Am găsit 15 locuri de vizitat în Brașov și imprejurimi ce nu trebuie ratate

  • 7 mai 2021

locuri de vizitat brasov

Ce să vizitezi în Brașov


Orașul Brașov este unul dintre orașele cel mai des vizitate de către turiști și este, totodată, unul dintre principalele centre economice, culturale și sportive ale țării.

Fiind înconjurat din trei parti de munți, Brașovul constituite locul ideal pentru o vacanță relaxantă.


De la monumentele istorice și edificiile religioase care  îți oferă prilejul unei veritabile călătorii în timp, la pârtiile de schi din timpul iernii sau drumețiile prin munți din timpul verii, la plimbări prin centrul vechi al orașului, toate acestea contribuie la crearea unor experiențe de vis.




Am creat acest articol prin care îți prezentăm 15 obiective turistice din Brașov și împrejurimi pe care merită să le descoperi.

Top 15 Locuri de vizitat în Brașov



Piața Sfatului 

Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Brașov, fiind situată chiar în centrul orașului.

Piața Sfatului este un spațiu pietonal săsesc cu o arhitectură încântătoare, Casa Sfatului, o construcție cu elemente de inspirație gotice, renascentiste și baroce este elementul central din această piață și un important monument de arhitectură din Brașov. Rezervă cazare în zonă


Sursa foto: haikudeck.com

Piața Sfatului reprezintă, de asemenea, și o zonă pietonală unde te poți plimba, relaxa la terase sau poți face cumpărături.

Biserica Neagră

Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România, cu o lungime de peste 89 de metri. 

Este considerată a fi a doua cea mai mare biserică din România, după Catedrala Mântuirii Neamului și cea mai mare construcție gotică din Europa de Sud-est. Rezervă cazare în zonă


Sursa foto: coltisorderomania.ro

Biserica Neagră deține și cea mai mare orgă mecanică din România, cu circa 4.000 de tuburi. Tot aici se află și cea mai mare colecție din Europa de covoare orientale vechi din Asia Mică.


De asemenea, Biserica Neagră mai este celebră și pentru cel mai mare clopot din spațiul românesc, un clopot din bronz care cântărește 6 tone.

Strada Sforii

Strada Sforii, aflată între străzile străzile Cerbului și Poarta Șchei, este cea de a treia cea mai îngustă stradă a Europei, având o lungime de 80 m și o lătime de aprox 1.3 m. 

Este una dintre atracțiile principale din Brașov, fiind colorată și reinventată ca o galerie de artă stradală. Rezervă cazare în zonă


Sursa foto: brasov.net


Poarta Ecaterinei

Poarta Ecaterinei este o construcție grandioasă reprezentând imaginea arhitecturală a Transilvaniei. 

A primit această denumire deoarece este situată la capătul străzii Caterinei - la rândul ei a preluat numele de la mănăstirea de călugărițe existentă cândva acolo. Rezervă cazare în zonă


Sursa foto: coroana-brasovului.ro

Este unul din cele mai frumoase puncte turistice din oraș și singura poartă mediavala păstrată din anul 1559. Astăzi, turnul porții renovat adăpostește expoziții periodice de artă și istorie.




Bastionul Țesătorilor

Situat în colțul de sud-vest al cetății Brașov, Bastionul Țesătorilor are o arhitectură unică în sud-estul Europei. 

Bastionul Țesătorilor este unul dintre cele mai mari și bine păstrate bastioane dintre cele șapte ale orașului. Etajul inferior prezintă rămășițele unei uși de intrare de piatră și câteva pietre funerare săsești. Rezervă cazare în zonă


Sursa foto: commons.wikimedia.org

În interiorul bastionului s-a amenajat Muzeul Țării Bârsei, în care este expusă macheta vechii cetăți a Brașovului și a Șcheiului așa cum arăta la sfârșitul secolului al XVII-lea, precum și arme și produse ale breslei țesătorilor.


Muntele Tâmpa

Muntele Tâmpa face parte din masivul Postăvaru și este înconjurat aproape în totalitate de orașul Brașov. 

Este unul dintre simbolurile orașului și locul unde se află și cel mai înalt punct din oraș, la aproximativ 960 m. De aici, priveliștea este minunată, oferind o vedere panoramică asupra celor mai importante repere din Brașov. Rezervă cazare în zonă


Sursa foto: shtiu.ro

Muntele Tâmpa este ultima creastă calcaroasă coborâtă din Muntele Postavaru și singura rezervație peisagistică din județul Brașov.

Pe Tâmpa se poate ajunge fie cu telecabina sau urcând pe una dintre potecile ce pornesc din diferite părți ale orașului.

Prima școală românească

Prima școală românească din Brașov se află în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul istoric Șcheii Brașovului. A fost zidită în anul 1495 și reclădită la 1760.

Acest lăcaș a devenit astăzi Complexul muzeal Scheii Brasovului. Clădirea muzeului păstrează elementele stilului baroc. Rezervă cazare în zonă


Sursa foto: noisuntemromania.ro

Complexul muzeal este format din mai multe sali si clădiri: Sala de clasă "Anton Pann", Sala "Diaconul Coresi", Sala "Cartea şi Cărturarii braşoveni", Sala "Cartea, factor de unitate naţională", Sala cu vatră, Biserica "Sf. Nicolae", Muzeul "Ex-libris", Muzeul "Junii braşoveni", Muzeul "Tudor Ciortea".

