Am găsit 15 locuri neștiute din Transilvania, ireal de frumoase, unde trebuie să ajungi măcar o dată în viață

  • 16 februarie 2021

Top 15 obiective turistice de vizitat in Transilvania ce nu trebuie ratate

Transilvania este una dintre principalele destinații turistice din România, fiind considerată un tărâm plin de mister, legende străvechi şi castele medievale. 

Este o regiune cu adevărat frumoasă, cu un cadru natural de invidiat și sate montane care oferă o atmosferă pitorească. 




Vă invităm să descoperiţi 15 locuri deosebite din Transilvania pentru o experiență autentică.

Locuri și atracții turistice în Transilvania



Satul Biertan


Acest sat face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal, atestat documentar în 1283, într-un document alături de localitățile Mediaș și Moșna - Rezervă cazare în zonă

Este situat în judetul Sibiu, la doar 20 de kilometri depărtare de Sighișoara și este o destinație turistică care merită vizitată.



În inima satului există o biserică fortificată de secol XV înconjurată de dealuri, contruită sub forma unei biserici-hală în stil gotic târziu. Aceasta şi-a păstrat aspectul până în zilele noastre.



Una dintre cele mai interesante clădiri ale întregului complex este camera de divorț sau ”închisoarea matrimonială”, un loc în care cuplurile care voiau să divorțeze erau forțate să petreacă câteva săptămâni împreună, împărțind tot timpul doar o cameră, un scaun, un set de veselă și un pat.

Booking.com


Lacul Colibița


Este un lac artificial de acumulare din Munții Călimani, județul Bistrița-Năsăud,  cu o suprafață de 270 ha și lungimea de 13 km, fiind situat la o altitudine de 900m. 

Pe malurile lacului se află stațiunea turistică Colibița, care se bucură de o amplasare impresionantă: între munții Călimani şi Bârgău - Rezervă cazare în zonă



Se spune că pe fundul lacului ar exista o parte din casele scufundate, inclusiv vechea biserică din Colibiţa şi atunci când scade nivelul apei, se poate vedea crucea bisericii.


Zona oferă numeroase posibilități de destindere pentru iubitorii muntelui, în orice anotimp: excursii, drumeții, plimbări cu sania etc.

Booking.com

Satul Viscri


Viscri este un sat în comuna Bunești din județul Brașov și se numără printre cele mai vizitate sate din România. 

Viscri este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO și este unul dintre cele șapte sate cu biserici fortificate intrate în această lista cu locuri protejate - Rezervă cazare în zonă



Biserica Fortificată, ridicată în timpul secolului al XIII-lea, este împrejmuită de o cetate ce are în componență ziduri de apărare, două bastioane și două turnuri. 



Pe lângă biserica în sine, puteți urca și în turn, de unde se poate admira satul de la înălțime.

Booking.com





Rimetea și Cetatea Colțești


Comuna Rimetea (sau Torockó), aflată în judeţul Alba, la graniţa cu judeţul Cluj, este prima localitate rurală din România distinsă cu premiul ”Europa Nostră” al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Istorie, arhitectură rurală și peisaje mirifice se regăsesc în acest sat de la poalele Munților Trascău.




Chiar de la intrarea în sat se pot admira casele albe cu ferestre verzi de lemn, neschimbate de câteva secole. La marginea satului Rimetea există o moară de apă, despre care se spune că este cea mai veche din zona (1752), și o biserică unitariană, amplasată chiar în centrul satului - Rezervă cazare în zonă




Cetatea Coltesti cunoscută şi sub numele de Cetatea Trascăului se află la cca 5 km de Rimetea și este amplasată strategic pe o stâncă, având o vizibilitate a întregii regiuni: în partea de est se află masivul calcaros Colţii Trascăului şi Piatra Secuiului, în vestul cetăţii sunt versanţii Dealului Băieşilor, iar în sud se deschid Cheile Aiudului.

