TOP 15 cele mai bune locuri de vizitat din județul Vâlcea - sate și peisaje naturale sau lăcașuri de cult deosebite

  • 12 iulie 2022

locuri de vizitat valcea

Ce poți vizita în județul Vâlcea


Vâlcea este unul dintre cele mai vechi și mai frumoase zone locuite din regiunea Țara Românească, un județ renumit și pentru peisaje naturale extrem de frumoase sau lăcașuri de cult deosebite dar și pentru tradițiile oltenești arhitecturale, cu zone unde încă sunt perfect conservate și pot fi vizitate satele frumoase de altădată.

Cine alege ca destinație județul Vâlcea nu va avea timp să se plictiseacă, deoarece această zonă oferă foarte multe obiective turistice


Turiștii pot admira castre romane, cetăți dacice, conace medievale sau sate tradiționale și stațiuni turistice, unde te poți relaxa sau poți opta pentru drumeții.

În zonă se află cea mai înaltă şosea din ţară, salina cu cea mai mare biserică subterană, al doilea Athos, toate aceastea sunt doar o mică parte din comorile ascunse ale județului Vâlcea.

Descoperă în continuare cele mai bune locuri de vizitat în Județul Vâlcea.

Te-ar mai putea interesa:



Top 15 locuri de vizitat în Valcea



Stațiunea Băile Olănești cu satele sale satelit


Statiunea Băile Olăneşti se află la aproximativ 20 km de Rm. Vâlcea și la 2 h de București. 

Ocupă primul loc printre stațiunile balneoclimaterice din România în ceea ce privește numărul de izvoare și varietatea compoziției apelor minerale.

Aşezată la o altitudine de 450 m, este strabătută de o vale pitorească, înconjurată de bogate păduri de foioase. Este staţiunea care te ajută să îți  regăsesti echilibrul interior și starea de sănătate cu ajutorul apelor cu efect terapeutic - Rezervă cazare în zonă


Particularitatea turistică a stațiunii este unicitatea pe plan național a unor tratamente pentru desensibilizarea organismului la bolnavii alergici prin injecții cu apă minerală sulfuroasă izotonă.

Dincolo de hoteluri, spa-uri și centrul stațunii cu superba sa promenadă, se află satele satelit ale Olăneștiului, desprinse parcă din altă lume. Tisa, Cheia, Pietriș, Comanca sunt sate "pitite" după dealuri, care păstrează sălbăticia naturii și prezintă o lume a satului autentică. Unde, pe ulițele lor, poți face drumeții și admira casele oltenești neschimbate din secolul trecut.


Imagine din satul Pietriș, Băile Olănești

Lacurile cu nuferi din Băile Olănești se află aproape de centrul stațiunii. Cele două lacuri de apă dulce adăpostesc nuferi de culoare albă și galbenă, care în condiții normale înfloresc prin luna mai și rezistă până în septembrie sau octombrie.


Salina Ocnele Mari


Salina se află în localitatea Ocnele Mari și se întinde pe o suprafață de aproximativ 10.000 de metri pătrați. Salina Ocnele Mari este amenajată la 226 de metri față de nivelul mării, iar în interiorul salinei microclimatul este constant, temperatura fiind de cca. 13-15º C, iar umiditatea aerului este de aproximativ 50%.

În salină sunt inhalați aerosoli salini cu ajutorul cărora se trateaza diverse afecțiuni, în special afecțiunile respiratorii. 



Un lucru mai puțin știut este că aici se află cel mai mare parc salin din țară, care deține mai multe atracții și zone de agrement. Acesta cuprinde o biserică, un muzeu, restaurant, magazin de suveniruri, cramă, un teren de fotbal, teren de baschet, teren de tenis, masă de biliard, karting adulţi, locuri de joacă pentru copii (minigolf copii, air hockey, karting copii).


De asemenea, locul păstrează urme ale vechii cetăți dacice Buridava și mai multe descoperiri arheologice care datează din vremurile neolitice.

Accesul vizitatorilor este asigurat prin transportul cu microbuze de la suprafaţă până în interiorul salinei.


Muzeul Satului - Bujoreni


Muzeul Satului Vâlcean este un muzeu etnografic în aer liber și cuprinde aproape 80 de construcții arhitecturale și în jur de 12000 de piese muzeistice.

Totul este organizat în aer liber sub forma unui sat cu gospodării specifice zonelor vâlcene, de la școală, biserică, primărie sau han, până la atelierele meșteșugarilor și locuințele țăranilor. De asmemenea, aici poți admira numeroase exemplare de artă populară.



