Top 15 locuri de vizitat in Croația, mai puțin cunoscute, unde trebuie să ajungi

  • 11 decembrie 2020

Locuri de vizitat Croatia

Locuri de vizitat Croația


Vacantele sunt un mod ideal de a descoperi locuri noi, culturi şi obiceiuri diferite sau experienţe culinare deosebite. 

Cu toţii am auzit de splendidul oraş fortăreaţă, Dubrovnik sau de vibrantul oraş Zagreb. 

Propunerea noastră pentru o vacanţă în Croaţia include o serie de oraşe mai puţin cunoscute, dar la fel de frumoase ca cele două menţionate mai sus.


Vezi și



În acest articol îţi propunem să experimentezi toate aceste lucruri vizitând o destinaţie spectaculoasă. Te invităm să descoperi.

Top 15 cele mai frumoae locuri din Croația



1. Zadar

Zadar este un oraş situat în partea de nord a Dalmaţiei fiind înconjurat de numeroase parcuri naţionale. Oraşul este ca un muzeu în aer liber cu străzi vii și alei înguste, un oraș cu istorie excepțională și un bogat patrimoniu cultural.

Zadar este vecin cu insulele Ugljan şi Pasman, fiind separat de acestea de strâmtoarea îngustă Zadar - Rezervă cazare în zonă



Poarta continentală (Kopnena vrata în limba croată) a fost utilizată ca intrare principală în Orașul Vechi. Aproape de aceasta se află Turnul Căpitanului (Kapetanova kula), pe care se poate urca pentru a admira priveliştea minunată.

Cealaltă poartă este Poarta Portului (Lucka vrata) spre nord, iar Kalelarga (denumirea oficială Siroka ulica) este principala „stradă” care traversează orașul vechi din Zadar și are o serie de cafenele, magazine și multe altele.

2. Rovinj


Orașul Rovinj cu o vechime de peste 15 secole construit în stil renascentist, gotic, neoclasic, este unul dintre cele mai frumoase orăşele de pe coasta Istriei. 

În Oraşul Vechi, aflat pe o peninsulă în formă de ou ce se întinde de-a lungul a 2 km, se află cele mai importante atracţii ale oraşului, inclusiv Catedrala Sf. Euphemia, o capodoperă barocă.


Arcul Balbi, un monument ce datează din anul 1679 se remarcă datorită elementelor de decor interesante: două sculpturi reprezentând un cap de turc şi un cap de veneţian - Rezervă cazare în zonă



Piaţa Oraşului Vechi este una dintre cele mai frumoase pieţe croate, fiind înrămată de case baroce, un turn cu ceas şi o fântână.

Micile galerii în strada Grisija, exemplu viu de stradă tipică pentru orașul Rovinj, vor face să păstrați amintirea orașului Rovinj ca o viziune consacrată în artă.


Rovinj păstrează şi astăzi un spirit puternic al pescuitului prin faptul că pe ţărm, chiar în centrul oraşului Rovinj putem vedea şi astăzi numeroase vapoare şi vaporaşe pescăreşti.



3. Split 


Split este al doilea oraș ca mărime al Croației și  unul dintre cele mai vibrante orașe portuare din Marea Adriatică, situat între munți și mare.

În faţa oraşului Split se întinde canalul Brački, iar în spatele său se ridică munţii Kozjak şi Mosor cu vedere asupra insulelor Brač, Hvar, Paklenjake, Šolta, Korčula, toate insulele dalmatine cunoscute. 

Split este o destinatie turistica populara printre romani, si mai mereu aflat in topul preferintelor turistilor de pretutindeni. Este un oras istoric remarcabil, ce povesteste despre intelepciunea grecilor, ingeniozitatea romanilor, si cultura bizantinilor, venetienilor, austriecilor si italienilor, care s-au perindat prin aceste locuri - Rezervă cazare în zonă



Gazduieste Palatul lui Diocletian, un sit UNESCO ce ocupa o suprafat de 3 hectare si reprezinta cel mai valoros exemplu al arhitecturii romane, de pe coasta estica a Marii Adriatice.




4. Omiš


Omiš este un orăşel pitoresc cu atmosferă mediteraneană adevărată situat la gura de vărsare a râului Cetina. Omis se afla în centrul Dalmației, între două centre turistice foarte importante, Split şi Makarska.

În secolele al XIII-lea și al XIV-lea, Omiš era casa piratilor (Omiški gusari), care foloseau acolo bărci rapide Sagittae (Săgeata) pentru a atașa nave comerciale la gura râului.




Portul maritim Omiš oferă aventuri de neuitat şi distracţie de vis practicând sau experimentând sporturi ca raftingul sau kayaking pe apele albe ale râului Cetina. 

5. Mali Losinj


Mali Lošinj, cel mai mare oraș de pe insula Lošinj, este unul uimitor, amplasat în vârful unui port natural lung și înconjurat de case mediteraneene grațioase. Oraşul este o adevărată perlă a turismului din Croația.


