Descoperă Iașul: Lista cu cele mai frumoase 15 locuri de vizitat în Iași și împrejurimi

  • 25 mai 2021

locuri de vizitat iasi

Ce poți vizita în Iași


Iași, unul dintre cele mai vechi orașe din România este cel mai important oraș din Moldova din punct de vedere economic, cultural și politic. 

A fost capitala Moldovei în perioada 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala Regatului României între 1916 și 1918. 


Orașul este învăluit de frumusețe și de farmec, fiind un veritabil muzeu național, prin comorile de istorie și de artă pe care le are. 

Iași este, totodată, locul de naștere și locul care a ajutat la formarea unor personalități ca Mihai Eminescu, Ion Creanga, Mihail Sadoveanu sau Mihail Kogalniceanu.




Îți propunem 15 locuri de vizitat în orașul Iași și împrejurimi care te vor cuceri prin simplitate și elegață.


Top 15 locuri de vizitat în Iași



Palatul Culturii din Iași

Palatul Culturii din Iași este o clădire emblematică construită în perioada 1906 - 1925, pe locul fostului palat domnesc. 

Aceasta a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, destinația clădirii a fost schimbată într-una culturală, devenind gazda unor instituții culturale din Iași. Rezervă cazare în zonă



Palatul Culturii cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” , precum și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.

Este cel mai fotografiat obiectiv turistic din Iași. Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice.


Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi este un monument de arhitectură situat în centrul tradițional al Iașului, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă. Rezervă cazare în zonă



Faima monumentului o constituie broderia de piatră a zidurilor exterioare, păstrată în formă originală, în cea mai mare parte, împrumutând însă elemente asiatice şi occidentale.

Mănăstirea Trei Ierarhi are mai bine de 350 de ani, fiind o autentică vatră de cultură și spiritualitate, Catedrala Mitropolitană a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice


Râpa Galbenă

Râpa galbenă sau Esplanada Elisabeta este o zonă cu diferență de nivel situată la poalele dealului Copou, fiind străbătut de numeroase izvoare subterane. Rezervă cazare în zonă


sursa foto: planiada.ro

Zona facilitează circulația pietonilor între zona gării, dealul Copou și zona centrală a orașului.

Un detaliucare atrage atenția e că aici își dădeau întâlnire Mihai Eminescu și Veronica Micle. Esplanada Elisabeta a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Iași.


Catedrala Romană-Catolică

Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași este o biserică romano-catolică construită în perioada 1992-2005, cu rolul de a servi drept catedrală episcopală. Rezervă cazare în zonă




Interiorul este atracția principală a bisericii, aceasta având un spațiu central înconjurat de un hol semicircular.  Cele 24 de ferestre, vitraliile, mozaicul, altarul, orga sunt executate la un nivel magistral.

Datorită acusticii foarte bune, aici au loc adesea concerte, experiență ce merită încercată.


Parcul Copou și Teiul lui Eminescu

Parcul Copou (sau Grădina Copou) este cel mai vechi parc din Iași, situat pe dealul Copoului.

În parc se găsește cel mai vechi monument din România: Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut ca Obeliscul cu Lei. Coloana din piatră înaltă de 15 m, susținută de patru lei, simbolizează cele patru puteri europene care au recunoscut independența Țărilor Române. Rezervă cazare în zonă



Parcul este prezent inclusiv în literatura contemporană și pune la dispoziția vizitatorilor o casă de cultură numită „Mihai Ursachi”, fiind o destinație populară în rândul localnicilor și al turiștilor.

Anual, aici se organizează activități culturale, printre care festivaluri de poezie, expoziții de fotografie și târguri meșteșugărești,

În centul parcului, lângă Teiul lui Eminescu, se găsește bustul lui Eminescu și bustul vechiului său prieten Ion Creangă.





Catedrala Mitropolitană din Iași

Catedrala Mitropolitană din Iași, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România.

Este o clădire monumentală, de plan dreptunghiular, marcată la colțuri de patru turle decroșate. Stilul arhitectonic este inspirat din forme târzii ale Renașterii italiene. Rezervă cazare în zonă


sursa foto: wikipedia.org

Elementele decorative, atât în interior, cât și în exterior, sunt dominate de stilul baroc. Pictura interioară i se datorează în cea mai mare parte lui Gheorghe Tătărescu.


Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

Este prima grădină botanică universitară românească şi, în acelaşi timp, cea mai mare din ţară, unică prin numărul mare de specii vegetale şi prin măsurile speciale de conservare aplicate.

Activitatea științifică a grădinii botanice se desfășoară în 10 secții și 2 laboratoare. Complexul de sere este format din 12 sere, fiecare ocupându-se de un anumit aspect din flora și vegetația lumii: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale (colecții de cactuși), flori ornamentale. Rezervă cazare în zonă



Sectorul recreativ oferă priveliști către viile "Podgoria Copou", livezile Universității Agronomice, spre biserică și lac.


Bojdeuca lui Ion Creangă

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu literar din România, inaugurat La 15 aprilie 1918.

În camera de lucru pot fi revăzute masa de lucru, cu pagini scrise de Creangă, lampa, tocul, călimara, nisipernița, scrinul amintind de cel al lui Eminescu, „biblioteca”, portretul original pictat de V. Musnetanu, precum și multe alte obiecte originale. Rezervă cazare în zonă



Bojdeuca "Ion Creangă" este un simbol, pentru că se identifică cu oglinda autentică a valorilor specifice românești, tradiționale. Toate Poveștile și Amintirile din Copilărie au fost scrise în Bojdeuca din Ticău, al cărui prag case a fost trecut și de Mihai Eminescu.


