Am găsit 15 locuri faine de vizitat în Sinaia, stațiunea cochetă de munte, cu iz istoric și priveliști de neuitat

  • 16 septembrie 2022

locuri de vizitat sinaia

Ce poți vizita în Sinaia




Amplasat pe Valea Prahovei, Sinaia este un oraș frumos și una din stațiunile de munte cu priveliști de neuitat, castele de poveste, un bogat trecut cultural și social.

Denumită si “Perla Carpaților” sau “Orașul Regal”, Sinaia oferă, pe lângă peisaje frumoase, și o serie de atracții turistice care impresionează.






Ce să vizitezi în Sinaia? Am creat acest articol în care vă prezentăm cele mai frumoase15 obiective turistice din Sinaia ce merită vizitate într-o escapadă de week-end.

15 locuri de vizitat în Sinaia



Muzeul orașului Sinaia


Castelul Știrbey-Florescu, cea mai veche reședință de vacanță din Sinaia, găzduiește Muzeul Orașului Sinaia, un loc în care poveștile locale și datele istorice se întâlnesc într-un concept de amenajare unic și modern.

Castelul Știrbey stă sub semnătura arhitectului olandez Josef Jacob Schieffleers,  și este alcatuit din 13 săli tematice ce te invită să descoperi tainele orașului. Rezervă cazare în zonă





Începutul de secol  XX prezintă Sinaia drept un oraș al elitelor, al luxului și exuberanței, astfel micul colț de aristocrație al castelului dezvăluie parfumul anilor în care fracul și corsetul ofereau un statut social privilegiat.

Muzeul Orașului Sinaia găzduiește și o expoziție ce prezintă anii de aur ai sporturilor de iarnă.

După turul de vizitare al muzeului, faceți un popas la Cafeneaua Stirbey, locul în care probabil, s-a băut prima cafea în Sinaia.


Castelele din Sinaia - Peleș si Pelișor


Castelul Peleș Sinaia - este o construcţie de referință nu numai pentru Sinaia, ci şi pentru România. 

A fost construit la dorința regelui Carol I al României și este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat. Este, de asemenea, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea. Rezervă cazare în zonă





Castelul are 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare. Turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime. Castelul are și o sală de teatru, cu o mică scenă și 60 de locuri, plus loja regală. Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit. 

În Castelul Peleș, cele mai importante săli care pot fi vizitate sunt: Holul de Onoare este grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri și statuete; Biblioteca regală; Sălile de arme cu peste 4.000 de piese europene și orientale din secolele XIV - XVII; Sala de muzică;  Sala Florentină, denumită și Marele Salon; Sala Maură; Apartamentul Imperial; Sala de Consilii; Cabinetul de lucru;  Sufrageria; Dormitorul regal.


Castelul Pelișor Sinaia - este un palat de mici dimensiuni construit pe domeniul castelului Peleș din dorința regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria.

Pelișor are doar 99 de încăperi și poartă amprenta unei personalități puternice: a reginei Maria. Holul de onoare este lambrisat cu lemn de stejar. 





Dormitorul de aur este decorat după planurile și desenele reginei cu mobilă sculptată în lemn de tei aurit.

Tot după planurile reginei a fost decorat și biroul ei, iar pereții Camerei de aur sunt decorate cu frunze de ciulini, motiv drag reginei întrucât era emblema Scoției, locul natal al ei.

Aici au crescut și copiii lor: Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Mărioara (regina Iugoslaviei), Elisabeta (regina Greciei) și Nicolae.

Principalele săli sunt: Holul de onoare, Biroul regelui Ferdinand, Dormitorul de au,  Biroul reginei Maria și Camera de aur.

Castelul Pelișor deține o valoroasă colecție de artă decorativă aparținând Art-Nouveau-ului, printre care lucrări ale unor artiști ca E. Galle, frații Daum, J. Hoffmann, L.C. Tiffany, Gurschner etc. 


