TOP 15 Locuri unice de vizitat în Veliko Tarnovo și împrejurimi - un oraș cu un farmec special

  • 22 septembrie 2022

Locuri de vizitat Veliko Tarnovo
Ce să vizitezi în Veliko Tarnovo? Am găsit 15 cele mai frumoase locuri de vizitat în Veliko Tarnovo și imprejurimi.

Veliko Tarnovo este una dintre cele mai populare destinații turistice din Bulgaria.

Orașul se află într-o zonă pitorească și are o istorie interesantă. Veliko Tarnovo a fost contruit pe trei dealuri: Tsaravets, Trapezitsa și Sveta Gora, și este străbătut de râul Yantra.


In Veliko, vei avea parte de atractii turistice la tot pasul. Farmecul aparte al orașului, străzile cu piatră cubică și priveliștile care îți taie răsuflarea sunt doar cateva dintre motivele pentru care îți recomandăm să vizitezi acest oraș.

Veliko Tarnovo poate fi destinația ideală pentru o escapadă de un week-end, însă, dacă alegeți să petreceți mai mult timp în acest oraș medieval, trebuie să știți că este punctul perfect de plecare pentru a ajunge la alte obiective turistice, precum Cascada Krushuna sau satul Arbanasi.

Te-ar mai putea interesa:



Top 15 obiective turistice Veliko Tarnovo



Cetatea Tsaravets 


Cetatea Tsarevets este una dintre cele mai frumoase cetăți din Bulgaria și un simbol al orașuli Veliko Tarnovo. Este o cetate medievală, situată pe un deal stâncos de 206 metri și se întinsă pe o suprafață de 12 ha. Rezervă cazare în zonă


Cetatea reprezintă o veritabilă fortificație prin ziduri de piatră masive, porți de intrare impunătoare și turnurile de apărare. Pe cel mai înalt loc din cetate este așezată biserica, iar undeva la poalele ei, sunt urmele a ceea ce odată era palatul țarului, sala tronului și locul de consiliu.

Prin toată cetatea sunt difuzoare unde se povestește în limba engleză și bulgară, o scurtă istorie a cetății. Există și panouri unde sunt prezentate clădirile care odată tronau aceste coline.

Pe la picioarele acestei fortărețe, trece râul Yantra care și taie orașul în două șerpuind printre case.


Catedrala Patriarhală 


Catedrala Patriarhală a Sfintei Înălțări a Domnului  se află poziționată pe vârful dealului Tsaverets, în partea veche a orașului Veliko Tarnovo. 

Înfățișarea actuală se datorează refacerii sale și înălțării Turnului Clopotniță, dar și adăugării pridvorului, în timpul domniei Țarului Ioan Alexandru al Bulgariei. Rezervă cazare în zonă



Reconstruită integral în perioada anilor 1978-1981 din piatră și cărămidă, catedrala actuală are 26 de metri lungime și 12 metri lățime. Cu zidurile ce o înconjoară, catedrala pare ca o cetate însăși. Sub ea se află ruinele palatului regal. Aici au fost găsite piese unice de îmbrăcăminte ţesute cu aur, și podoabe de aur din perioada celui de al doilea regat bulgar.


Biserica patriarhală a fost bogat decorată în interior și în exterior. Altarul catedralei este unul atipic și nu există nici catapeteasmă. Imaginea centrală o reprezintă pe Fecioara Maria cu pruncul, dar seamană, mai degrabă, cu o pictura renascentistă, flancată de lumânări stilizate din metal și sticlă.


Cetatea Trapezitsa


Cetatea Trapezitsa este situată pe frumosul deal Trapezitsa, în apropiere de orașul Veliko Tărnovo. Este al doilea turn al capitalei bulgare medievale, situat pe malul drept al râului Yantra, la nord-vest de Tsarevets.

Este o cetate naturală, înconjurată pe trei laturi de râu. Pe stâncile ridicate vreodată se înălțau ziduri cândva, cu creneluri și turnuri care fac chiar mai inaccesibile pantele stâncoase aproape verticale. Rezervă cazare în zonă



Aici au fost ridicate multe biserici frumoase, cea mai mare, Sf. Ivan Rilsky, a fost construită special pentru a adăposti moaștele sfântului pe care țarul Ivan Asen I le-a adus în anul 1195, de la Sredets, acum Sofia.

Alte biserici sunt: Biserica nr. 16 ¬- cea mai veche biserică de pe Trapezitsa; bisericile nr. 2, nr. 7 și nr. 14 - cunoscute sub denumirea de „bisericile mormântului”: bisericile nr. 6, nr. 11, nr. 13 și nr. 14 - denumite „bisericile regale”.


