Top 15 cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina ce nu trebuie ratate

  • 9 aprilie 2021

locuri de vizitat bucovina

Ce să vizitezi în Bucovina


Cauti locuri de vizitat in Bucovina? 
Am găsit 15 cele mai frumoase atracții turistice în Bucovina

Ținutul Bucovinei este unul dintre locurile din țară în care se mai păstrează tradiții și printre cele mai atractive şi frecventate zone turistice de pe harta României. 

Istoria, peisajele naturale și mâncărurile autentice te poartă într-o călătorie de vis.


Numită și „Țara codrilor de fag”, Bucovina este înzestrată cu peisajele naturale spectaculoase  cum ar fi Munții Rarăului și dealurile împădurite ce o înconjoară.

O plimbare cu Mocănița, vizitarea mănăstirilor unice în lume și a altor obiective turistice sunt ingredientele perfecte pentru a vă bucura de un concediu plin de autenticitate, culoare și locuri cu povești impresionante.




Am creat acest articol în care vă prezentăm 15 cele frumoase locuri de vizitat din Bucovina.

Locuri de vizitat în Bucovina


Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei este o cetate medievală localizată pe un pinten terminal al unui platou aflat la o înălțime de 70 m față de lunca Sucevei, de unde se poate vedea întreaga vale a Sucevei. 

Construită la sfârşitul secolului al XIV-lea, a fost principala reședință a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani. 



Cetatea de Scaun a Sucevei a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004. Începând cu anul 2006, în luna august a fiecarui an, la Cetatea de Scaun a Sucevei se desfășoară Festivalul de Arta Medievală “Ștefan cel Mare”.

Cetatea oferă multe surprize vizitorilor: seara se pornește iluminatul nocturn, iar vizitatorii sunt invitați să participe la un spectacol de lumini și sunete unic în România.

Muzeul Satului Bucovinean

Muzeul Satului Bucovinean este un muzeu în aer liber din municipiul Suceava înființat în anii '70 și în prezent dispune de un număr de peste 30 de obiective: case tradiționale din lemn, anexe gospodărești, instalații tehnice populare, ateliere meșteșugărești, construcții comunitare - Rezervă cazare în Bucovina



Alături de gospodăriile formate din case și anexe, amplasate de-a lungul ulițelor, în vatra satului, ca centru polarizator al vieții comunității, se regăsesc biserica și clopotnița Vama, crâșma Șaru Dornei și școala Securiceni.

Este organizat în imediata apropiere a Cetății de Scaun din Suceava, și este dispus pe o suprafață de circa 6 hectare. Terenul pe care se află muzeul este străbătut de un pârâu pe valea căruia a fost amenajat un iaz care să permită funcționarea anumitor instalații din cadrul construcțiilor prezentate.

Vatra Dornei

Vatra Dornei este un municipiu în județul Suceava,  cunoscut încă din secolul al XIX-lea, ca stațiune balneară și pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Supranumită și "Perla Bucovinei", este situată la o altitudine de 802m în Depresiunea Dornelor. Este înconjurată de o serie de munți joși și mijlocii, iar un aspect deosebit de important este dat de prezența izvoarelor minerale, care impun o notă specifică zonei Țării Dornelor. 



Abundența izvoarelor minerale, frumusetea peisajului, aerul ozonat, climatul submontan simulator și  ospitalitatea dornenilor fac ca stațiunea să fie renumită atât în țară cât și peste hotare.

Mănăstirea Voroneț

Mănăstirea Voroneț, supranumită „Capela Sixtină a Estului”, este un complex monahal medieval construit în satul Voroneț, la 36 km de municipiul Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului și constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare - Rezervă cazare în Bucovina



Biserica pictată a mănăstirii este înscrisă pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial și este renumită pentru culoarea minunată, care provine dintr-o rețetă secretă care are la bază un mineral numit azurit. Este cea mai rezistentă culoare și a făcut față secolelor ce au trecut peste ea și intemperiilor.

La Mânăstirea Voroneț se găsesc două dintre cele mai vechi manuscrise românești – Codicele Vorornețean și Psaltirea Voronețeană.


Satul Ciocănești

Aflat în inima Bucovinei, satul Ciocănești este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din România.  Se află la 26 de kilometri de Vatra Dornei și la 35 de kilometri de Câmpulung Moldovenesc. 

Satul Ciocănești este un adevarat muzeu în aer liber, datorită caselor cu pereții pictați cu motive tradiționale specifice Bucovinei, fiecare locuință fiind mai frumoasă ca cealaltă.