Booking.com


Castelul Kalnoky


Castelul contelui Kálnoky de la Micloșoara a fost construit în anul 1500, având inițial destinația de conac de vânătoare al familiei - Rezervă cazare în zonă

Astăzi, aici este amenajat Muzeul Vieții Transilvănene, care  ocupă întregul parter al fostului conac de vânătoare.




Una dintre cele mai frumoase săli ale muzeului este „Casa doamnei”, o sală cu obiecte delicate, sticlărie, un colț amenajat pentru broderie și citit. „Casa stâpănului”, prin contrast, prezintă arme din luptele cu turcii, covoare turcești.


Atmosfera unei bucătării de castel de secol XVIII este redată în pivnița castelului, acum spațiu pentru mese festive.




În jurul castelului de la Micloșoara există câteva căsuțe în care vă puteți caza și experimenta tradițiile si obiceiurile locale. 


Gradina Botanică din Jibou


Grădina Botanică din Jibou, județul Sălaj, a fost înființată în anul 1968 din inițiativa profesorului Vasile Fati. Ea ocupă spațiul parcului de agrement al castelului medieval care a fost reședința familiei Wesselényi. 



Aceasta reprezintă un punct de atracție pentru mulți vizitatori din țară și de peste hotare.

Serele botanice adăpostesc colecții variate și valoroase de plante tropicale, subtropicale și mediteraneene. Grădina mai dispune de un pavilion înalt pentru colecția de palmieri.




Castelul Bethlen – Haller


Castelul Bethlen Haller este situat în comuna Cetatea de Baltă, județul Alba și datează de la sfârșitul sec. al XVI-lea – prima jumătate a sec. al XVII-lea. 

Construit în stil renascentist, castelul a fost ridicat după modelul celor mai frumoase castele de pe Valea Loarei. Influențele franțuzești ale acelor vremuri, rafinamentul și farmecul aparte pun castelul transilvanean pe lista celor mai frumoase castele de la noi din țară.



Istoria castelului este una destul de încâlcită, de-a lungul timpului, castelul trecând prin numeroase transformări: construcția actualei clădiri a fost finalizată în anul 1624, iar între anii 1769-1773, castelul a fost reamenajat în stil baroc.

În prezent, castelul păstrează atât principalele elemente arhitecturale renascentiste, cât şi o parte dintre cele baroce.


Satul Saschiz 


Aflat la poalele unor dealuri împădurite din județul Mureș, satul Saschiz abundă de istorie, cultură și traditie mureșeană. A fost atestat documentar din anii 1308-1310 - Rezervă cazare în zonă




Aici se poate vizita Cetatea Țărănească din Saschiz, ridicată pe ruinele unei foste fortificații romane, într-o poziție stategică importanta: pentru a păzi drumul care lega Rupea de Sighișoara. În partea de est a cetății acum se mai pot vedea doar o parte din fostele fundații ale zidurilor de apărare.




Biserica Fortificată Saschiz este principala atracție a localității, fiind aflată sub protecția Patrimoniului Mondial. Construită în 1493 pe locul unei mai vechi bazilici romane, biserica a fost ridicată în onoarea Regelui Ștedan I al Ungariei.


Coloanele de Bazalt și Vulcanul de la Racoș


Localitatea Racoș se află cam la o oră de Brașov ( 68 km) și are în imediata apropiere un monument al naturii, Coloanele de bazalt, ce alcătuiesc o arie protejată de interes național cu o suprafață de 1,10 ha.




Acestea reprezintă masive columnare de bazalt, cu o geologie caracterizată prin prezența scurgerilor de lavă. Au o lungime de 30 de metri și o înălțime de până la 15 metri și sunt structurate pe 3 faze eruptive.