Strada Gurko și Casa Sarafkina


Strada Gurko, numită în memoria generalului rus Iosif Vladimirovich Romeyko-Gurko, cel care a eliberat Veliko Tarnovo în 1877, în timpul razboiului Ruso-Turc, este una dintre cele mai vechi străduțe ale orașului. Pe aceasta strada poți vedea clădirile vechi ale orașului sau râul Yantra ce șerpuieste în jurul Monumentului Asăneștilor. Rezervă cazare în zonă


sursa foto: bloguldecalatorii.ro

În timp ce vă plimbați de-a lungul străzii Gurko, nu ratați să vizitați Casa Sarafkina (Sarafkina kashta). Casa a fost construită în 1861 pentru un bancher bogat, iar astăzi este un muzeu care înfățișează viața orașului la sfârșitul secolului al XVIII-lea - începutul secolului al XIX-lea. 

Expoziția prezintă accesorii de zi cu zi și ținute de epocă din Renașterea bulgară (sec. 18 – 19). Interesant este că din stradă casa arată destul de mică, pe 2 nivele, dar de pe malul râului este o clădire impunătoare cu 5 etaje.


Muzeul Iluziilor


Muzeul Iluziilor din Veliko Turnovo vă va dezvălui o întâlnire de neuitat de știință și divertisment. Un muzeu cu 5 etaje, și o suprafață de 500 mp vă va purta într-o lume nouă: holograme, tablouri 3D, orbite levitate, camere inversate, camere Ames și multe altele. Rezervă cazare în zonă



Doar aici vizitatorii vor putea vedea Veliko Tarnovo interactiv în urmă cu 100 de ani și o copie artistică a cetății de nisip Tsarevets cu spectacolul audio-vizual „Sunet și lumină”.


Piața Samodovska Charshia și cartierul Varusha


Piața Samovod sau Strada Meșteșugarilor, se află în inima cartierului vechi din Veliko Tarnovo și era locul unde în sec. XIX veneau cei din Samovodenie, de la 3 km depărtare, să-și vândă produsele, loc ce s-a dezvoltat o vreme ca un veritabil centru comercial. Rezervă cazare în zonă



Astăzi, străzile înguste și pietruite sunt unul din cele mai cunoscute obiective turistice din Veliko Tarnovo. Din această piață plină de turiști ziua, se urcă spre cartierul Varusha, (fiecare oraș vechi bulgar are un cartier interesant Varusha, Varosha).

Booking.com

Mănăstirea Schimbarea la Față 


Mănăstirea este situată la 7 km de Veliko Târnovo, pe malul stâng al râului Yantra, aproape de localitatea Samovodene. Aceasta este cea mai mare mănăstire din regiune și una dintre cele cinci mănăstiri stavropighii patriarhale ale Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Aceasta mai este numită și “Mănăstirea Sarei” și a fost reîntemeiată în anul 1825. Construcția bisericii principale a început in anul 1834 și a fost decorată cu fresce de pictorul-iconar bulgar, Zaharia Zugravul. 



Piesa de rezistență este cu siguranță Fresca Roata Vieții, ce înfăţişează etapele vieţii unui om printr-o paralelă cu cele patru anotimpuri.

Iconostasul bisericii a fost creat în anul 1838 de către un grup de cioplitori de lemn de la Școală de sculptură în orașul Tryavna. Pictogramele de pe ea sunt opera lui Zachari Zograf și Stanislav Dospevski. 

Unele dintre pictograme se numesc: „Arhanghel Mihail”, „Sf. Maria Miluyushta”, „Hristos Cel Atotputernic”, „Schimbarea la Față „, „Ioan Botezătorul”, „Sf. Andrei” și altele.


Muzeul Arheologic


Printre cele mai importante muzee ale orașului se numără Muzeul Arheologic, unde  sunt prezentate marile centre urbane militare, administrative și economice, care au exis¬tat în epoca antică. Rezervă cazare în zonă



În prima încăpere a muzeului este prezentată dezvoltarea vieții de localitate în regiune din cele mai vechi timpuri. Expoziția din sala a doua ilustrează istoria caracteristică a orașului în centrele de antichitate, cele militare și cele economice și locul lor în istoricul cultural-patrimoniul al Bulgariei.

Cultura timpului când Tărnovgrad era capitala Bulgariei medievale (secolul XII – XIV) este prezentată în a treia sală – aur și sigilii de plumb, corespondență regală, monede cu fețele demnitarilor bulgari, armament, detalii de arhitectură și construcție ceramică, artizanat, colecție de ceramică, obiecte de origine estică și vestică, monumente literare, mostre ale Școlii de pictură din orașul Tărnovo etc.