Parcul Ghica și Cazinoul din Sinaia


Parcul Dimitrie Ghica din Sinaia, a fost înființat în anul 1881 și este un loc de recreație  care oferă vizitatorilor mai multe atracții.

Pe marginea aleilor ce străbat parcul, se află busturile unor personalități care au locuit sau doar au vizitat orașul Sinaia, ca, de exemplu: Mihai Eminescu și lon Creangă, Nicolae Bălcescu precum și Dimitrie Ghica. Rezervă cazare în zonă




Spaţiul din interiorul parcului este dotat cu locuri de joacǎ pentru copii pe timpul verii, iar iarna se monteazǎ un patinoar artificial, o fântânǎ de dimensiuni mari cu bazin rotund unde vara se pot închiria vaporaşe teleghidate pentru pilotaj pe apă.

Parcul gǎzduieşte Muzeul Rezervaţiei Naturale Bucegi şi frumoasa clǎdire a Cazinoului Sinaia, transformat recent în Centrul Internaţional de Conferinţe.

Cazinoul Sinaia este situat în parcul „Dimitrie Ghica” și a fost construit la inițiativa lui Carol I. Acesta a devenit un obiectiv turistic al orașului Sinaia, iar punctul forte il reprezintă cele peste 500 de lucrări de artă din pinacotecă și din cadrul expozițiilor cu caracter temporar. 

Sunt remarcabile donațiile pictorilor Augustin Costinescu, Mihail Gavril, Bogdan Mihai Radu, dar nici expozițiile cu caracter temporar nu poartă semnături de neglijat: Cornel Vana, Calin-Raul Anton, Rares Kerekes.





Tururile de vizitare sunt asistate de ghizi instruiți, care explică pe larg istoria și arhitectura clădirii. Sălile cazinoului sunt: Sala Oglinzilor,  Sala de Teatru, Sala Baccara sau Sala „Prințul Dimitrie Ghica”.

Astăzi, Casino Sinaia este Centru Internațional de Conferințe, poate organiza conferințe corporate, întruniri, iar sălile sale pot fi închiriate pentru evenimente private.


Casa Memorială George Enescu


Casa memorială „George Enescu” din Sinaia este un muzeu memorial realizat în stil neo-românesc în perioada 1923-1926, după planurile arhitectului Radu Dudescu. 

Aici a locuit și a compus celebrul compozitor român George Enescu începând din anul 1926 și până înainte de a emigra la Paris (1946). În 1947, aflat la Paris, Enescu a donat vila statului român, spre a fi folosită ca loc de odihnă şi de creaţie pentru artişti. 





La intrarea în vilă se află bustul în marmură al lui George Enescu, realizat de sculptorul moldovean Ion Irimescu, fascinat de personalitatea acestuia.

Încăperile de la etaj sunt spaţioase şi confortabile, având interiorul mobilat şi aranjat cu rafinament şi imaginaţie. Numeroase piese de valoare din cristal, porţelan, metal sau ceramică dau strălucire interioarelor.

În salon se păstrează pianul maestrului, instrument de care Enescu s-a folosit în activitatea sa componistică şi în concertele oferite apropiaţilor familiei.

Etajul mansardat a fost adăugat de arhitectul Radu Dudescu, pentru a echilibra verticalitatea turnului în ansamblul vilei.

În cele două camere sunt expuse materiale documentare legate de viaţa şi activitatea muzicianului.

În această casă, Enescu a compus Rapsodiile române, Cvartetul pentru pian, vioară, violă și violoncel nr.1 în Re Major, parte din opera Oedip.


Muzeul de Trenulețe Sinaia


Muzeul de trenulețe în miniatură se află în imediata apropiere a gării din Sinaia. Aceasta constă într-ul sistem feroviar în miniatură care cuprinde 70 de locomotive și 150 de vagoane care se plimbă pe cei 300 de metri de cale ferată.

Machetele expuse în Muzeul Trenulețelor au gări, depouri, tunele, viaducte, pasarele, iar trenurile își fac loc printre arbori și munți. 

Colecția de minitrenulețe a fost completată de instalații vechi de locomotivă, ceasuri și telefoane din patrimoniul CFR. 