În apropiere se află și vulcanul stins, într-o zonă cu o vegetație mai săracă, roșiatică. În trecut, pe aceste locuri se exploata zgura vulcanică. Acum nu se mai exploateaza deoarece a fost declarată zonă protejată și rezervație (Geoparcul Perşani).


Biserica fortificată Alma Vii


Satul Alma Vii se află în comuna Moșna, județul Sibiu și este situat într-un cadru natural spectaculos, atrăgând vizitatorii atât prin frumuseţea naturii, cât şi prin arhitectura tradiţională, care s-a păstrat aproape intactă de-a lungul secolelor.




Biserica evanghelică fortificată din Alma Vii este un ansamblu de monumente istorice și este situată pe panta unui deal care domină comuna.


Biserica este înconjurată de patru turnuri defensive, care simbolizează cele patru puncte cardinale.


Lacul Cinciș - Hunedoara


Lacul Cinciş este cunoscut și ca Marea hunedorenilor, fiind pe lista celor mai mari lacuri de acumulare din Transilvania. Se află în Munții Poiana Ruscă, la o distanță de numai 6 kilometri de municipiul Hunedoara. 

Pe partea stângă a lacului se află o mulțime de locuri de belvedere, de unde se poate admira lacul în toată splendoarea lui.



Malul drept este accesibil doar pe potecă, și oferă o plimbare perfectă pentru turiștii care doresc mai multă liniște atunci când aleg să se bucure de soare și apă la Cinciș.


Satul Prejmer


Este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Brașov. Este celebru în toatã lumea prin biserica fortificatã inclusã în patrimoniul mondial UNESCO - Rezervă cazare în zonă



Complexul bisericii fortificate din Prejmer este fãrã îndoialã o mãrturie de necontestat a tradiţiei saşilor transilvãneni, fiind cea mai întinsã şi impunãtoare bisericã fortificatã din sud-estul Europei.


Cetatea țărănească din Câlnic


Cetatea Câlnic – Kelling în germană – este situată la numai trei kilometri de autostrada dintre Sebeş şi Sibiu, în mijlocul unui sat amplasat fermecător în Podişul Secaşelor. 

Este unul dintre monumentele de arhitectură cele mai interesante din România. Specificitatea locului constă în combinația dintre reședinta nobiliară și fortificația comunității sătești libere.



Cetatea Câlnic este utilizată în prezent ca centru cultural unde au loc expoziții, prezentări de film documentar sau de artă, numeroase simpozioane, conferințe și concerte de muzică clasică. 

Este singurul monument transilvănean inclus în Patrimoniul UNESCO care nu s-a ridicat în jurul unei biserici.


Rezervația de zimbri Silvuț


Rezervația Hațeg-Slivuț este o subunitate a Direcției Silvice Hunedoara, aflată la 3 km de oraşul Hațeg. 

Este prima locaţie de pe teritoriul României în care a fost reintrodus zimbrul european (Bison bonasus), dispărut din fauna ţării după anul 1852.



Zimbrii născuți în România au primit nume care încep cu RO - Romina, Roxana, Romanița, Romeo etc. 

O parte însemnată dintre zimbrii născuţi la Haţeg au luat drumul altor zone din România (Vânători - Neamţ, Bucşani - Dâmboviţa şi Trivale - Piteşti), unde s-au constituit rezervaţii asemănătoare.


Șinca Veche


Complexul monahal de la Șinca Veche se află la 45 de km de Brașov și 22 Km de Făgăraș și se înscrie în lista celor mai vechi monumente feudale românești. 



Istoricii spun că mănăstirea din stâncă a fost săpată în perioada 1700, atunci când s-a început persecutarea creștinilor ortodocși din Transilvania.


Șinca Veche era o localitate de graniță, iar oamenii erau obligați să treacă la Biserica Română Unită cu Roma, din ordinul împărătesei Maria Terezia.



Creștinii spun că aici este locul în care se împlinesc dorințele, alții o denumesc "Templul Ursitelor".





SOURCE AND TAGS