată în localitatea Mara din județul Maramureș, la peste o sută de metri altitudine. Rezervă cazare aici



Priveliştea de acolo este una de vis de unde se vede aproape tot satul, o cascadă superbă, dar şi pădurea în mijlocul careia e săpată piscina.

Lângă piscină este construită şi o terasă cu stuf, unde te poţi ascunde de temperatura mare a soarelui şi să savurezi ceva răcoritor.

Acest loc merită, cu siguranță, adăugat pe lista obiectivelor de vizitat în Maramureș.


Mocănița de pe Valea Vaserului


Mocănița de pe Valea Vaserului este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Maramureș și una dintre cele mai importante valori culturale şi tehnice ale țării.  

Este ultima cale ferată forestieră cu abur din Europa care încă mai este folosită pentru transportul lemnului. Rezervă cazare în zonă



Valea Vaserului (Valea Apei) formată de râul Vaser este un loc deosebit, plin de natură neatinsă. Punctul de plecare pentru o excursie pe Mocănița este orașul Vișeul de Sus. 


Linia de cale ferată trece chiar de-a lungul râului și oferă pasagerilor vederi fantastice asupra Văii Vaserului și a frumuseții acesteia. 

O excursie cu Mocăniţa vă oferă o experiență autentică și este ideală pentru a explora una dintre cele mai frumoase zone din Maramureş.




Orașul Baia Mare


Orașul Baia Mare este situat în centrul regiunii istorice Maramureș și unul dintre cele mai frumoase orașe din România, cu un bogat patrimoniu şi multe obiective turistice care merită vizitate.

Orașul are o istorie aparte și se mândrește cu o serie de clădiri interesante, ce aparțin mai multor stilul arhitecturale. Rezervă cazare în zonă



Printre cele mai populare atracții turistice din oraș se numără: Turnul Ștefan - o construcție gotică superbă cu o înălțime de 40 de metri; Muzeul Satului; Piața Libertății cu a sa arhitectură medievală, clădiri vechi și monumente istorice; Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară; Casa Elisabeta - cea mai veche casă din Baia Mare; Parcul Central - un adevărat spectacol verde, Bastionul Măcelarilor și Piața Izvoarelor.

Dacă ajungeți în Maramureș, nu ezitați să vizitați Baia Mare și, mai ales, să încercați preparate tradiționale gătite după rețete secrete păstrate din strămoși.

Satul Breb


Satul Breb, cunoscut și ca Valea Castorilor, este un sat maramureșean autentic, așezat într-un cadru natural idilic. Brebul este un ținut bogat în tradiții și obiceiuri vii de sute de ani. Rezervă cazare în zonă



O vizită în acest ținut autentic cucerește orice turist, atât prin felul în care este conservat dar și prin frumusețea cadrului natural în care este amplasat. Există case vechi de cel puțin 70 de ani, care au fost transformate în pensiuni, pentru a oferi turiștilor experiențe autentice, așa cum le traiau strămoșii noștri.

Este obligatoriu atunci când vizitați Maramureșul să vă opriți și în Breb, fie și pentru o ședere scurtă. Este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Maramureș.

Booking.com

Mănăstirea Bârsana


Mănăstirea Bârsana este unul din obiectivele turistice de referință din Maramureș. Este situată la 22 km de Sighetul Marmației, pe valea Izei.

Acest obiectiv turistic este faimos datorită bisericii de lemn a mănăstirii, fiind una din cele mai înalte biserici de lemn din România, cu o înălțime de 57m. Rezervă cazare în zonă



Interiorul bisericii are influențe ale stilului baroc și rococo, interiorul bisericii dând impresia unui spațiu plastic inedit prin raport cu tradiția post-bizantină, dominantă până spre sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Acest loc idlic este numit adesea „Muntele Athos al Maramureşului”, iar turiști din toată țara vin aici pentru frumusețea și autenticitatea locului.

Satul Săcel


Săcel este ultima localitate de pe Valea Izei în amonte, într-o zonă muntoasă, oferind un peisaj mirific.

Satul este un centru de ceramică roşie nesmălţuită, cu tradiţie foarte veche. Este singurul centru din țară în care vasele roșii nesmălțuite se lustruiesc cu piatra, având corespondență numai în ceramica neagră din nordul Moldovei. Rezervă cazare în zonă



În acest sat, căsuțele cu pridvor din lemn se întrepătrund cu construcții modernizate. Tot aici se află și cea mai veche moara pe apă aflată în funcțiune. Moara familiei Mecleș este pe partea stângă a drumului principal care străbate comuna Săcel, dinspre Moisei spre Bârsana.

Printre obiectivele turistice din zonă se numără: Atelierul și cuptorul olarului Tănase Burnar, Mori țărănești de apă (unele în conservare), Rezervația mixtă „Peștera și Izbucul Izvorul Albastru al Izei” (100 ha).

Satul Săcel este unul dintre cele mai autentice și tradiționale locuri din Maramureș. Vizitatorii vor găsi în acest loc miraculos o zonă de o bogăție naturală, dar și obiceiuri vechi păstrate încă vii.