Turnul Alb

Turnul Alb, situat pe Dealul Straja sau Dealul Romurilor, a fost construit în anul 1494 din piatră și cărămidă cu scop de aparare și observație. Are forma unui semicerc închis, cu partea dreaptă orientată spre oraș. Denumirea de alb provine de la aspectul lui, fiind tencuit și văruit în alb. Rezervă cazare în zonă


Sursa foto: rizzohotel.ro

Turnul Alb impresionează și astăzi prin masivitatea și zveltețea liniilor sale. De-a lungul zidurilor, turnul prezintă metereze, guri pentru smoală și balcoane susținute de console cioplite în piatră. În interior sunt prezente expoziții temporare, ce aparțin Muzeului Județean de Istorie. 

În spatele Turnului Alb se află dreptunghiularul Bastion Graft.




Cetățuia de pe Strajă

Situată pe dealul Straja, acestă cetate este un simbol al orașului Brașov.


Construcția, cu formă de patrulater și cu bastioane italienești în colțuri ce propteau deasupra turnurile de apărare, a avut ca și cale de acces o singură intrare care se făcea printr-un pod mobil. Cetățuia a slujit drept adăpost pentru brașovenii nevoiți să fugă din calea habsburgilor. Rezervă cazare în zonă


Sursa foto: eucumine.ro

Din cetățuie poate fi admirat Brașovul în toată splendoarea sa, atât zona istorică, dar și partea mai nouă a orașului. Cetățuia este clasată ca monument istoric, format din Incinta bastionară  și Castel.

Poiana Brașov

Situată la 12 km de Brașov, stațiunea aflată la poalele Postăvarului, la o altitudine de 1030 m, dispune de 9 pârtii de ski. Este dotată cu două linii de telecabină și una de telegondolă, la care se adaugă, sezonier, mai multe linii de teleski. 



Poiana Brașov este însa o opțiune și pentru petrecerea lunilor de vară datorită aerului curat de munte,ativităților de agrement de pe lacul artificial sau datorită drumețiilor pe potecile ce conduc spre diverse cabane, oferind peisaje uimitoare.

Satul Viscri

Viscri este un sat în comuna Bunești din județul Brașov și se numără printre cele mai vizitate sate din România. 

Viscri este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO și este unul dintre cele șapte sate cu biserici fortificate intrate în această lista cu locuri protejate. Rezervă cazare în zonă


Sursa foto: coltisorderomania.ro

Biserica Fortificată, ridicată în timpul secolului al XIII-lea, este împrejmuită de o cetate ce are în componență ziduri de apărare, două bastioane și două turnuri. 

Pe lângă biserica în sine, puteți urca și în turn, de unde se poate admira satul de la înălțime.

Sanctuarul urşilor de la Zărneşti

Sanctuarul de urși LiBEARty este cea mai mare rezervație de urși bruni din lume şi se află la Zărnești, la 38 Km de orasul Brasov.

LiBEARty a făcut subiectul unui documentar realizat de postul de televiziune londonez Animal Planet. În seria de 7 episoade, realizatorii au prezentat cele mai impresionante povești ale ursuleților de la Zărnești.


Sursa foto: exprience-tours.ro

Chiar și jurnalistii de la National Geographic au vizitat rezervația LiBEARty, pentru a afla cum reusesc angajații sanctuarului să salveze urșii din condiții îngrozitoare.

Pentru copii poate fi o experienţă unică în care pot privi urșii de la câțiva metri distanță şi pot afla mai multe despre importanța protejării animalelor.

Castelul Cantacuzino

Palatul Cantacuzino, din Bușteni, a aparținut familiei Cantacuzino, fiind construit din piatrăși cărămidă, într-un stil neoromânesc. 

Se întinde pe o suprafaţă de 3148 mp și a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României între 1899-1900, 1904-1907 și unul dintre cei mai bogaţi oameni ai României.


Sursa foto: banatulazi.ro

Curtea castelului este prevăzută cualei cu cascade, fântâni arteziene și chiar o grotă, unde la suprafaţa apei joacă luminiţe ce te urmăresc şi în castel, dar şi pe domeniul acestuia. În interior se pot vizita camere ce altădată erau folosite ca săli de bal sau, ulterior, ca încăperi ale unui sanatoriu.

Este un loc cu cea mai frumoasă panoramă asupra lanțului Bucegilor.

Satul Prejmer

Este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Brașov. Se află la 15 km de Brașov și este celebru în toatã lumea prin biserica fortificatã inclusã în patrimoniul mondial UNESCO.


Sursa foto: travel-the-world.ro

Complexul bisericii fortificate din Prejmer este fãrã îndoialã o mãrturie de necontestat a tradiţiei saşilor transilvãneni, fiind cea mai întinsã şi impunãtoare bisericã fortificatã din sud-estul Europei.

Cetatea medievală Rupea

Cetatea Medievală Rupea, situată șa 50 km de Brașov, se află în topul celor mai vechi fortificații din România și unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe țării noastre. 

Cetatea Rupea, ridicatǎ pe Dealul Cohalmului, a fost refugiu pentru satele din împrejurimi. 


Sursa foto: ghidlocal.com

Întreaga suprafață se extinde pe 11 ha, iar atmosfera medievală este dată de Turnuri și celelalte corpuri adiacente din jurul cetății. Turnul Porții, Turnul Slujitorilor sau Turnul Slăninii sunt doar câteva din aceste importante construcții care  dau personalitate locului. 




SOURCE AND TAGS