Parcul Mini Bulgaria


Parcul „Mini Bulgaria”, este o destinație care atrage turiști din toate părtiile lumii și pe care ar fi bine să nu îl ratați. Parcul Mini Bulgaria este singurul de acest fel din Republica Bulgaria și este situat lângă cetatea Tsarevets. Rezervă cazare în zonă



Parcul are o suprafață de 12,5 decare și sunt expuse modele în miniatură ale unora dintre cele mai faimoase repere și locuri de spectacol din Bulgaria. 

Unele dintre ele includ Catedrala Sf. Alexandru Nevski din Sofia, Teatrul Național Ivan Vazov – tot în Sofia, Mănăstirea Sf. Ivan din Rila, Mănăstirea Bachkovo a Adormirii Maicii Domnului, multe dintre palatele și cetățile Bulgariei și multe altele.


Monumentul Asăneștilor


Monumentul Asenevtsi este situat pe un loc pitoresc la Podul lui Stambolov la poalele Muntelui Athos, în apropierea râului Yantra. Rezervă cazare în zonă



A fost contruit în anul 1985, ca un omagiu la împlinirea a 800 de ani de când frații Asan și Petru au condus revolta vlaho-bulgară împotriva Imperiului Bizantin. 

Monumentul merită vizitat ca să se simtă măreția regilor bulgari medievali și pentru a vedea priveliștea panoramică, care se dezvăluie de acolo.


Satul Arbanasi


Satul Arbanasi este unul din cele mai vechi sate pitorești din Bulgaria, situat la doar la 4 km de Veliko Tarnovo și este cunoscut pentru istoria bogată și pentru numărul mare de monumente istorice, cum ar fi biserici și exemple ale arhitecturii din epoca Renașterii Naționale Bulgare. 

Toate acestea au transformat satul într-o destinație turistică populară. Rezervă cazare în zonă



Casele din Arbanassi sunt mai toate ridicate în stilul arhitectural al Renașterii Naționale Bulgare și impresionează cu aspectul lor aspru și garduri înalte de piatră, acestea fiind monumente unice de arhitectură și moștenire a artei bulgărești. 


Locuințele construite ulterior sau chiar vilele înălțate recent păstrează stilul arhitectural specific locului, fiind ridicate tot din piatră și lemn.

Printre atracțiile din sat se numără: Biserica Nașterii lui Hristos - este cea mai veche din Arbanassi, Mânăstirea Adormirii Maicii Domnului, Mânăstirea Sfântului Nicolae, Biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, Casa Konstantsaliev, Casa Hadzhi Iliya.


Cascada Krushuna


În satul Krushuna, la circa 15 km de peştera Devetashka se află o serie de cascade cu ape limpezi şi albastre ca cerul care se prăvălesc zgomotos la vale. Rezervă cazare în zonă



Apele fermecate ale cascadelor ies calde din inima pământului şi se împletesc cu apele reci ieşite dintr-o peşteră din apropiere. Temperatura izvorului termal atinge 58 °C la ieşire, răcindu-se pe măsura alunecării pe travertinul cel răcoros. 


Kaya Bunar


Această cascadă uimitoare este situată aproape de orașul Veliko Turnovo și este cunoscută în special printre localnicii din oraș. Apa ei naturală de culoare turcoaz cade în jos de la 30 de metri înălțime. Rezervă cazare în zonă



Poţi petrece câteva momente de linişte să admiri cascada, iar cei dornici de mişcare se pot aventura prin canionul care înconjoară cascada.


Monumentul Buzludzha


Casa monument a Partidului Comunist Bulgar a fost construită pe vârful Buzludzha în centrul Bulgariei. Rezervă cazare în zonă



Vârful în sine a fost locul unei bătălii între bulgari și turci în 1868. În 1891 un grup de socialiști condus de Dimitar Blagoev s-a întâlnit pe vârf pentru a planifica viitorul socialist al Bulgariei.

Pentru a sărbători aceste evenimente, guvernul aflat la putere în timpul apogeului influenței sovietice a decis să ridice un monument care să comemoreze comunismul socialist.

Intrarea principală a fost închisă și, prin urmare, închisă publicului. Vizitatorii sunt încă încurajați să viziteze exteriorul pentru a experimenta arhitectura unică.


Parcul Sveta Gora


Parcul Sveta Gora este cel mai frumos parc din Veliko Tarnovo cu o vedere panoramică uimitoare asupra orașului. 



Parcul Sveta Gora se află într-o pădure și a fost numit „Dealul Sfânt” datorită priveliștilor uluitoare pe care le puteți vedea de pe cărările sale. Are două terase construite special pentru punctele de vedere ale orașului, iar dacă continuați în sus veți găsi o mulțime de spații verzi și locuri de joacă.

Există și sculpturi frumoase cu vitralii în tot parcul, așa că asigurați-vă că le căutați.

Caută cazare în Veliko Tarnovo


Booking.com



SOURCE AND TAGS