Printre obiective turistice aici, avem: Cula Bujorenilor, Hanul lui Bogdan, școlile din Cacova (Stoenești) din secolul al XX-lea, Biserica de lemn în care încă se oficiază liturghii la marile sărbători, precum și fântâni și porți specifice zonei.


Băile Govora


Stațiunea Băile Govora a fost cândva locul cu cel mai curat aer din Europa, iar oamenii veneau aici să își trateze afecțiuni respiratorii, boli de piele și reumatism. Inclusiv mari personalități ale României veneau aici pentru tratament.

Situată în depresiunea subcarpatică Govora, la aproximativ 20 de km de Rm Vâlcea, stațiunea este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri de fagi, stejari și pini, la o altitudine de 360-380 m - Rezervă cazare în zonă



În stațiune se află câteva puncte de atracție, precum: un parc balnear, proiectat de arhitectul peisagist Emil Pinard, unic prin arhitectura sa specifică începutului secolului al XX – lea, ștrandul Salus, situat la intrarea în stațiunea Băile Govora și beneficiază de un bazin cu apă minerală iodată și un bazin cu apă dulce pentru copii și câteva complexele balneologice moderne. Există și un sanatoriu pentru boli reumatice și respiratorii pentru copii.



Lacul Vidra și Ski Resort Transalpina


Barajul Vidra este amplasat pe râul Lotru, la 30 km amonte de stațiunea Voineasa și reprezintă un important punct de atracție turistică din România, fiind completat și de unul din cele mai performante domenii schiabile din țară.

Vidra este un lac mai sălbatic însă oferă un peisaj superb cu șoseaua ce șerpuiește prin munți, printre pădurile de foioase și conifere - Rezervă cazare în zonă


sursa foto: outdooractive.com

Domeniul schiabil Transalpina se află la aproximativ 34 km de Voineasa și este deservit de o telegondolă care ajunge până la 1800m. De aici urcarea se continuă cu un teleschi până pe Vârful Bora (2000m).

Peisajul este uimitor, iar Lacul Vidra completează perfect cadrul natural.


Stațiunea Călimănești - Căciulata


Stațiunea Călimănești-Căciulata  se află la poalele Carpaților Merdionali pe malul râului Olt, la 18 km de Rm. Vâlcea și este o stațiune balneoclimaterică ce poate fi vizitată tot timpul anului. Stțiunea beneficiază de o climă fără variații mari de temperatură, cu veri răcoroase și ierni relativ blânde - Rezervă cazare în zonă



Stațiunea este indicată în tratamentul bolilor digestive, al bolilor hepatobiliare, boli ale sistemului renal și urinar, tulburări metabolice și nutritionale, în afecțiuni respiratorii, în boli ale sistemului nervos periferic, stări posttraumatismale, boli ginecologice„, boli O.R.L., boli dermatologice, cardiovasculare și de altă natură.

În zonă există mai multe atracții turistice, precum: Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Turnu sau Stânișoara, Aqua Park Cozia din Căciulata sau Aleea de cură balneară (o alee pietonală de 2,3 km, amenajată prin pădure).




Horezu


Orașul Horezu este unul dintre punctele turistice importante din țara noastră. Localitatea se află în centrul depresiunii Horezu și este unoscut ca centru etnografic și ca un vechi centru de ceramică populară.


Din punct de vedere al ocupațiilor tradiționale, Horezu este cunoscut ca zona de practicare a pomiculturii, creșterea animalelor, olăritului, exploatarea și prelucrarea lemnului.



Din punct de vedere turistic, Horezu atrage anual mulți turiști. Principalele atracții ale zonei fiind: Ceramica de Horezu, Mănăstirea Horezu - sit aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO, Cheile Bistriței Vâlcene și Cheile Oltețului, Parcul Național Buila-Vânturarița, Podul Istoric peste Luncavăț.


Conacul lui Maldăr


Domeniul, așezat lângă Horezu, la poalele Măgurei Slătioara din Măldărești, este o veche culă oltenească, ce păstreaza detaliile originale de arhitectură: ziduri groase, exterior văruit în alb maiestuos, turn înalt și mai ales cerdacul cu arcade.

Fiecare din cele 18 camere ale conacului îsi are povestea sa, cu mobilier istoric autentic, scoarțe și covoare tradiționale, lăzi de zestre și pânzeturi scrobite.