Una dintre curiozitățile muzeului este limuzina Anei Pauker, care merge pe sine. Chiar şi celebrul Orient Expres îşi găseşte locul în expoziţie.

Pe lângă colecția principală este și un colț al jocurilor LEGO, un loc de joacă pentru copii, o cafenea și o terasă.

Muzeul este în continuă dezvoltare, anual încercându-se o îmbogățire a colecțiilor.




Mănăstirea Sinaia


Mănăstirea Sinaia este un așezământ ortodox din Sinaia, inclusă în Lista monumentelor istorice din România.

Este situată la altitudinea de 860 de metri, aproape de confluenţa râului Prahova cu pârâul Peleş şi are în imediata vecinătate vestitul Castel Peleş.

Mănăstirea Sinaia, supranumită „Catedrala Carpaților”, reprezintă identitatea istorică a orașului, fiind prima construcție pe acest teritoriu. Rezervă cazare în zonă





La Mănăstirea Sinaia se află un adevărat muzeu de artă și de spiritualitate românească.

Vechea biserică este construită în stilul brâncovenesc, cu influență barocă, ce are drept caracteristici coloanele sculptate în piatră și ornate cu motive florale și vegetale (floare de crin, frunză de stejar etc.).



Deosebit de impozant este portalul bisericii, care este sculptat, reprezentând la dreapta pe Moise cu Tablele Legii, și în partea stângă pe fratele lui, Aaron, cu toiagul înfrunzit. La mijlocul portalului se găsește stema familiei fondatoare - familia Cantacuzino.

Mănăstirea Sinaia are de asemenea un frumos paraclis, care datează din aceeași perioadă - 1695.

Arhitectura sa joasă, precum și pictura sa originală înnegrită de trecerea timpului, creează fiorul religios al catacombelor primelor secole ale creștinismului.


Drumul Regal și Poiana Stânii Regale


Aceasta este o drumeție ușoară, care vă va purta până în munti, într-o oază de liniște și frumusețe. 

Poteca Regală este marcată cu bandă albastră, drumul este pietruit, iar urcarea este destul de lină prin pădure. Aceasta era drumeția favorită a regilor și reginelor. Rezervă cazare în zonă





Poiana Stânii Regale este situată la o altitudine de 1285 m și oferă un peisaj superb.

Aceasta face parte din Parcul Natural Bucegi, fiind caracterizată ca zonă de fâneață montană cu o faună și floră specifică.

În apropiere se afla Stâncile Franz Joseph,  situate lângă cabana Poiana Stânii, la 1300 de metri altitudine.

Acestea au fost amenajate tot în timpul domniei familiei regale în România, cu trepte si cu balustrade, iar de pe terasa acestora se poate admira un segment intins din valea superioara a Prahovei.

La stânci se poate ajunge din Poiana Stânii pe o poteca destul de îngustă.


Castelul Foișor din Sinaia


Castelul Foișor este un palat din Sinaia, construit pe fostul Domeniu Peleș. La începutul istoriei sale, Foișorul a fost cabană de vânătoare, fiind folosit de cuplul regal Carol I-Elisabeta până când au putut să se mute în Castelul Peleș. 

După moartea reginei Elisabeta, Foișorul a rămas un timp nelocuit, fiind luat în folosință de principele moștenitor Carol și de soția sa Elena. Aici s-a născut la 25 octombrie 1921 unicul lor copil, viitorul rege Mihai. Rezervă cazare în zonă





Foișorul a fost mistuit în 1932 de un incendiu, fiind refăcut și lărgit de către rege. A fost locuit și de regele Mihai și mama sa regina mamă Elena.

Astăzi, se află în domeniul public al statului și este destinat exclusiv activității de reprezentare și protocol.

Chiar dacă interiorul nu se poate vizita, merită să îi acordați o scurtă vizită pentru a admira exteriorul.


Peștera lui Bogdan


O destinaţie foarte puţin cunoscută, dar extrem de spectaculoasă, Peştera lui Bogdan se află în Muntele Piatra Arsă, la o altitudine de 1020 de metri şi constituie un frumos şi interesant fenomen carstic.