Împreună cu frumusețile naturale, patrimoniul cultural pe care îl reprezintă Mali Lošinj este o adevărată plăcere pentru ochi. Frumosul amestec de clădiri sacre, construcții tradiționale de coastă și arhitectura tipică pentru porturi mediteraneene conferă acestei localități insulare un aer deosebit.





Mali Lošinj evocă la fiecare pas glorioasa sa istorie de construcții navale și maritimă, a cărei martori sunt vechiul port orășean și bisericuța votivă Annunziata din golful Čikat, a cărei pereți sunt decorați de picturi cu veliere.


Cel mai interesant monument cultural este statuia veche de bronz Apoxiomen. Microclimatul specific a transformat oraşul Mali Lošinj într-o stațiune balneară deosebită cu un efect benefic asupra minții și corpului.

6. Trogir


Trogir este un oraş istoric, port pe coasta Adriaticii, în Split-Dalmaţia. Este complexul romano-gotic cel mai bine conservat nu numai în Marea Adriatică, ci în toată Europa Centrală. Centrul istoric medieval al oraşului, înconjurat de ziduri, cuprinde un castel cu turn şi o serie de locuinţe, biserici şi palate din perioadele romană, gotică, renascentistă şi barocă, multe din secolul al 13-lea.Rezervă cazare în zonă



Cea mai grandioasă construcţie din Trogir este biserica Sf. Lawrence (St Lovro), al cărui portal principal este o capodoperă realizată de Radovan, cel mai semnificativ artist în stil romano-gotic din Croația.

Se pot vizita poarta oraşului, zidurile oraşului, cetatea Kamerlengo, palatul Ducelui si palatul Cipiko. 


7. Motovun


Motovun (Montona în italiană) este un orășel captivant, cocoțat pe un deal de 277 m în valea râului Mirna. Acest oraș este unul dintre simbolurile caracteristice ale interiorului istrian. 

Clopotnița romanic-gotică cu o coroană crenulată din secolul al XIII-lea, aflată lângă biserica parohială Sf. Ștefan din secolul al XVII-lea, domină nucleul istoric al orașului. În piața centrală se află Palatul Municipal romanic, cea mai mare clădire seculară din Istria din acea perioadă, înconjurată de multe alte clădiri istorice.



Cadrul este uimitor și o mare parte din atracția sa se află în priveliștile pierdute în timp asupra văii înverzite.

În interiorul zidurilor, un grup atmosferic de clădiri romanice și gotice găzduiește o mulțime de studiouri de artiști, restaurante și magazine orientate spre turism. 

Principala faimă a orasului Motovun este popularul său festival de film, care are loc în fiecare vară.

8. Cavtat


Oraşul port, situat între două peninsule, este centrul cultural al litoralului de sud din Croaţia. Este un mic orăşel ce abundă de verdeaţă, străduţe romantice şi terase de la care se poate admira spectaculosul apus de soare deasupra portului turistic.

Farmecul special al acestui oraș vechi sunt clădirile care au rămas din vremea vechii Republici Dubrovnik. 
Rezervă cazare în zonă



O mare parte a monumentelor de istorie și cultură aparțin arhitecturii renascentiste fine, dar modeste, cu câteva urme ale stilului gotic: palatul Rectorului, fortificații, zidurile orașului în jurul orașului, piețe, biserica Sf. Nicolae, biserica dedicată Maica Domnului din Cavtat și mănăstirea franciscană.

9. Sibenik


Sibenik (Sibenico in italiana) este un oraş în partea de est a Croaţiei, la gura de vărsare a râului Krka în Marea Adriatică. Spre deosebire de alte oraşe de-a lungul coastei Adriatice, care au fost fondate de către greci, iliri şi romani, Sibenik a fost fondat de slavi. Sibenik este, de asemenea, numit "Kresimirov Grad" (oraşul lui Kresimir).
Rezervă cazare în zonă



Frumusețile peisajelor sale concurează cu obiectivele cultural-istorice conduse de renumita catedrală Sf. Iacov, care este patrimoniului mondial UNESCO.



Šibenik impresionează și cu cetatea de apărare Sf. Mihail, precum și forma triunghiulară a cetății Sf. Nicolae de la intrarea în port.



În turul orașului, nu ratați Piața cu patru fântâni - astăzi Piața este scenă pentru concerte și festivaluri.

O adevărată raritate, grădina mănăstirească medievală, rafinează plimbarea prin străzile orașului Šibenik cu parfumul de trandafiri, ierburi lecuitoare și condimente în combinații artistice de culori.

10. Umag


Umag este un orăşel şi mic port în parte de nord-vest a Istriei. Centrul vechi al oraşului se întinde pe peninsulă, între două golfuri nu foarte adânci. 


Marele golf din nord este protejat prin diguri şi transformat în port. Partea nouă a oraşului este construită spre golful deschis legându-se cu zona turistică în partea de nord-vest. Portul de ambarcaţiuni din Umag se află în partea de nord a golfului.