Restaurantul domeniului este caracterizat prin rafinament și este un loc unde te poți bucura de vinuri oltenesti și meniuri cu nume de poveste: Prânzul boierului, Cina domniței, sau Dineul dichisit al jupanesei.

Au și o piscină în aer liber, integrată perfect în cadrul natural pentru a oferi o experiență unică în aer liber. 


Mănăstirea Bistrița


Mănăstirea Bistrița se află în satul Bistrița aparținând de comuna Costești din județul Vâlcea, pe valea râului cu același nume. Este o mănăstire ortodoxă, ctitorie a boierilor Craioveşti, datând din jurul anului 1490.

Mănăstirea Bistriţa este vestită şi prin faptul că aici s-a înfiinţat prima tiparniţă din Ţara Românească, unde s-a tipărit de către călugărul Macarie, în 1508, Liturghierul (în limba slavonă), prima carte tipărită pe pământ românesc.



Interiorul impresionează prin catapeteasma din lemn aurit, și mai ales prin pictura originală, realizată de renumitul pictor de biserici Gheorghe Tăttărescu în 1855. În biserica Mănăstirii Bistrița se află o icoană cu două fețe. Realizată din lamele verticale, în funcție de locul din care este privită, icoana reprezintă pe o față pe Iisus Hristos, Maica Domnului și Sf. Ioan Botezătorul, iar pe cealaltă față pe cei Trei Sfinți Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan.

Încastrate în zidurile clopotniței, se pot vedea cele mai valoroase vestigii de piatră de la Bistrița: piatra funerară a banului ctitor Preda Craiovescu, și pisania brâncovenească din 1683 sculptată cu litere chirilice în relief.

Alte pbiective turistice de vizitat la Mănăstirea Bistrița sunt Schitul Păpuşa situat la 500m de mănăstire și Schitul Scăunelul sau Schitul Peri.


Lacul Gâlcescu


Lacul Gâlcescu, denumit uneori Câlcescu, este un lac glaciar situat în Căldarea Câlcescu din Munții Parâng, la o altitudine de 1925 m. Este cel mai mare lac glaciar din masivul Parâng și a fost declarat monument al naturii.

Drumul spre lac începe din Staţiunea Rânca, și trece pe lânga Vârful Păpuşa pe Transalpina şi pe lângă cele două vârfuri Cărbunele şi Mohorul. De aici începe traseul turistic marcat cu bandă roşie, în dreapta este Cărbunele cu o potecă de urcare şi o cruce în vârf şi în stânga un colos rotofei numit Mohorul.



Complexul glaciar se vede perfect de pe creastă, cu un lac mai mic care se varsă în marele Gâlcescu printr-un pârâiaş.

Lângă lac există suficient loc unde poţi pune cortul, de aici având opțiunea de a face excursii de o zi spre Parângul Mare sau spre Cindrel, cele mai înalte vârfuri din grupa Parâng.


Schiturile Pahomie și Pătrunsa


Schitul Pahomie este situat în comuna Bărbătești, la aproximativ 30 km de Râmnicu Vâlcea, sub crestele Munților Căpățânii și este unul dintre cele mai izolate schituri sihăstrești din țara nostră.

Este un lăcaș extrem de frumos, zidit în apropiere de "Izvorul Frumos", construit în stâncă și aflat într-o perfectă uniune cu natura.



Bisericuța fără turlă este impresionantă și te duce imediat cu gândul la meteore. Ceea ce vedem azi este biserica reconstruită în anul 1952, păstrându-se forma originală.


Schitul Pătrunsa este un locaș monahal ortodox de o frumusețe aparte, așezat pe o poiană la adăpostul muntelui, sub Curmătura Builei. Aceasta este o mănăstire de călugări, izolați în munte pentru a fi mai aproape de Dumnezeu, asemenea monahilor de la Muntele Athos.



Distanța dintre cele două schituri se poate parcurge pe jos sau cu mașina (până la un anumit punct), cu plecare de la Schitul Pahomie. Drumul este marcat cu cruce roșie și este în mare parte drum forestier. La un moment dat accesul spre Schitul Pătrunsa se poate face doar pe jos.


Parcul Național Buila - Vânturarița


Parcul Național Buila-Vânturarița este o arie protejată de interes național, situată în Subcarpații Getici, pe teritoriul administrativ al județului Vâlcea. Este cel mai mic parc național din România cu o suprafață de 4.186 hectare.