Peştera este denumită astfel în semn de omagiu pentru alpinistul Nicolae Bogdan, „Năluca munţilor“ care, la începutul secolului al XX-lea, a întreprins numeroase ascensiuni în Bucegi.

Peştera a fost semnalată pentru prima data în 1884, de către fostul stareţ al mănăstirii Sinaia, arhimandritul Nifon şi se spune că, pe la 1882, era loc de refugiu al haiducilor, zona fiind o imensă pustietate.





Peştera are la intrare o înălţime de 4 metri şi o lăţime de 3 metri, iar în interior o lungime de 46 metri, având ramificaţii şi înălţimi ce pot atinge 10 metri.

Fiind îmbrăcată în calcar şi puţin umedă ea capătă  o strălucire de diamant. Aici se adăposteau foarte mulţi lilieci iar iarna cu siguranţă devine bârlog pentru urşi.

Se poate ajunge la ea din Buşteni - Poiana Ţapului, pe traseul care duce spre Stâna Regală, şi, apoi, pe un drum forestier nemarcat, Valea Babei, dar „format“ din marcajele naturale, o potecă din copaci căzuţi.

Drumul duce deasupra unei vechi cariere de calcar, iar la câţiva paşi în dreapta, ascunsă în sălbăticia pădurii, este Peştera lui Bogdan.

Intrarea în peşteră se află chiar la limita pădurii, nefiind vizibilă din carieră.


Stânca Sfânta Ana


Este un loc învăluit în legendele munţilor Bucegi, situat chiar la intersecția dintre drumul spre Cota 1400 și drumul către Poiana Regală.

Este cel mai vechi loc religios de pe Valea Prahovei. Aceasta a fost la un moment dat locaţia unui vechi schit, mica grotă şi cele câteva inscripţii de pe pereţi amintind azi de acest moment. 





La baza acesteia, se afla o mica poieniţă. Pe platforma nivelată de la baza stâncii, care mai există şi astăzi, erau mai tot timpul rânduite trăsuri, iar vizitatorii, în ţinute elegante, îşi clăteau privirea cu panorama superbă a oraşului.


Pe stâncă mai sunt vopsite sau sculptate în piatră şi un vultur negru cu o cruce în cioc, simbolul Ţării Româneşti, şi un medalion în care era pictată icoana Sfintei Ana.

Aceasta a fost restaurată, în 2013, de pictorul restaurator în artă iconografică, Cerasela Ciucă.


Escapade Adventure Park


Escapade Adventure Park- Cumpatu din Sinaia dispune de o gama variată de activități outdoor, atât pentru adulși, cât și pentru copii.

Aici veți găsi de la trasee de cățărare prin copaci, tiroliene, tir cu pușca de paintball, tir cu arcul, paintball în pădure, jeep safari – self driving, treasure hunt – orientare cu busola.





La parcul de aventură din Sinaia se află și singurul „copac al maimuțelor“ din România.

Acesta înseamnă escaladă pe copac cu ajutorul prizelor speciale. „Cucerirea“ copacului este asistată de un trainer, iar înălțimea maximă până la care se poate urca este de 15 metri, coborârea realizându-se în rapel.

Cei mari se pot bucura de Jeep Safari, dar și de excursii la diverse obiective din Bucegi împreună cu familia.

Iarna, ca să mai domoliți frigul, împreună cu gașca vă puteți bucura de Tubing. 


Centrul Cultural ,,Carmen Sylva”


Acest centru cultural a fost inaugurat în 10 aprilie 2008 şi este găzduit de clădirea primei şcoli primare din Sinaia. 

Centrul Cultural ,,Carmen Sylva” dispune de o bibliotecă care are peste 45.000 de volume, cărţi de specialitate (filosofie, istorie, matematică, chimie, geografie, astrologie, etc.), literatură română, literatură universală, albume de artă, literatură pentru copii etc.