De asemenea, în comună mai există și un muzeu al ouălor încondeiate, care reunește peste 1800 de exponate și un muzeu etnografic, unde pot fi admirate straie populare, războaie de țesut și țesături vechi de sute de ani.

Mocanița Huțulca

Dacă ajungeți în Bucovina, nu trebuie să ratați o călătorie inedită cu Mocănița de la Moldovița – Huțulca.

Vechiul trenuleț cu abur te poartă într-o incursiune în trecut, prin satele cu case pitoresti, inșirate de-a lungul râului Moldovița. Pe toate dealurile se pot admira fânare și oboroane.



Calea ferata cu de la Moldovița a fost construită de un proprietar de gater din Munchen, Louis Ortieb, și dată în folosință în anul 1888 pentru transport de masă lemnoasă de la pădure la gater, și a fost folosită în acest scop până în anul 2001. În prezent, linia are 10,5 kilometri iar călătoria durează 30 minute până la Argel, punctul final.




Mănăstirea Dragomirna

Mănăstirea Dragomirna este un complex mănăstiresc fortificat, construit în perioada 1602-1609 în satul Mitocu Dragomirnei, situată în apropierea pădurii Dragomirna, la o distanță de 12 km de orașul Suceava.

Mănăstirea Dragomirna se înalţă ca un arbore în timp, între ziduri de cetate. Acest lăcaş de închinare, prin vechimea sa, prin originalitatea stilului, prin eleganţa şi soliditatea formei, prin pitoresc, trezeşte admiraţia fiecărui vizitator.



În mai 2014, Mănăstirea Dragomirna a câştigat două premii europene pentru restaurarea spectaculoaselor fresce medievale, la Viena fiindu-i acordate marele premiu pentru conservarea patrimoniului cultural atribuit de Uniunea Europeană şi de mişcarea Europa Nostra, precum şi premiul publicului.

Mina de sare Cacica

Salina Cacica este o exploatare minieră a sării aflată în localitatea Cacica, Județul Suceava și reprezintă un obiectiv turistic deosebit prin vechime, simplitate şi spaţii generoase. 

Galeriile sunt săpate manual, având profil dreptunghiular, nesusținute și nearmate, cu o lățime minimă de circa 1 m. Intrarea în mină se face pe 192 de trepte vechi de brad aflate de la începutul exploatării, mineralizate de saramura ce a pătruns în lemn, dispuse în spirală - Rezervă cazare în Bucovina



În interior se poate vizita: Lacul Sărat –un lac artificial săpat manual de mineri la o adancime de 35 metri; Sala de dans aflată la adancimea de 37 metri, are dimensiuni relativ mari: 24x12x12 metri, iar la capete are 3 balcoane săpate în sare; Muzeul sării - se află în clădirea administrației și deține unelte, hărți, fotografii, diverse minerale, cultură arheologică; Capela ortodoxă; Grota piticilor.

Cheile Moara Dracului

Situate la poalele nord-estice ale Rarăului, Cheile Moara Dracului sunt cele mai frumoase și mai pitorești chei din întreaga zonă, făcând parte dintr-o rezervație naturală de un deosebit interes geologic, floristic, faunistic și peisagistic.

Cheile Moara Dracului pot fi vizitate ca obiectiv de sine stătător sau pot fi străbătute pentru a ajunge în creasta Munților Rarău.Acestea  ating o lungime de 60-70 m şi o lăţime medie de 4-5 m.



Flora este bogată, alcătuită în principal din molid, brad, mesteacăn, plop tremurător, diverse sălcii, plante ierbacee (floarea de colţ, urechelniţa, smeoaia, clopoţeii, vuîturica, usturoiul sălbatic de munte, feriguţa. 

Fauna s-a mentinut bogata si variata contribuind din plin la frumusetea  peisajului. Aici se pot întâlni cerbul,  ursul, cocosul de munte, iar dintre feline, zona adapostește o specie frumoasă – râsul. 

Comuna Pojorâta

Comuna Pojorâta este una din cele mai noi stațiuni turistice de interes local din România și este situată pe cursul superior al râului Moldova, la o distanță de 8 kilometri de orașul Câmpulung Moldovenesc și la 68 kilometri de orașul Suceava.