Frumuseţea naturală a peisajul rural înconjurător şi apa de culoare turcoaz ale Adriaticii au făcut oraşul una din cele mai populare destinaţii de vacanţă de vară, fiind o staţiune turistică modernă. Apele de coastă oferă plaje, pescuit, scufundări, sărituri de pe stâncă, sau navigare prin golfuri şi printre insule mai mari sau mai mici.

11. Nin


Nin este cel mai vechi oraș regal croat unde trecutul și prezentul merg mână în mână. Multe civilizații au lăsat urme pe care orice turist le experimentează plimbându-se pe străzile romantice ale insulei - un muzeu în aer liber.

Se spune că Nin are cea mai mică catedrală din lume și una dintre cele mai frumoase plaje, fiind o destinație europeană de excelență. Biserica Sf. Cruce, cunoscută drept cea mai mică catedrală din lume este comparată cu Stonehenge.
Rezervă cazare în zonă



Nin și împrejurimile sale sunt o sursă fantastică de aventură și vacanță activă. Natura și oamenii l-au transformat într-un oraș plăcut de trăit și interesant pentru vacanță.

Nin face parte din EDEN - European Destination of Excellence și European Walled Towns Association. 

12. Svetinčenat


Orașul medieval Svetvinčenat, situat în sudul Istriei centrale, este unul dintre bijuteriile din Istria care a prins viață abia recent ca destinație turistică.

Svetvinčenat a fost menționat pentru prima dată ca. 965 e.n., când orașul a început să crească în jurul unei abații benedictine. Orașul este dominat de Castelul Grimani, care are două turnuri rotunde și o cameră de locuit. Forma actuală a castelului datează din 1589, când venețianul Marino Grimani l-a renovat și l-a cumpărat. Castelul a fost ars în 1945 și abandonat până în anii 1990. 



Orașul are, de asemenea, o serie de biserici, cea mai veche datare din secolul al XIII-lea.

13. Sinj


Orașul Sinj este centrul regiunii Cetina care aparține arealului dalmațian. 

Sinj are două cetăți memorabile: fortul Kamičak este unul dintre cele mai pitorești și izbitoare simboluri ale Sinjului, situat în centrul orașului. Există un turn la fort, care servea drept turn de veghe cu ceas și clopot de bronz. Și rămășițe din vechea cetate a orașului vechi care se ridică pe un deal stâncos deasupra vechiului Osinium iliric.



Biserica Doamnei Miraculoase din Sinj domină piața principală a orașului. Construită între 1699 și 1712, a rezistat războaielor și cutremurelor și și-a păstrat aspectul original.


Turneul cavaleresc de la Alka este protejat de UNESCO ca patrimoniu mondial. Este un simbol al luptei pentru libertate, pace și vatră, pentru credință și speranță și unește trecutul și viitorul.

În afară de bogatul său patrimoniu cultural, Sinj surprinde și cu oferta sa culinară excelentă. Nu veți putea rezista bogatei oferte culinare din Sinj.

14. Varaždin


Varaždin este orașul barocului, tinerilor, muzicii, florilor și bicicletelor. „Mica Viena“, cu o bogată moștenire naturală împletită în parcuri, este o destinație de vizitat, situată în nordul Croației, pe malul sudic al râului Drava.

Câștigătorul de nouă ori al premiului acordat de consiliul național de turism, nominalizarea la Floarea de Aur a Europei și titularul a 11 „Flori verzi”; premiul național, totul pentru cea mai ordonată, desemnată și menținută destinație, fac din Varaždin orașul emoțiilor orașul îngerilor, evenimentelor colorate și magice.



15. Karlovac


Situat în centrul Croației, Karlovac este încadrat de patru râuri - Kupa, Korana, Dobra și Mrežnica si are o importanță deosebită din punct de vedere al traficului și al economiei.

Karlovac este un exemplu de oraș întemeiat după ideile de construcție de vârf ale timpului său; Renascentist, formă geometrică regulată a unei stele cu șase colțuri. 

De-a lungul marginii cetății, în conformitate cu soluțiile urbane, în secolele XIX și XX s-a decis construirea palatelor orașului, cultivarea parcurilor și grădinilor. Astfel, Karlovac a devenit și este și astăzi un oraș renascentist ideal și, în același timp, o cetate hexagonală cu bastion cu o rețea de oraș dreptunghiulară. Acest aspect face din Karlovac o raritate în Europa.



Biserica Sfânta Treime este cea mai veche clădire din Karlovac, ridicată în același timp cu cetatea, în timp ce mănăstirea a fost construită în secolul al XVII-lea. Acestea sunt situate în piața principală Ban Jelacic.

O altă atracție culturală este Teatrul Zorin, dom ce a fost înființat de către Asociația Corală Zora în anul 1892, devenind cea mai importantă instituție culturală din oraș. Statuia Mile Stone este un simbol al dezvoltării economice și este plasată la începutul Străzii Josefina.

Pentru iubitorii de rafting și caiac-canoe, nu există niciun loc mai bun decât orașul Karlovac.






SOURCE AND TAGS