Obiective turistice Călimănești - Top 10 Locuri de vizitat în celebra stațiune balneară

  • 23 noiembrie 2023

locuri de vizitat calimanesti

Ce să vizitezi în Călimănești - Căciulata


Stațiunea Calimanesti Caciulata este situată în județul Vîlcea, pe drumul național către Sibiu.

Este destinația perfectă pentru cei care caută turismul montan, religios, de relaxare sau băile termale! Fiind una dintre cele mai căutate stațiuni pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp.



Îmbinând frumusețea naturală cu bogăția culturală, Călimănești Căciulata te invită să descoperi locuri fascinante și atracții turistice care îți vor încânta simțurile.

De la apele termale la peisajele montane pitorești și mănăstirile pline de istorie, articolul nostru îți va prezenta cele mai frumoase locuri de vizitat în Calimanesti Caciulata

Top 10 locuri de vizitat în Călimănești Căciulata



Mănăstirea Cozia


Situată pe malul drept al râului Olt, Mănăstirea Cozia este locul cel mai vizitat de către turiștii care ajung în Călimănești Căciulata.

Mănăstirea se remarcă ca un important monument de artă religioasă, avându-l ca și ctitor pe venerabilul domnitor Mircea cel Bătrân.




Într-o notă de solemnitate, picturile au fost restaurate în anul 1517, în timpul domniei lui Neagoe Basarab, marcând totodată și construcția fântânii ce poartă numele său.

Impunătoarea Biserică Mare, dedicată Sfintei Treimi, se dezvăluie ca o construcție armonios proporționată, îmbogățită de o ornamentație sofisticată.

Edificiul a fost creat cu măiestrie de către pricepuții meșteri din Moravia, inspirându-se din modelul bisericii sârbești din Crusevaț.

În incinta pronaosului, descoperim mormintele voievodului Mircea și ale monahiei Teofanei, mama lui Mihai Viteazul. 

Aceasta, călugărită după trecerea în neființă a fiului său, s-a stins din viață în anul 1605, lăsând o amprentă plină de semnificație în istoria mănăstirii.


Aleea de cură balneară


O altă atracțtie turistică din Călimănești este "itinerarul de cură balneară" ce leagă localitățile Călimănești și Căciulata printr-o pitorească alee pietonală încadrată în frumusețea pădurii ce poate fi parcursă în aproximativ 40 de minute.





Această alee începe în Călimănești, de la izvorul 7, și se încheie în spatele Hotelului Traian din Căciulata.


Aqua Park Cozia


Dacă ajungi în Călimănești Căciulata nu trebuie să ratezi o vizită la Aqua Park Cozia. 

AquaPark-ul este dotat cu multiple piscine și tobogane adaptate tuturor categoriilor de vârstă - Rezervă cazare la aqua park


 


Acest parc acvatic oferă piscine cu apă termală, atât acoperite, cât și descoperite, rămânând deschis pe tot parcursul anului. 

Un spațiu ideal pentru activități de înot și relaxare acvatică, indiferent de sezon.


Castrul Roman Arutela


O altă atracțtie turistică din Călimănești Căciulata este Castrul Arutela, o fortificație romană cu o istorie bogată, se afla între Păușa și Căciulata și a fost construit în perioada anilor 137-138 d.Hr.




Acest castru a avut un rol esențial în apărarea imperiului roman împotriva invaziilor barbare din nord-estul Daciei. Descoperirile arheologice indică faptul că a fost locuit în mod continuu până în secolul al III-lea d.Hr.

În prezent se menţin urme ale castrului şi termelor romane construite de arcaşii sirieni din armata romană, precum şi o porţiune a vechiului drum roman, pavat cu piatră cioplită.


Poiana lui Căliman


La intrarea în Stațiunea Căciulata se întinde un parc recent amenajat, perfect pentru o plimbare relaxantă cu familia. 

Cunoscut sub numele de „Poiana lui Căliman”, acesta își trage numele de la un conducător de obște din secolul V, Căliman, care obișnuia să-și pască animalele pe această poiană. 





Fascinat de faptul că acestea nu se îmbolnăveau de boala picioarelor, răspândită în acea perioadă, ciobanul s-a spovedit călugărilor de la Mânăstirea Cozia. 

El a declarat că s-a vindecat de „metehnele trupului” prin scăldatul într-un lac din „câmpul lui Căliman”, fiind convins că acest lac posedă „puteri cerești”, deoarece el însuși nu mai suferea de dureri de spate, iar oile rănite s-au vindecat.


Cascada Lotrișor


Cascada Lotrișor, o atracție turistică situată pe Valea Lotrișorului și înconjurată de frumusețea Munților Căpățânii și a Parcului Național Cozia, reprezintă o bijuterie naturală la altitudinea cuprinsă între 485 și 515 metri, oferind o cădere a apei de aproximativ 30 de metri. 





Ceea ce face această cascadă deosebită în România este faptul că a fost creată de mâna omului în anii 1970 – 1971, odată cu reconstrucția drumului forestier și devierea pârâului printr-un tunel săpat în stâncă. 

Pentru a explora această minunată cascadă, poți urca pe o potecă pentru a ajunge deasupra ei, iar în cazul în care nivelul apei este scăzut, ai posibilitatea să explorezi zona și prin tunel.


Mănăstirea Turnu


La poalele muntelui Cozia, în imediata vecinătate a apelor Oltului, se înalță impunătoarea siluetă a Mănăstirii Turnu.

Peisajul înconjurător este presărat cu numeroase sihăstrii și chilii săpate în stâncă de-a lungul culmii Turneanu din masivul Cozia, multe dintre ele rămânând păstrate până în prezent. 





Biserica veche, situată chiar la intrare, a fost construită în anul 1676, înlocuind o biserică anterioară din lemn, și reprezintă o ctitorie a fostului episcop de Râmnic, Varlaam, mitropolitul Țării Românești.

Când ajungi în Călimănești Căciulata planifică o vizită la acest obiectiv turistic impresionant.


Parcul Național Cozia


Dacă ai chef de o drumeție, vizitează Pacrul Național Cozia.

Cu o întindere de aproximativ 17.000 de hectare, Parcul Național Cozia se impune ca una dintre cele mai frumoase și mari rezervații naturale din România, încântând privirile cu pădurile sale de fag, gorun, molid și brad, care acoperă cu grație partea central-sudică a Carpaților Meridionali. 





În cadrul acestui parc, te vei bucura și de o diversitate remarcabilă a vegetației, inclusiv specii aduse din regiuni precum Caucaz, Alpi, Balcani, zonele mediteraneene și chiar regiunile circumpolare ale Europei. 

Unicitatea peisajului este marcată și de prezența mai multor specii de plante rare, precum laleaua pestriță, trandafirul de Cozia și Centaurea stoebe coziensis, care nu pot fi găsite în nicio altă parte a lumii.

Caută cazare în Călimănești Căciulata



SOURCE AND TAGS