Varietatea formelor de relief constituie nota unui pitoresc deosebit de atrăgător, Pojorâta ocupând o zonă cuprinsă între obcinile bucovinene (Feredeu, Mestecăniș, Arseneasa) și culmile Giumalăului și Rarăului - Rezervă cazare în Bucovina



Zona comunei Pojorâta deţine un potenţial turistic cu adevărat extraordinar, necesar pentru acţiuni cu caracter turistic şi anume, monumente, un peisaj mirific, zone de agrement, trasee turistice, trasee montane. 

Astfel, teritoriul montan din apropierea acestei comune oferă posibilităţi reale pentru practicarea turismului și drumeţii 

Centrul de ceramică de la Marginea

Prin natura amplasării geografice, comuna Marginea este înconjurată de păduri, dispune de un sol argilos și este străbătută de apa râului Sucevița. Ceramica neagră de Marginea este deja o marcă binecunoscută în întreaga lume. Un alt centru de ceramica neagră se găsește în America de Sud și în statul Mexic.



Centrul de ceramică neagră de la Marginea este aproape de mănăstirea Sucevița. Localitatea Marginea îl moștenește de vreo 300 de ani. Formele vaselor, de asemenea sunt străvechi, oale mari, străchini, ulcele și ulcioare, platouri, obiecte de decor. Obiectele prin frecarea cu cremenele capătă un luciu cenușiu-metalic.

Fie că îți cumperi ca suvenir un vas de ceramică neagră, sau vizitezi muzeul ori iei o masă tradițională în restaurantul de lângă, alegerea acestui obiectiv se va dovedi a fi una potrivită pentru a completa concediul în frumoasa Bucovina. 

Mănăstirea Sucevița

Mănăstirea Suceviţa reprezintă un monument istoric important al ţării noastre, situată în satul Suceviţa, la sud-vest de Rădăuţi.

Monumentul este ctitorie comună a familiilor Movileștilor, construit în stilul arhitecturii moldovenești - îmbinare de elemente de artă bizantină și gotică, la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici de lemn din Moldova - Rezervă cazare în Bucovina



Incinta mănăstirii este un patrulater cu laturile de 100 și 104 metri, înconjurat de ziduri înalte de 6 metri și groase de 3 metri, prevăzute cu contraforturi, metereze, drum de strajă, patru turnuri de colț și unul cu paraclis peste gangul intrării - stema Moldovei.

Mănăstirea Sucevița a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015.

Tinovul Mare

Este cea mai mare rezervație naturală de turbă din România, aflată la poalele Călimanilor, în Depresiunea Dornelor și se întinde pe o suprafață mai mare de 600 ha. Având peste 800 m altitudine, se prezintă ca o depresiune suspendată.

Rezervaţia este caracterizată printr-un mozaic de elemente specifice, aparţinând pe de o parte ariei vulcanice şi flişului transcarpatic, iar pe de altă parte ariei de cristalin şi flişului extracarpatic.



Un pod de lemn lung de 1 km traversează pădurea, șerpuind printre pini, mușchi, ferigă și tufe de merișoare. Din loc în loc întâlnești panouri cu poze și informații care te pun la curent cu fauna și flora specifică.

Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna este un lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești. A fost supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc” de către Mihai Eminescu, în 1871. 



Mănăstirea se află la 33 km nord-vest de orașul Rădăuți, în județul Suceava. Ansamblul mănăstiresc cuprinde: biserica – amplasată central, turnul de poartă (de acces), turnul clopotniță, chilii, paraclis, muzeu, turn tezaur, casa domnească, zidul de fortificație care împrejmuiește incinta.

Mănăstirea Probota


Mănăstirea Probota este o mănăstire ortodoxă, construită în anul 1530 în satul Probota. Aceata a îndeplinit rolul de necropolă domnească a Moldovei, aici aflându-se mormintele domnitorilor Petru Rareș și Ștefan Rareș, al Doamnei Elena Rareș și ai altor membri ai familiei domnitoare a Moldovei.

Inclusă în lista de patrimoniu mondial UNESCO, mănăstirea se bucură de o frumusețe aparte, fiind formată din mai multe obiective: Ruinele caselor domnești, Clisiarnița, Ruinele clădirilor din incintă, Biserica Sfântul Nicolae, Turnurile de colț și zidul de incintă - Rezervă cazare în Bucovina



Biserica Sfântul Nicolae este o bijuterie a arhitecturii din perioada medievală, cu o multitudine de forme și elemente executate cu o pricepere deosebită.

Mănăstirea posedă 25 de hectare de teren arabil, gradină de zarzavat, 3 hectare de livadă, păsări și alte animale pentru necesarul zilnic.




SOURCE AND TAGS