Bulgaria, țara cu frumuseți naturale ascunse și 15 locuri autentice ce merită descoperite

  • 28 februarie 2021

locuri de vizitat bulgaria

Locuri de vizitat în Bulgaria


Lăsăm deoparte zona de litoral a Bulgariei și incercăm să o descoperim și altfel.

Vom afla despre multe locuri uimitoare, de la orașe vechi până la locuri ascunse cu legende frumoase. Bulgaria, are o mulțime de atracții și obiective turistice de oferit ca destinație de weekend sau chiar pentru o vacanță întreagă.






Suntem siguri că acest articol vă va trezi pofta de descoperi sate pitoreşti, oraşe istorice şi peisaje montane deosebite şi, totodată, un prilej bun de a-ţi completa lista experienţelor plăcute şi a amintirilor frumoase.

Atracții turistice Bulgaria



Satul Kovachevitsa


Kovachevitsa este un sat de munte care a reușit să-și păstreze farmecul perioadei de renaștere. 

Este situat în partea Debrash din Munţii Rodopi în valea abruptă a râului Kanina, la64 km de Bansko. A fost fondat de refugiaţi din diferite sate care au încercat să scape de asimilarea otomană în secolul al XVII-lea - Rezervă o cazare în zonă





Toate casele din Kovachevitsa sunt construite din piatră și lemn, cu plăci de piatră tipice pe acoperișuri. 

Există câteva case de oaspeți în sat, precum și numeroase căi de munte pentru a explora natura din jur. Satul a fost desemnat ”rezervaţie arhitecturală şi istorică de importanţă naţională” în 1977.

Turiştii mai pot vizita în zonă un alt sat istoric, Leshten precum şi rezervaţia naturală ”Temnata Gora”.


Cascada Kaya Bunar (Hotnitsa)


Această cascadă uimitoare este situată aproape de orașul Veliko Tarnovo, la 20 km de acesta și este cunoscută în special printre localnicii din oraș. 

Apa ei naturală de culoare turcoaz cade în jos de la 30 de metri înălțime - Rezervă o cazare în zonă






Poţi petrece câteva momente de linişte să admiri cascada, iar cei dornici de mişcare se pot aventura prin canionul care înconjoară cascada.




Stâncile Belogradchik


Belogradchik este un oraş situat la poalele munţilor Balcani, la est de graniţa cu Serbia şi la 50 km de Dunăre. Oraşul este unic şi faimos pentru stâncile sale.


Majoritatea oamenilor vizitează Castelul Belogradchik și admiră frumusețea lui fără să știe că aceasta este doar o mică parte a zonei Belogradchik Rocks - Rezervă o cazare în zonă




Mergeți la câțiva kilometri distanță și veți descoperi mai multe formațiuni naturale. Multe roci au forme fantastice şi sunt asociate cu legende interesante. 

Fiecare dintre acestea poartă nume de oameni sau de obiecte despre care se crede să le seamănă: Școala, Vrăjitoarea, Adam și Eva, Ursul, Băiatul Ciobanesc, etc.





Stâncile Belogradchik formează o bandă de 3 km lățime și 30 km lungime, iar formațiunile stâncoase ating aproximativ 200 de metri înălțime. Formate în mare parte din calcar, stâncile conțin, de asemenea, mai multe peșteri, inclusiv peștera Magura, unde au fost descoperite oasele unor specii preistorice, cum ar fi ursul peșterii sau hiena rupestră, precum și picturile rupestre datând din 10.000 î.H. - 600 î.Hr.


Podul acoperit din Lovech


Oraşul Lovech este unul dintre cele mai vechi oraşe bulgăreşti, situat pe ambele maluri ale râului Osam, la 170 km de Sofia. 

Un simbol al oraşului este podul acoperit, construit în 1874 de faimosul constructor bulgar și de arhitectul Kolyu Ficheto. A fost conceput pentru a găzdui 64 de magazine de artizanat - Rezervă o cazare în zonă



Podul original a fost distrus într-un incendiu, dar a fost reconstruit la mijlocul secolului al XX-lea. Podul leagă partea modernă a orașului de vechiul cartier. 

Este un pod pietonal acoperit de o structură din lemn destul de frumoasă. 


Oraşul istoric Melnik


Melnik este un oraş în Obştina Sandanski, regiunea Blagoevgrad, situat în apropiere de graniţa cu grecia, Kulata. 

Oraşul este o rezervaţie arhitecturală cu multiple clădiri monumente culturale, ceea ce face din oraş o detinaţie turistică populară - Rezervă o cazare în zonă




Melnik a dezvoltat o tradiție vinicolă robustă și celebră, cea mai veche meserie și care se potrivește perfect pentru mediul său agrar.