Mănăstirea Rohia


Mănăstirea Rohia (numită și Mănăstirea „Sfânta Ana”), este primul ansamblu monahal ortodox ridicat în Ardeal, după Marea Unire din 1918, și se numără printre valoroasele monumente bisericești și de artă religioasă.

Așezată într-un cadru pitoresc, pe coama unui deal, Mănăstirea Rohia constituie locul privilegiat al căutătorilor de liniște, al iubitorilor de frumos artistic și natural. Rezervă cazare în zonă



Aceasta posedă o bogată colecție de icoane și una dintre cele mai mari biblioteci mănăstirești ortodoxe din Transilvania. Este și lăcașul sfânt unde a fost călugărit omul de cultură Nicolae Steinhardt, care a trăit aici ultimii ani din viață.

Povestea din spatele lăcașului de cult, cu o evidentă tușă supranaturală, întregește farmecul locului.

Vă invităm să faceți o plimbare în acest loc miraculos din Maramureș pentru a descoperi nu numai un cadru superb, ci și legende impresionante.

Vișeul de Sus


Vișeu de Sus este un oraș cu statut de stațiune turistică de interes național, fiind situată în depresiunea intramontană a Țării Maramureșului. 

Orașul este traversat de cursul pârâului Vaser, pârâu care şi-a pus amprenta asupra evoluţiei turistice a zonei. Rezervă cazare în zonă



Turiştii ajunşi în Vişeul de Sus pot vizita biserici și mănăstiri, cimitirul evreiesc și cartierul germanilor numit Taptarai, pot admira colecțiile muzeului local sau pot participa la numeroasele evenimente cu caracter cultural sau recreativ pe care oraşul le găzduieşte de-a lungul anului.

În Vișeu de Sus se află și faimoasa Mocaniță, astfel că acest oraș trebuie să fie pe lista voastră cu obiective de vizitat în Maramureș.

Muzeul Țărăncii Române


Se poate spune despre Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești că este ultimul templu al femeii din Maramureș. 

Este locul unde vizitatorii pot afla cum munceau și se gospodăreau femeile și tot aici se pot auzi cele mai fantastice povești, mituri și legende locale maramureșene. Rezervă cazare în zonă



Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești se află într-o casă tradițională veche, construită din lemn între 1720 - 1721. 


În intimitatea căsuței de lemn se păstrează un adevărat tezaur popular,cu numeroase elemente decorative şi de îmbrăcăminte, obiecte specifice obţinerii ţesăturii din cânepă, in şi lână, precum şi alte obiecte casnice şi unelte tradiţionale.

Este un loc primitor, în care pasiunea pentru tradiții se simte de cum pășiți pe poartă. O scurtă oprire aici vă dezvăluie o lume autentică prezentată de ghidul muzeului într-un grai colorat și viu.




Pârtia de schi de la Cavnic


Pârtia de Ski Cavnic este localizată în Staţiunea Cavnic, într-o zonă muntoasă de la poalele Munţilor Gutâi, la o altitudine cuprinsă între aproximativ 550 şi 1050 metri. Rezervă cazare în zonă



Pârtiile de aici sunt împărtite în două piste: Roata şi Icoana. Părtiile se află într-o locație ideală pentru cei care iubesc sporturile de iarnă. Cavnicul oferă 7 părtii skiabile întreținute, instalații de transport pe cablu, și multe alte beneficii.

Locaţia reprezintă o destinaţie de vacanţă ideală pentru împătimiţii sporturilor de iarnă. Daca planuiți să petreceți mai multe zile în Cavnic, există câteva locuri în apropiere care merită vizitate.

Mănăstirea Peri din Săpânța


Mănăstirea Săpânța-Peri a fost înființată în 1997, în imediata vecinătate a localității Săpânța, nu departe de cursul Tisei. 

Cu înălțimea de 78 de metri, biserica Mănăstirii de la Săpânța-Peri este una dintre cele mai înalte biserici de lemn din lume. Rezervă cazare în zonă



Turla bisericii este vizibilă de la 5 km distanță, fiind un reper pentru credincioșii de pe ambele maluri ale Tisei. Impresionantă este scara care duce la paraclis, sculptată dintr-un singur lemn vechi de 300 de ani.

Este un adevărat loc de pelerinaj pentru oameni din întreaga lume și unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Maramureș.

Lacul Albastru 


Lacul Albastru se află în orașul Baia Sprie și este un lac unic în Europa datorită felului în care s-a format și datorită faptului că acesta își schimbă culoarea în funcție de anotimp.

Lacul Albastru se află într-o pădure de gorun pe versantul sudic al Dealului Minei la altitudinea de 530 m și are o suprafață de 0,5 ha. Acesta e  amplasat într-o arie protejată de interes național, într-o rezervație naturală de tip hidro-geologic. Rezervă cazare în zonă



Adâncimea apei e de maxim patru metri, dar legendele spun că ar exista galerii subterane atât de adânci, încât ar comunica direct cu Marea Neagră.

Dacă vă aflați în zonă, faceți o scurtă drumeție și vizitați Lacul Albastru, un obiectic turistic renumit în Maramureș.

Caută cazare în Maramureș





SOURCE AND TAGS