Aici se desfășoară diverse activităţi literare (lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, dezbateri, workshopuri, etc).







Holul Carmen Sylva este o încăpere cu suprafaţa de aproximativ 60 mp, unde sunt expuse diferite piese vechi de mobilier, restaurate, care au aparţinut Casei de Cultură şi Şcolii George Enescu.

Sala George Enescu situată în partea de est, măsoară cca 70 mp, şi găzduieşte concerte, expuneri, conferinţe, audiţii etc.

Partea de sud a clădirii este rezervată personalităţilor expansive şi rebele, nonconformiste şi libere.

Clubul Tinerilor este o încăperea luminoasă, primitoare şi veselă, mediu excelent pentru cercul de artă.


Cota 2000 Sinaia


Cota 2000 din orașul Sinaia, reprezintă cea mai frumoasă priveliște și un loc de relaxare pentru turiștii iubitori de munte care ajung în stațiunea Sinaia.

Totodată, Cota 2000 din Sinaia reprezintă și punctul de oprire al telecabinei cu urcare din centrul stațiunii Sinaia. Rezervă cazare în zonă





Priveliștea de la Cota 2000 este una cu adevarat fascinantă. Platoul munților Bucegi dezvăluie celor care ajung aici cele mai uimitoare imagini asupra localității Sinaia.

Sus la Cota 2000, se află și un restaurant cu mâncare cu specific tradițional românesc.

Iarna, accesul către pârtiile de ski se face de la Cota 2000, Sinaia fiind unul dintre cele mai mari domenii schiabile din România.


Vilele unor personalităţi marcante


Lista clădirilor monument istoric din Sinaia este detsul de lungă, iar vilele particulare reprezintă o mare parte dintre acestea. 





Vila Florescu  - Această vilă, cu aspect de castel a fost construită în 1875 de Ion Emanoil Florescu (1819-1893), care a deținut, la un moment dat, și funcția de prim-ministru al Principatelor Române. Construcția impozantă se aseamană unui castel și merită sa o vizitați.

Vila Carola – în anul 1927 aici a locuit violonistul Yehudi Menuhin, elev al lui George Enescu. Este situată în cartierul Furnica, al oraşului Sinaia;

Vila Irene Procopiu – este cunoscută şi sub numele de vila “Capriţa”. Irene Procopiu a fost prima doamnă de onoare a Reginei Maria;

Casa lui Nicolae Iorga – Marele istoric şi-a trăit ultimele clipe ale vieţii la Sinaia, în vila sa, de unde a fost ridicat de legionari în anul 1940 şi dus în pădurea de la Strejnic, unde l-au asasinat cu bestialitate. Nu este deschisă pentru public.

Vila Alinei Ştirbei - A fost construită în anul 1890 de soţia renumitului general Florescu, acesta fiind Ministrul Armatei în timpul lui Alexandru Ioan Cuza.


Lacul și cabana Bolboci


Lacul Bolboci este un lac de acumulare situat pe râul Ialomița. Cabana Bolboci se află pe malul lacului, la o distanță de 8 km de Sinaia.

Frumusețea peisajelor care îl înconjoară fac ca Lacul Bolboci să fie unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din România.

Lacul este format pe cursul râului Ialomița, printr-un baraj artificial și este un loc deosebit, amplasat chiar în inima munților. Rezervă cazare în zonă





Amplasat într-o arie protejată a Parcului Natural Bucegi, Lacul Bolboci este unul dintre puținele lacuri articiale din Romania compus dintr-un baraj natural realizat din pământ și piatră.

Adâncimea lacului în zona barajului atinge 12 metri, iar în celelalte zone ajunge la maximum 7 metri, în care își fac veacul numeroase specii de pești, ce se pot observa înotând în voie, deoarece apa este extrem de limpede, având o vizibilitate de până la 4,6 metri.

Cabana Bolboci este locul perfect de încălzit iarna la un pahar de vin fiert sau de savurat un prânz copios tradițional românesc în orice moment al anului.

Găsește-ți cazarea în Sinaia




SOURCE AND TAGS