Se spune că Sir Winston Churchill ar fi comandat 500 de litri de vin Melnik din Bulgaria în fiecare an înainte și până în al doilea război mondial.





Una dintre cele mai importante obiective din oraş este biserica Sfântul Antonie, singura închinată acestui sfânt din Bulgaria. Casa Kordopulova reprezintă şi ea una dintre principalele atracţii ale oraşului Melnik. 

O plimbare până la platoul Sf. Nicolae vă va duce într-o zonă cu ruine magnifice ale mai multor biserici, mănăstiri și zidurile cetății Despot Slav. Priveliștile către piramidele magice de nisip Melnik sunt uluitoare de acolo.




Monumentul Buzludzha


Casa monument a Partidului Comunist Bulgar a fost construită pe vârful Buzludzha în centrul Bulgariei. Se poate ajunge aici din Gabrovo, fiind situat la 12 km de acest oraş sau la doar câţiva km de pasul Shipka. 

Vârful în sine a fost locul unei bătălii între bulgari și turci în 1868. În 1891 un grup de socialiști condus de Dimitar Blagoev s-a întâlnit pe vârf pentru a planifica viitorul socialist al Bulgariei.





Pentru a sărbători aceste evenimente, guvernul aflat la putere în timpul apogeului influenței sovietice a decis să ridice un monument care să comemoreze comunismul socialist.

Monumentul în formă de farfurie zburătoare nu este într-o stare foarte bună, însă turiştii sunt încă încurajați să viziteze exteriorul pentru a experimenta arhitectura unică.


Teatrul Antic din Plovdiv


Plovdiv, Bulgaria este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa şi între cele mai vechi din lume, situat la 1550 km de capitala Sofia. 

Este amplasat pe râul Maritsa, într-o vale cuprinsă între lanțurile muntoase din Balcani și Rhodope - Rezervă o cazare în zonă



Teatrul din Plovdiv este unul dintre cele mai bine păstrate monumente antice din Europa. Având o formă semicirculară, cu diametrul de 82 metri, teatrul găzduia diverse jocuri dar şi lupte de gladiatori. 

În zilele noastre, teatrul este folosit pentru spectacole şi concerte şi poate găzdui până la 3000 de spectatori.

În Plovdiv mai sunt şi alte atracţii turistice, precum strada Knyaz Aleksandar I, cea mai lungă stradă pietonală din Europa, cartierul Kapana, un cartier viu şi gălăgios cu zeci de cafenele şi restaurante. 


Oraşul Hisarya


Orașul este unul dintre cele mai vechi și populare centre balneologice și balneare din Bulgaria. Este situat la 40 km nord de Plovdiv și la aproximativ 180 km est de Sofia.

Hissaria (Hisar înseamnă fort sau castel în limba turcă) este renumit pentru apele sale minerale vindecătoare, în total 22 de izvoare cu o temperatură între 37 - 52°C - Rezervă o cazare în zonă





Cele mai cunoscute izvoare termale din zonă sunt Momina Banya şi Momina Salza.

Cele mai impunătoare construcţii sunt fortificaţiile din jurul oraşului, construite pe o lungime de 2.3 km. Aceste ziduri sunt aproape intacte şi au o înălţime de 11 m.


Oraşul Koprivshtitsa


Koprivshtitsa este unul dintre cele mai frumoase şi caracteristice orașe din Bulgaria, păstrând în continuare atmosfera perioadei renașterii bulgare din secolul al XIX-lea - Rezervă o cazare în zonă





Situat la 111 km est de Sofia, orașul se mândrește cu un număr mare de monumente arhitecturale şi case pitoreşti colorate.


Oraşul e înconjurat de nouă vârfuri montane, fiecare dintre acestea purtând numele unui sfânt. Se pot vizita numeroase biserici şi muzee şi  oraşul reprezintă un bun punct de plecare pentru vizitarea munţilor Sredna Gora.


Castelul Ravadinovo


Castelul Ravadinovo este situat în Sozopol și este unul dintre locurile de top de vizitat din Bulgaria pentru arhitectura sa uimitoare. 

Castelul cu turnuleţe şi acoperişuri ascuţite, atrage atenţia turiştilor datorită amplasării, pe un deal, de unde se poate simţi briza mării - Rezervă o cazare în zonă




Este obiectiv romantic pentru cupluri, cu grădini îngrijite, plin de viaţă cu păsări, fântâni și un loc minunat pentru a fotografia zeci de tipuri diferite de plante.

Castelul adăposteşte, de asemenea, ”Casa basmelor”. 


Satul Jeravna


Jeravna este un sat în comuna Kotel, regiunea Silven, Bulgaria. Este un sat muzeu şi locul în care pare că timpul s-a oprit în loc. 