Aria protejată reprezintă o zonă montană (relief carstic cu vârfuri ascuțite, creste calcaroase, peșteri, cheiuri, văii, păduri, pajiști și fânețe) ce adăpostește o gamă floristică și faunistică variată, specifică Meridionalilor.



Masivul Buila – Vânturarița se intinde de la vest de Cheile Bistriței și până la est de Cheile Olăneștilor (Folea). Creasta Buila – Vânturarița are o lungime de circa 14 km și altitudinea absolută este în Vârful Vanturarița Mare (1885 m).
Principalele varfuri ale masivului sunt: Arnota (1183,7 m), Muntele Cacova (1525,1 m), Muntele Piatra (1643 m), Muntele Albu (1658,9 m), Buila (1848,6 m), stevioara (1847 m), Vânturarița Mare (1885,2 m), Vioreanu (1866 m), Vânturarița Mică (1655 m), Stogu (981 m).

Existentă și numeroase obiective cultural-istorice, precum: mănăstirile Arnota, Bistriţa, Horezu, Frăsinei, schiturile Pătrunsa, Pahomie, Iezer, Bradu, Jgheaburi, bisericile fostelor schituri 44 Izvoare, Păpuşa, Peri, bisericile rupestre din Peştera Liliecilor, bisericile din localităţile din zonă, precum şi tradiţiile, obiceiurile şi arhitectura tradiţională din satele de la poalele muntelui. 


Mănăstirea Arnota


Mănăstirea Arnota este un lăcaș de cult ortodox situată în satul Bistrița (comuna Costești) din județul Vâlcea.

Monumentul, neobișnuit de modest pentru o necropolă domnească, poate fi considerat unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice și de artă religioasă din țară.



Mănăstirea Arnota păstrează între zidurile sale mormântul lui Matei Basarab Vodă, evocând trăsăturile parcă întipărite în piatră ale acestuia.

Biserica mănăstirii este o construcție mică cu pereți și turlele înfrumusețate cu ornamente din caramidă aparentă. Naosul este despărțit de pronaos printr-un zid care lasă pentru circulație o deschidere de mărimea unei uși.

Pictura Mănăstirii Arnota este păstrată în forma ei originală care aparține lui Stroe din Targoviste (anul 1644) și prezintă trăsăturile caracteristice picturii de la sfarsitul secolului al XVII-lea: expresivitatea chipurilor sobre și concentrate, conturarea siluetelor prin câteva tușe de culoare.


Muzeul Trovanților


Muzeul Trovanților este o arie protejată de interes național, situat în județul Vâlcea, comuna Costești. Are o suprafață de 1,10 hectare și reprezintă un muzeu geologic în aer liber, o zonă cu mici denivelări aflată la baza unei cariere de nisip, unde se găsesc mai multe formațiuni geologice, cu forme neregulate cunoscute sub denumirea de trovanți.



Trovanti pot fi întâlniți în mai multe zone din România, însă cei de la Costești impresionează prin diversitatea formelor. Trovanții de aici, din Costești, uimesc și prin dimensiunea lor, găsindu-se trovanți de la doi – trei centimetri până la aproximativ cinci metri. 


Râmnicu Vâlcea și piramidele de la Goranu


Municipiul Râmnicu Vâlcea se află așezat pe partea dreaptă a râului Olt și este este capitala județului Vâlcea.

Este un oraș frumos aranjat, cu multe zone verzi, piața centrală a orașului este pietonală, cu fântână arteziană. În Rm Vâlcea se află și câteva clădiri vechi cu elemente arhitecturale frumoase.

Obiectivele turistice din oraș sunt: Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, casa memorială Anton Pann, Parcul Zăvoi și Parcul Mircea cel Bătrân, Grădina Zoologică, Biserica-Schit de pe dealul Cetăția sau Parcul de Agrement din Ostroveni.



Piramidele de pământ din Valea Stăncioiului mai poartă denumirea de Piramidele de la Goranu și constituie unul dintre monumentele naturii cele mai cunoscute și spectaculoase ale județului Vâlcea.

Acestea au fost declarate rezervație naturală geologică și arie protejată prin lege în anul 2000, fiind întinsă pe un teritoriu ce măsoară 12 hectare.



Formațiunile sunt formate din nisip, roci sedimentare, argilă și pietriș, înălțându-se până la 80 de metri și căpătând nuanțe de culori de la gri până la roșiatic. Așadar, nu rata acest obiectiv atunci cînd plănuiești o vizită în județul Vâlcea.


SOURCE AND TAGS