Biblioteca Gheorghe Asachi

Biblioteca „Gheorghe Asachi” este găzduită de Universitatea Tehnică și în anul 2015 a fost inclusă în top 25 cele mai frumoase biblioteci renumite din lume.

Frumusețea bibliotecii derivă din stilul eclectic în care a fost construită, stil specific secolului al XIX-lea, combinând mai multe elemente într-o singură încăpere.



Deține în jur de un milion de cărți care sunt puse la dispoziția cititorilor, fiind deci o destinație pe care merită să o incluzi în lista obiectivelor de vizitat în Iași.


Sala Pașilor Pierduți

La parterul Palatului Universitar se află Sala Pașilor Pierduți, denumită astfel datorită efectului sonor pe care îl creează.

În această sală se găsesc 19 picturi murale ale lui Sabin Bălașa, un adevărat extaz în albastru ce acoperă aproximativ 300 m pătrați.




Picturile au fost gândite ca o reprezentare a sufletului românesc și pot fi grupate pe trei categorii: mituri universale („Triumful vieţii”, „Mutilarea atomică”, „Aspiraţii”, „Prometeu”, „Călătorind spre lumină”, „Venus din Milo”), legende româneşti („Ştefan cel Mare”, „Legenda lui Manole, Meşterul Zidar”, „Moldova”, „Lucifer”, „Moartea Porumbelului”, „Mioriţa”, „Legenda Dochiei”.), universitate (Auditorium”, „Generaţii”, „Tribut Strămoşilor”).


Palatul Roset - Roznovanu 

Palatul Roznovanu este un monument de arhitectură care adăpostește actualul sediu al primăriei Iași. 

Impresionant prin somptuozitate și prin fastul interioarelor, palatul aparține stilului neoclasic, cu elemente ornamentale electico-baroce.



Fiind una din cele mai importante case ale Iașului în epocă, a găzduit numeroase personalități și a fost martora unor evenimente istorice semnificative.




Sinagoga Mare din Iași

Sinagoga Mare din Iași este un lăcaș de cult evreiesc, construită în perioada 1657-1671, fiind cel mai vechi edificiu de cult mozaic de pe teritoriul României.

Sinagoga Mare din Iași este construită în prezent din piatră și cărămidă, având ziduri cu grosime de 1 metru. Înălțimea sa este de 22 m (parterul se află parțial îngropat în sol), iar ferestrele sunt ușor arcuite în ogivă și de mici dimensiuni. Se remarcă în stilul arhitectonic și decorativ al sinagogii influențe ale clădirilor de cult similare din Boemia, Polonia și Rusia. Rezervă cazare în zonă


sursa foto: planiada.ro

Sala principală are formă de corabie în partea de vest, în timp ce în partea de est se află o mare cupolă emisferică cu Steaua lui David în vârf. Altarul (misrah) este confecționat din lemn sculptat și aurit și despărțit de restul sălii printr-un grilaj de fier. 
Sinagoga Mare din Iași a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015.


Castelul Sturdza de la Miclăuşeni

Situat în Miclăușeni, la 65 de kilometri de Iași, cunoscut și sub denumirea de Palatul Sturdza, castelul în stil neogotic a fost construit la sfârșitul secolului al 19-lea ca reședință a lui Gheorghe Sturdza. 

Influențele neogotice se regăsesc în decorațiuni cum ar fi: turnulețe, armuri medievale, sala de manej, dictoane latinești înscrise pe pereți, turn de intrare cu pod peste șanțul de apă. Rezervă cazare în zonă


sursa foto: planiada.ro

Palatul a fost construit pe amplasamentul unui vechi conac ce data din vremurile lui Alexandru cel Bun, fiind o copie a castelelor feudale apusene și amintind de Palatul Culturii din Iași, dar și de Palatul Domnesc din Ruginoasa.

Blazoanele și stemele ornamentale ce-i împodobesc fațada și turnurile de pază, dau locației un aer de vis.

Este inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015, ca parte a ansamblului Mănăstirea Miclăușeni.


Palatul Cuza de la Ruginoasa

Satul Ruginoasa se află la o distanță de 60 km de municipiul Iași, între orașele Târgu Frumos și Pașcani. Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa este un palat construit în stil neogotic în anul 1804, care a aparținut inițial familiei Sturdza și actualmente muzeu memorial dedicat Domnului Unirii.



„Casa domnitorului de la Ruginoasa era cunoscută ca «Ruşinoasa», din cauza amorurilor secrete, ţinute departe de ochii lumii şi de urechile familiei. În plus, se zice că palatul este blestemat pentru că noaptea ar fi bântuit de fantoma unui prinţ care a locuit aici.


Situl arheologic Cucuteni

Muzeul Sitului Arheologic Cucuteni este un muzeu național de arheologie din Cucuteni, județul Iași.

Situată în marginea de nord a satului Cucuteni, pe dealul Gosan, construcția in situ adăpostește elemente de istorie locală, precum și vitrine cu piese de arheologie originale datând din perioada culturii cucuteniene. 



Prezintă opt tumuli (movile funerare), cea mai mare dintre ele (cu o înălțime de 3,30 m și diametrul de 35 m) fiind protejată de o construcție specială ridicată în 1984, cu prilejul centenarului descoperirii culturii Cucuteni.

Locul are o importanță istorică, arheologică și culturală deosebită și merită să fie vizitat.





SOURCE AND TAGS