Toate clădirile din sat sunt vechi şi totul a fost păstrat aşa cum au  fost construite. Majoritatea clădirilor sunt acolo de mai bine de 100 de ani - Rezervă o cazare în zonă




Chiar și mâncarea este gătită în același mod în care oamenii găteau acum 100 de ani, ceea ce aduce un gust unic al mâncării.

Obiectivele turistice populare din sat includ casa muzeu a comeciantului Rusi Chorbadzhi, Biserica Sfântul Nicolae şi galeria de artă locală găzduită de vechea şcoală. 




Este un loc clasic şi boem şi sursă de inspiraţie pentru pentru scriitori şi pictori bulgari contemporani.


Palatul Evksinograd 


Palatul Evksinograd este fosta reşedinţă de vară a regilor Bulgariei şi una dintre cele mai romantice clădiri din ţară. 

Situat la 8 kilometri de Varna, acest palat din secolul al XIX-lea a fost adesea folosit ca o casă de vacanță pentru regalitate - Rezervă o cazare în zonă




Clădirea a fost construită după ce prințul Battenberg a vizitat Varna în 1880 și a fost atât de impresionat de natura locală încât a trebuit să aibă o proprietate în zonă. 

Este un loc romantic și destul de frumos cu interioare luxoase, șeminee din marmură, candelabre franceze, săli de mese mari, mobilier antic și picturi rare.




Grădinile ce înconjoară palatul se întind pe 800 de hectare şi prezintă o colecţia rară de plante. O cramă a fost adăugată în 1891 și produce și astăzi vinuri excelente


Satul Dolen 


Satul Dolen este un sat alpin situat în munții Rhode occidentali (la aproximativ 26 km de Gotse Delchev şi 140 km de Plovdiv). 

Este unul dintre cele mai romantice sate din Bulgaria, cu drumuri înguste de pietriș, ziduri de piatră și clădiri autentice proiectate în stilul Revival Bulgar - Rezervă o cazare în zonă





Satul a fost fondat în secolul al XVI-lea de bulgari care au scăpat de otomanii care au invadat țara şi a înflorit în secolul al XVIII-lea, deoarece mai multe industrii din zonă au devenit prospere.


Multe dintre case au fundații de piatră, cu pereți din lemn și povești de vârf. În interior, există tavane ornamentate și tâmplărie elaborată expuse. 

Localnicii au adăugat grădini minunate la majoritatea caselor, așa că mersul pe stradă este ca și cum ai face parte dintr-un frumos basm.


Orășelul Tryavna


Situat în apropiere de Veliko Târnovo, Tryavna este un oraş pitoresc cu un centru istoric ce reprezintă una devărat muzeu în aer liber. 

Străzile pietruite, monumentele culturale, muzeele şi exopoziţiile contribuie la atmosfera fermăcătoare a oraşului - Rezervă o cazare în zonă





Oraşul se bucură de un climat moderat şi sănătos şi este un centru turistic care merită vizitat. 

Obiectivele turistice din oraş sunt Turnul cu ceas, podul din piatră boltită, şcoala veche, Muzeul Artei Asiatice şi Africane şi biserica Sfântul Arhanghel Mihail.


Peştera DEVETASHKA și Cascadele de la Krushuna


Peştera Devetashka este o peşteră carstică mare situată la 7 km de Letnitsa şi 15 km de Lovech, în apropierea satului Devetaki.

În peştera există urme vechi de locuire primitivă din vremea Paleoliticului. Artefacte foarte interesante au fost descoperite în toată zona. “Zvastica în oglindă” în sensul acelor de ceasornic dar şi în sens invers acelor de ceasornic şi ceramica datată la 6000 IEN sunt asemănătoare cu artefacte descoperite şi în China Neolitică - Rezervă o cazare în zonă



Sistemul uriaş de tuneluri se întinde pe o lungime de 2 km iar intrarea este absolut spectaculoasă, cu un tavan ameţitor de înalt. 

Peştera se mai numeşte şi “7 Ceruri” sau Oknata (Ochii) şi reprezintă un adevărat ecosistem cu pereţi gri, iarbă verde, tufe cu flori albe, susur de pârâiaş şi multă lumina ce vine din albastrul de deasupra ta. Există o colonie de aproximativ 35.000 de exemplare din 15 specii rare de lilieci, colonie protejată de bulgari.

În satul Krushuna, la circa 15 km de peştera Devetashka se află o serie de cascade cu ape limpezi şi albastre ca cerul care se prăvălesc zgomotos la vale. 



Apele fermecate ale cascadelor ies calde din inima pământului şi se împletesc cu apele reci ieşite dintr-o peşteră din apropiere. Temperatura izvorului termal atinge 58 °C la ieşire, răcindu-se pe măsura alunecării pe travertinul cel răcoros. 




SOURCE AND TAGS